Voljenog razrednika žele nominirati za osobu godine grada Zadra!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Učenici Tehničke škole nakon 40 godina ponovno s prof. Mirkom Milošem
Svi su uvijek govorili kako je ljudina, a nedavno je proslavio i 75. rođendan. Kada smo se sastali čak nam je kazao da je cijelu karijeru bio uvjeren kako je samo mlatio praznu slamu, sve dok nas nije ponovno vidio, kazala je Branka Vrsaljko
Privatna arhiva
Sretni zbog ponovnog susreta

Bivši učenici općeg smjera Tehničke škole prije nekoliko su dana proslavili 40 godina ljubavi i poštovanja prema svom voljenom razredniku Mirku Milošu, koji ih je kao profesor i razrednik vodio kroz prve dvije godine njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Dvije su nam njegove bivše učenice Branka Vrsaljko i Senka Župan prepričale sjećanja na srednjoškolske dane i poštovanje, koje je cijela škola gajila prema profesoru Milošu.

Volio je rad s djecom i pružao potporu

- Pošto se tada za struku opredjeljivalo nakon dvije godine općeg smjera, profesor Miloš je naš razrednik bio samo dvije godine te je u tom kratkom razdoblju ostavio trajan utisak na sve učenike našeg razreda. Bilo je to vrlo uzbudljivo doba života za sve nas, a profesor Miloš je tada bio mladi nastavnik, kojemu smo mi bili jedna od prvih generacija koje je podučavao, kazala nam je Branka Vrsaljko te naglasila da su profesora toliko voljeli i poštovali da su njegovi bivši učenici odlučili nominirati ga za osobu godine grada Zadra, zbog njegovog neizmjernog doprinosa odgoju i obrazovanju.

- Uvijek je govorio kako smo mi bili poseban razred. A bilo nas je svakakvih. Od mirnih i uzornih učenika, do onih koji su bili poznati po stvaranju problema. Svi su uvijek govorili kako je ljudina, a nedavno je proslavio i 75. rođendan. Kada smo se sastali čak nam je kazao da je cijelu karijeru bio uvjeren kako je samo mlatio praznu slamu, sve dok nas nije ponovno vidio i na svoje se oči uvjerio kolikog je utjecaja imao na nas u kasnijim razdobljima života, prisjetila je Vrsaljko te dodala kako je profesor bio poznat po tome da je volio rad s djecom, koju je kontinuirano podupirao u radu i životu.

- Uvijek se zalagao za boljitak djece, naročito one koja su bila problematična ili imala problema s usvajanjem gradiva. Zalagao se za pozitivan pristup odgoju djece te što manju upotrebu represivnih mjera, koje su prema njemu izrazito kontraproduktivne. Uvijek je pazio na nas i redovito kontaktirao naše roditelje, kako bi bio upoznat s našom situacijom kući, ali i njih redovito obavještavao o našem napretku. Našem smo najdražem profesoru poklonili lentu i prigodan poklon, kako bi uvijek znao koliko nam znači u životu, istaknula je Vrsaljko.

Skroman i pozitivan učitelj

Senka Župan, koja je tih godina bila predsjednica razreda kazala nam je kako je na zajedničko druženje došlo 20 od 38 učenika iz razreda, dok se s ostalima, koji većinom žive u inozemstvu, namjeravaju sastati na zimu.

- Nismo u klasičnoj situaciji, jer se nismo okupili za proslavu obljetnice mature, već smo obilježili kraj općeg obrazovnog smjera u našoj školi. U svojim nas je mlađim danima profesor Miloš oduševio te ga i nakon 40 godina pamtimo kao najboljeg profesora u cijelom našem školovanju. Uvijek je bio i ostao skroman čovjek pun znanja, koji je spreman svima pomoći. Bio nam je velika potpora u odrastanju i učenju te se jednako trudio oko svakog svojeg učenika, prepričala nam je Župan i dodala kako je njezin razred bio dosta kompatibilan, iako je bilo i crtica koje danas nisu za pohvalu.

- Profesor Miloš uvijek je radio na našem što boljem odgoju, kako bismo bili što bolji članovi svoje zajednice. Bio je zagovornik blagog i pozitivnog pristupa odgoju i obrazovanju djece, iako smo mu kroz naše dvije zajedničke godine zadali mnogo glavobolja. Upravo smo se zbog toga željeli zajedno sastati i još mu jednom odati priznanje. Druženje je bilo spontano i veselo te smo iznimno sretni jer smo profesoru Milošu ostali u lijepom sjećaju, kazala je Župan.

Na kraju razgovora prisjetila se zanimljive situacije, kojom je profesor Miloš jednom problematičnom učeniku pokazao kako je teško biti nastavnik.

- Našeg je kolegu, koji je bio poznat po tome da stvara probleme, jednog dana ostavio s dnevnikom i bilježnicom da pazi na razred dok je on namjerno otišao na pauzu popiti kavu. Iako je po povratku u razred očekivao rusvaj, djecu je zatekao u potpunoj tišini, jer su se svi bojali tog kolege. On je tada shvatio kako je stresno biti učitelj te je prestao raditi probleme, prisjetila se Župan i još jednom naglasila kako je njoj i njenim bivšim kolegama iz razreda želja profesora Miloša nominirati za osobu godine grada Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (3 glasova)