Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadar protiv Diadore u uvertiri nove sezone

04.09.2018. 13:00
Zadar protiv Diadore u uvertiri nove sezone


U režiji Udruge navijača Tornado Zadar, Košarkaškog kluba Zadar i Košarkaškog kluba Diadora košarka se u petak s početkom u 20 sati vraća u legendarnu dvoranu Jazine. S jedne strane bit će Zadar pod vostvom novog trenera Aleša Pipana dok će s druge stajati novoosnovani klub Diadora koji od ove sezone započinje svoj put u A-2 ligi jug. Sama utakmica prije svega je humanitarnog karaktera, ali i pripremna te će ujedno poslužiti u svrhu službenog predstavljanja momčadi s Višnjika pred skori početak natjecateljske sezone 2018./19. Na konferenciji za medije u press centru Višnjika ovaj humanitarno-sportski događaj predstavljen je od strane organizatora, a prvi se obratio predstavnicima medija direktor KK Zadar, Željko Žilavec.
– Skupili smo se da predstavimo hvalevrijednu akciju koja je inicirana od strane Udruge navijača Tornado, novog zadarskog Košarkaškog kluba Diadora i KK Zadar. Radi se o utakmici kojom ćemo predstaviti momčad za novu sezonu, ali i novi košarkaški klub u gradu. Susret će biti humanitarnog karaktera te će jedan dio sredstava ići Udruzi Down sindrom Zadarske županije te osnovnim školama u Zadru u vidu opreme za bavljenje košarkom – kazao je direktor Žilavec te dodao.
– Htio bih se zahvaliti svima na pomoći pri organizaciji. Nastojati ćemo da sve protekne u veselom tonu, a predviđen je i zabavni program. Ako se radi ovoga na košarku upiše samo jedno dijete više mi smo postigli svoj cilj. KK Zadar će uvijek biti potpora ovakvim akcijama te nam je želja da se uhvatimo za isti štap i radimo za dobrobit košarke i čitavog grada.
Jedan od organizatora ovog događaja je i KK Diadora u ime kojih je govorio Tomislav Kabić kao jedan od pokretača kluba.
– Privilegija je biti ovdje. Velika nam je čast što nas je Tornado prepoznao i predložio za ovu prijateljsku utakmicu. Naglasio bih širok okvir našeg djelovanja i sve momke i cure koje čine Entuzijaste koji su dali nemjerljiv doprinos ovom projektu te bih iskoristio priliku da pozovem sve mlade grada Zadra da nam se pridruže. Mi smo se i po statutu založili da ćemo određene vrijednosti pokušati implementirati na polju košarke i kroz pokret mladih imati i jedno šire djelovanje u ovom gradu. Svi naši igrači su ponikli u KK Zadar te što iz subjektivnih, što iz objektivnih razloga nisu našli svoje mjesto u klubu, iako je naše mišljenje da su morali. Okupili smo se u interesu košarke. Zahvalio bih se kapetanu Šimi Špralji koji je najbolji ambasador zadarske košarke i koji se uvijek odazivao kada bi bio pozvan i nikada nije tražio izliku da ne dođe. Pokazivao je pravo zadarsko srce i radio ono što kapetan KK Zadar treba raditi – kazao je Kabić koji je pozvao na zajedništvo sve Zadrane kako bi se vratila ona sad već pomalo izgubljena tradicija ovog sporta u našem gradu.
– Košarka u Zadru je u već godinama u blagom padu. Drastično je pao broj seniorskih klubova u zadnjih pet godina i svi zajedno trebamo raditi kako bismo stvari pomakli na bolje. Nadam se da ćemo se spustiti na ulice i u kvartove i pokušati animirati mlade momke da se nastave baviti košarkom.
Što se tiče nas, mi smo klub koji se financira donacijama prijatelja i članova, a ne novcem od grada ili sličnih izvora. Imamo enormnu volju, entuzijazam i strast koji su nas doveli tamo gdje smo sada. Pozitivna smo priča i nadam se da ćemo takva i ostati – zaključio je Kabić te dao riječ predstavniku udruge navijača Tornado čija je ujedno najveća zasluga za pokretanje ovog hvalevrijednog događanja.
– Sve je krenulo iz zezancije, no kako smo osluškivali javnost odlučili smo se pozvati momke iz Diadore koji su naši poznanici i prijatelji. Nije bilo teško odlučiti gdje će se igrati pošto svi znamo što nam znače Jazine i koliko će one same dovesti ljudi.
– Pozvat ćemo i nekoliko zadarskih glazbenika da podignu atmosferu prije i za vrijeme same utakmice kako bi se malo promijenio ritam. Diadora je tek sklopila momčad pa ne želimo da Zadar igra sa sto posto protiv njih – kazao je Vice Genda iz UN Tornado te primjetio da je prijašnjih sezona nedostajalo ovakvih akcija u ovom praktički pripremnom razdoblju košarkaških klubova za nadolazeću sezonu.
– Gledali smo predstavljanja kakva je KK Zadar imao 2000. godine i željeli napraviti nešto slično. Ova momčad za nas vrijedi jednako, i više nego tadašnja i želimo da momci od početka sezone znaju da ćemo biti uz njih. Pozvao bih sve Zadrane da se odazovu ovoj humanitarnoj akciji i pozvao bih ljude da dođu u što većem broju i barem kupe ulaznicu, ako već ne mogu doći u Jazine. One koji će doći pozvao bih da u dvoranu stignu makar sat vremena prije početka susreta, kao u dobre stare dane – zaključio je Genda.


Dio prihoda ide Udruzi Down sindrom
Humanitarnih akcija nikad previše, a ova u kojoj sigurno neće izostati odaziv velikog broja ljudi najveću će korist donijeti Udruzi Down sindrom Zadarske županije. Nitko sretniji od Klaudije Milin i njezinih štićenika kojima je svaka pomoć dobrodošla.
– Zahvaljujem se svima u ime naše Udruge na prelijepoj akciji. Prije svega Udruzi navijača Tornado te Košarkaškim klubovima Zadar i Diadora. Sve što mogu reći jest neka pobijedi druženje, neka pobijedi košarka. Igraj Zadre volim te, igraj Diadora volim te! Hvala svima još jednom.