Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

NA DOBROM GLASU Članice su odlazile i dolazile, Uzorita je ostajala i pjevala

04.09.2019. 12:39
NA DOBROM GLASU Članice su odlazile i dolazile, Uzorita je ostajala i pjevala


Ženska klapa Uzorita iz Sukošana proslavlja je svoj veliki jubilej, 15 godina rada. U sklopu proslave u dvorištu župne crkve sv. Kasijana zajedno sa ženskom klapom Peružini s otoka Paga i klapom Zvizdan iz Posušja održale su Sukošanke prekrasan koncert.
Potom se otišlo u Beach bar Barbir na Plitkači, na plažu Dječji raj gdje su se uz veliku svečarsku tortu i prigodni domjenak, druženje i pjesma nastavili.
– Klapa Uzorita osnovana je 12. travnja 2004. godine na inicijativu skupine amaterskih pjevačica iz ljubavi prema klapskoj pismi. Prva voditeljica bila je Katica Burić i djelovale su kao dio KUD-a Zlatna luka, podsjetio je voditelj Andrija Vanjak Ljubov.


Joso Grginović dao ime
Ime klapi Uzorita, dao je tadašnji predsjednik KUD-a Zlatna luka Sukošan, veliki klapski pjevač Joso Grginović Prlin.
Postava koja je odradila prve nastupe: Nevija Pavić, Anamarija Smolić, Mirjana Veleslavić Nadinić, Darja Ročak, Silvija Delija, Helena Pavić, Nikolina Čalušić, Tina Rašo (Milković), Maja Nadinić (Dragović) i Angela Vanjak (Korenov).
Od samog početka izvode izvornu a capella klapsku pjesmu, ali rado pjevaju i obrade. Nastupaju po mnogim smotrama i koncertima. Organiziraju klapske smotre i u Sukošanu, kao i božićne koncerte.
Kroz 15 godina klapa se mijenjala, imala uspone i padove, rodilo se puno djece, mnoge su se članice udale, neke i razvele, neke postale i bake, ali klapa je stalno nazočna i pjeva iz gušta.
Kroz klapu su prošle i postale Uzorite: Marta Musap, Maja Knežević, Lucijana Zrilić Rončević, Dubravka Kolić, Jelena Tudorovć i Lucija Labus.


Voditelj i tri voditeljice
Puno truda i rada trebalo je do prvih nastupa, ali vrijedne Uzorite, vrijedno rade i već 2006. idu na Debitantsku večer Omiškog festivala gdje su osvojile drugo mjesto Stručnog žirija i ostvarile pravo nastupa na izlučnim večerima Omiškog festivala.
Nakon Katice Burić, voditeljica je neko vrijeme bila Magdalena Miočić, zatim Ante Lozić, a od prije dvije godine to je Maja Maksan.
Današnja postava klape Uzorita: 1. sopran: Martina Anić; 2. sopran: Silvija Delija i Mirjana V. Nadinić; 1. alt: Darja Ročak, Helena Pavić, Angela Korenov i 2. alt: Zvjezdana Dijan, Maja Dragović i Sara Ročak.
Od 2017. godine Udruga je samostalna, a predsjednica je Sara Ročak.
– Imaju punu potporu Općine Sukošan i načelnika Ante Martinca kao i općinske Turističke zajednice na čelu s Nikolom Miloševićem, naglasio je Vanjak.




Slijedi Đakovo i Ukrajina
Svojim nastupima klapa uspješno promovira klapsku pjesmu i hrvatsku kulturnu baštinu u domovini i izvan nje. Posebno treba zahvaliti njihovim obiteljima i muževima, koji ih kroz cijelo vrijeme podržavaju i pomažu im i kako one kažu »trpu«. Bez njihovog razumijevanja sigurno ne bi bilo lako.
– Slijedi putovanje u Đakovo na smotru klapa i put u Ukrajinu, gdje će u organizaciji Udruge Bijela Hrvatska boraviti pet dana i održati koncerte u tri grada, najavio je voditelj.
Za izdvojiti je 2. nagradu žirija na Večeri debitanata Omiškog klapskog festivala 2006., četiri izlučne večeri Omiša. Na festivalu Školjka u Pakoštanima osvajaju zlatnu, srebrnu i brončanu plaketu, a 2010. izdaju nosač zvuka Misečina kao rezime petogodišnjeg rada.
Na ovogodišnjem Međunarodnom klapskom festivalu u Perastu (Crna Gora) osvojile su 3. mjesto u kategoriji starog napjeva.