Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Čilić: Murray mi baš ne odgovara, ali…

Autor: Zlatko Horvat

03.09.2012. 22:00
Čilić: Murray mi baš ne odgovara, ali…


Čeka me težak, ali zanimljiv meč. Za mene je to veliki izazov. Andy igra stvarno sjajno i imam prigodu probati što mogu protiv njega u ovom trenutku. Ipak je on jedan od najvećih igrača današnjice – kaže Čilić
Marin Čilić je izborio je treći četvrtfinale Grand Slam turnira u karijeri, poslije tri godine to mu je opet uspjelo na US Openu! U osmini finala svladao je  Marina Kližana sa 7:5, 6:4, 6:0, dobivši posljednjih deset gemova u nizu kontra 23-godišnjeg ljevorukog  Slovaka. Najbolji hrvatski tenisač ostvario je sjajan uspjeh, ali pravi izazov tek slijedi, dvoboj s četvrtim igračem svijeta i osvajačem zlatne (i srebrne) medalje na Olimpijskim igrama u Londonu, finalistom Wimbledona – Andyjem Murrayjom. Škot je na putu do finala, kada je postao prvi britanski sudionik završnice poslije 1938. i Bunnyja Austina, dobio upravo Čilića.
– Odigrao je jako dobro, imao je svoj dan, pogotovo na servisu. Zapravo svoja dva dana budući da se meč razvukao zbog kiše. Tada se Andy u nekim situacijama bolje snašao.  Osim toga, Andy na travi igra stvarno jako dobro – kaže Marin Čilić. – Sada me opet čeka težak, ali zanimljiv meč. Za mene je to veliki izazov. Andy igra stvarno sjajno i  imam prigodu probati što mogu protiv njega u ovom trenutku. Ipak je on jedan od najvećih igrača današnjice.
Murray je dobio šest od sedam susreta protiv Čilića, uključujući posljednja tri. No, jedini dvoboj koji je pripao Međugorcu odigrali su 2009. u drugom kolu – US Opena.
Odlično ljeto
– Generalno, odigrali smo neke na neki način tijesne susrete. Znam da mi Murray baš ne odgovara. Ima dana kada tako dobro servira i dobro se brani. Kada mu tako sve ide od ruke, teško je naći protuigru. No, kada  igram dobro, kada se dobro osjećam, mislim da se mogu nositi s bilo kim – dodaje Čilić. 
Čilić je prvi put u četvrtfinalu Grand Slam turnira poslije Australian Opena 2010. godine. Tada je u polufinalu izgubio upravo od Škota, nakon što je dobio prvi set.
– Jako sam sretan, oduševljen  zbog četvrtfinala. Poslije tog polufinala Australian Opena nedostajali su pravi rezultati na Grand Slam turnirima. Ovaj četvrtfinale dokazuje koliko sam dobar ovoga ljeta. Mislim da mi je pomogao veliki broj utakmica. Nestalo je sumnje u sebe i vlastite mogućnosti, posljednjih mjeseci jako dobro pronalazim rješenja za vrijeme utakmica, uspješno mijenjam taktiku kada je to nužnost.
Martin Kližan je prijetio preokretom, imao je 4:2 u drugom setu, ali do kraja nije dobio ni gem, dok je Čilić upisao osmu uzastopnu pobjedu nad ljevorukim tenisačem.
– Ispalo je da sam ovaj meč najlakše dobio. Odigrao sam jako dobro u važnim trenucima, a deset gemova u nizu pokazuje koliko sam dobro odigrao posljednji dio.  Ljevaci? Volim igrati protiv njih. Igram dobro s obje strane pa im je teško pronaći moju slabu točku, otvoriti teren.
Četvrtfinale je veliki rezultat, ali to više ne bi trebalo biti dovoljno iako je prepreka visoka. Marin protiv Top 10 igrača ima omjer 12-34, ove sezone 1-6 i vrijeme je za jednu veliku pobjedu.
Škola
– Imao sam dobrih velikih turnira, ali nije bilo konstante na toj visokoj razini. Nisam mogao držati tu razinu pet, šest mjeseci. Trebalo je naučiti kako se suočiti s tim situacijama.  I kada već igraš dobro, ne smije biti sumnji, svakoga dana treba napraviti još koračić dalje. Prošao sam jedno loše razdoblje, pad na ATP ljestvici, gubeći partije koje nisam smio gubiti. Ali nešto sam naučio iz toga. Blizu sam povratka u Top 10, gdje mislim da pripadam. No, sada drugačije gledam na neke stvari, više sam koncentriran na sebe. Mislim da sam sada drugačiji tenisač.
Miloš Raonić nije imao šanse. Cijele večeri nije došao do “break” lopte u dvoboju u kojem je Murray zabio 31 “winner” i napravio samo 12 pogrešaka.  Škot je odigrao perfektnu partiju i izborio osmi uzastopni finale Grand Slam turnira.
– Drago mi je što sam završio meč prije kiše. Odigrao sam svoj uvjerljivo  najbolji meč na turniru, nadam se da ću nastaviti igrati na visokoj razini, jer to je nužnost u ovoj fazi turnira. Čilić je drugačiji tip igrača od Raonića, brži je, bolje reternira – rekao je Andy Murray.  
Prema kladionicama, Murray je apsolutni favorit (1.10). Čilić, pobjeda kojeg donosi 7 kuna zarade na jednu uloženu,  nema što izgubiti. Ali mogao bi puno dobiti. Između ostalog, polufinalom bi se uključio u borbu za londonski ATP finale…