Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jagić: »Htjela sam nešto dati svojim sugrađanima, Zadru, Hrvatskoj«

04.09.2021. 10:13


Ana Jagić mlada je zadarska umjetnica, rođena 1991. u Zadru, 2010. završava Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. u Zadru te iste godine upisuje preddiplomski sveučilišni studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Zimski semestar 2012./2013. provodi na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Antwerpenu, Belgiji (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen). Diplomirala 2016. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te joj je dodijeljena nagrada Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za uspješan rad tijekom studija i diplomskog rada. Članica HDLU-a, HDLU-a Zadar i HULU-a Split. Ana je u četvrtak u Kapetanovoj kuli održala izložbu »Lijepa Naša« koja je privukla veliki proj posjetitelja i ljubitelja likovne umjetnosti, a izložba je bila i povod za razgovor s ovom mladom umjetnicom koja voli crtanje otkad zna za sebe.


Od grafike do slikarstva
– Ljubav prema crtanju prisutna je od kad mi sjećanje seže, a kad sam se upisivala na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu počelo me intrigirati slikarstvo, međutim ipak sam upisala grafiku jer sam o njoj znala nešto više, započinje Ana no dodaje kako ju je, promatrajući svoje kolege kako slikaju, slikarstvo sve više mamilo te bi koristila svaku priliku koja bi se pružila učiti što više o boji i raznim tehnikama.
– Kad sam završila Akademiju osjetila sam slobodu okušati se u nečem novom i tada počinje moja velika ljubav prema slikanju. Uvijek mu se veselim jer svaki put otkrijem nešto novo bilo o boji, kompoziciji ili samoj naravi određene tehnike, rekla je Ana. Izložba »Lijepom Našom« produkt je, kako kaže, »faljenja«. Boraveći vani, gledala je kako se drugi narodi odnose prema svojoj kulturi, prema spomenicima i znamenitosti, a onda je odlučila odati počast Lijepoj našoj, i prisjetiti se svih onih lijepih mjesta na kojima je bila na izletima, sa svojim roditeljima, prijateljima i iznova primijetiti koliko je naša država lijepa.
– Ideja o ovoj izložbi rodila se ovog proljeća u Londonu. Tamo sam imala priliku vidjeti kako funkcionira jedan drugačiji mentalitet te kako se jedna država odnosi prema vlastitoj kulturi i umjetnosti. Ujedno nisam mogla ne primijetiti i suživot brojnih kultura te me to nagnalo da razmislim o tome kako se mi odnosimo prema vlastitoj kulturi. Nakon osam mjeseci provedenih tamo, zaželjela sam se svoga doma, obitelji, prijatelja i zvučnosti hrvatskog jezika dok hodam ulicom. Htjela sam nešto dati svojim sugrađanima, Zadru, Hrvatskoj jer smatram da je to moja umjetnička obveza, prepričava Ana te kaže kako je slikanje započela istraživanjem i to mjesta koji su pod zaštitom UNESCO-a.
 


***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!