Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

RIVIJERA PAKLENICA U zagrljaju mora i planine 60 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa

04.08.2020. 20:13


Rivijera Paklenica, područje Općine Starigrad (Starigrad Paklenica, Tribanj, Seline sa zapadnim dijelom zaseoka Modrić), oduševljava nevjerojatnim spojem Jadranskog mora kao biserom Mediterana s veličanstvenom planinom Velebit. Položena duž dvadesetak kilometara morske obale, Rivijera Paklenica spaja planinu i more, mediteransku s planinskom klimom.


Više od očekivanog
– Od početka ove godine na području Općine Starigrad je ostvareno 50 posto prošlogodišnjeg broja noćenja. Gledajući samo srpanj, ostvareno je preko 60 posto turističkog prometa u odnosu na prethodnu godinu, naglašava Marjana Marasović, direktorica Turističke zajednice Općine Starigrad.
Paklenička rivijera u 2019. godini ostvarila je rekordne rezultate, ukupno 89.044 dolaska i 485.404 noćenja.
– S obzirom na situaciju ovo su zadovoljavajući rezultati i svakako značajno više nego što se do nedavno moglo predvidjeti te se nadamo da će turistička sezona proteći u redu do kraja, govori Marasović.
Najbolju popunjenost ostvaruju kampovi i objekti u domaćinstvu, a veseli ih, kaže ona, što su otvoreni i svi hoteli. Dobru posjećenost ostvaruje i NP Paklenica gdje je za sada posjećenost na razini do 70 posto od prošlogodišnjih rezultata.
– Najveći broj gostiju dolazi iz Slovenije, Njemačke, Češke i Poljske, dok su britanski gosti, posljednjih nekoliko godina vrlo zastupljeni, ove godine gotovo potpuno izostali, naglašava Marasović.
Tisućljetne bujice potoka Velika i Mala Paklenica koji izviru visoko u planini Velebit u svom su podnožju stvorili plodnu ravnicu i pitomu obalu na kojoj su se smjestila današnja mjesta Starigrad Paklenica, Seline i Tribanj.
– Dok uživate u kristalno čistom moru, pogled vam zastaje na veličanstvenim kanjonima Velika i Mala Paklenica duboko usječenima u planinu Velebit iznad vas, govori Marasović.
Ljetni kolaž događanja je ove godine, kaže ona, nažalost minimaliziran uslijed cjelokupne situacije.
– No, područje raspolaže cijelim nizom sadržaja te bogatom paletom izleta i aktivnosti pa na to skrećemo pažnju posjetitelja. Ističemo brojne mogućnosti vođenih pješačkih i biciklističkih tura skrojenih po željama posjetitelja, izlete kajacima, vožnje brodom do kanjona rijeke Zrmanje, Velebit foto safari, speleo avanturu u Modrič špilji, špilju Manita peć u NP-u Paklenica, penjanje u Paklenici uz instruktore, bungee jumping na Masleničkom mostu i drugo, nabraja Marasović dodajući kako potiču istraživanje destinacije i njenih atrakcija, poput bukovih šuma u NP-u Paklenica uvrštenih na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, poučnih staza Mirila, biciklističkih staza, Winnetou filmskih lokacija i slično.


Prirodne ljepote i sadržaji
Okruženi su prirodnim ljepotama pa je moguće posjetiti četiri nacionalna parka i dva parka prirode, a na raspolaganju su i dva izložbena postava: Mirila-počivala duša u etno kući Marasović te spomen prostor Karl May & Winnetou u sklopu nekadašnjeg motela Paklenica.
– Ponuda je obogaćena i brojnim sadržajima u sklopu Bluesun holiday village-a Alan, gdje su ove godine svim posjetiteljima na raspolaganju wellness&spa oaza, bazeni, novi teniski tereni, animacija, fitness centar te atraktivni bar s panoramskim pogledom na planinu i more, ističe Marasović.
Ipak, neka planirana događanja su se uspješno održala, poput kultne utrke Velebit trail u lipnju koja je ove godine okupila rekordan broj sudionika iz 10 zemalja i Ljetne škole vertikalnog plesa u srpnju nakon čega su organizatorima već počele stizati prijave za sudjelovanje iduće godine.
– Održat će se i tradicionalna planinska utrka Starigrad-Veliko Rujno u organizaciji HAK-a Poličnik i to 14. kolovoza u jutarnjim satima, manifestacija Tragovima Winnetoua u formatu prilagođenom situaciji te Highlander Velebit planinarski pohod u rujnu, najavljuje Marasović dodajući kako će obilježiti i Dan domovinske zahvalnosti 5. kolovoza te blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza.




Romantične uvale, prekrasne plaže
Područje Općine Starigrad raspolaže dugom obalom na kojoj plaža ne nedostaje. Sjeverozapadni dio općine obiluje romantičnim skrivenim uvalama dok su na području Selina i Starigrada omiljene prirodne šljunkovite plaže Pisak, Kulina i Jaz.
Plaža Jaz je posljednje dvije godine doživjela preobrazbu kroz projekt Općine Starigrad realiziran uz potporu Ministarstva turizma te sada raspolaže brojnim sadržajima i infrastrukturom. Kako je ove godine riješena i rasvjeta, plaža postaje i omiljeno šetalište u večernjim satima.


»Ističemo brojne mogućnosti vođenih pješačkih i biciklističkih tura skrojenih po željama posjetitelja, izlete kajacima, vožnje brodom do kanjona rijeke Zrmanje, Velebit foto safari, speleo avanturu u Modrič špilji, špilju Manita peć u NP-u Paklenica, penjanje u Paklenici uz instruktore, bungee jumping na Masleničkom mostu«
Marjana MARASOVIĆ