Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Konačni cilj je osigurati mjesto za svako dijete

04.09.2021. 12:15


Gradonačelnik Branko Dukić dodijelio je ugovore vrtićima drugih osnivača te predstavio projekte izgradnje novih vrtića. U Velikoj vijećnici Grada Zadra u četvrtak su dodijeljena 22 ugovora za koje je u Proračunu izdvojeno 18.334.000,00 kuna.
– U ovom trenutku, u 18 objekata s ukupno 80-ak vrtićkih skupina gradskih ustanova »Radost« i »Sunce«, upisano ih je više od 1750. Naši partnerski vrtići okupljaju više od 1350 djece. Dakle, sve zajedno oko 3100 mališana ili 150 djece više nego lani. Zadarski model suradnje s vrtićima drugih osnivača primjer je i drugim jedinicama lokalne samouprave, rekao je Dukić dodavši kako je ovim modelom osiguran je jednak iznos participacije roditelja u svim predškolskim ustanovama na području Zadra. Najavljujući projekte gradnje novih vrtićkih objekata gradonačelnik Dukić je izvijestio kako se završavaju radovi na rekonstrukciji vrtića Pčelica čime su osigurani prostorni uvjeti za rad još četiri odgojno-obrazovne skupine, a dodao je kako je konačni cilj osigurati mjesto za svako dijete.


Upisano 150 djece više
– Konačni cilj svih naših nastojanja je dostupno vrtićko mjesto za svako zadarsko dijete u moderno opremljenim objektima po sveobuhvatnim programima, zaključio je gradonačelnik Dukić. Od ostalih programa predškolskog odgoja gradonačelnik Dukić je naglasio kako se nastavljaju Program potpore stručnom timu vrtića drugih osnivača te smjenski rad u 10 gradskih i privatnih vrtića čime je omogućeno usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza roditelja.
Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap prezentirao je planove za izgradnju vrtića na području grada pa je tako objavljeno da se ide u izgradnju potpuno novog objekta DV Pčelica, koji će biti organiziran na dvije etaže s po 4 vrtićke i 4 jasličke jedinice, a bit će organiziran i vanjski prostor parkiranja, pristupne staze, dječja igrališta.
– Ova predškolska ustanova je planirana prema važećim normativima i potrebama za smještaj 148 djece, a planiraja se i izgradnja potpuno nova, u Diklu, na Smiljevcu i na području Crvenih kuća. DV Diklo će imati 4 grupne jedinice od čega dvije za djecu jasličke dobi od 6 do 36 mjeseci i dvije skupine za djecu od navršene 3. do 7. godine. Kapacitet ustanove je 74 polaznika. DV Smiljevac će biti organiziran na dvije etaže s po 4 vrtićke i 4 jasličke jedinice. DV Crvene kuće će biti organiziran na dvije etaže, s tim da će u prizemlju biti smješten dječji vrtić sa 3 vrtićke i 1 jasličkom jedinicom. Predviđen je za zadovoljavanje potreba za smještaj 74 djece, izvijestio je Kasap.


Mjesto u vrtiću za svako dijete
Pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić, osvrnuo se na programe kojima grad Zadar potiče predškolstvo. Zahvalio se svim ravnateljicama na uloženom trudu i radu, a osvrnuo se i na projekt Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja koji se financira iz ESF-a koji je uvelike unaprijedio rad vrtića.
– Naše namjere da imamo mjesto u vrtiću za svako dijete su vrlo ozbiljne, ovo je putokaz za sve vrtiće da se nastave razvijati i napredovati, rekao je Nekić istaknuvši kako bi sva djeca trebala biti u vrtiću stoga im treba osigurati mjesto.
Pročelnik Nekić osvrnuo se i na problem upisa u vrtić djece s poteškoćama rekavši da svako dijete ima pravo upisati se u vrtić.
– To je izazov koji se stavlja pred svih nas, i gradske vrtiće, ali i vrtiće drugih osnivača, te na tome treba raditi. U tim se situacijama onda mijenja cijela organizacija rada jer pored odgojitelja idu i rehabiliatori, osobni pomoćnici te njegovatelji, rekao je Nekić istaknuvši da bi u vrtićima trebalo raditi i više osoba, a izgradnjom novih vrtića riješio bi se, kaže Nekić, problem nedostatka mjesta. Na kraju je Nekić istaknuo kako bi svi vrtići trebali ulagati u kontinuirani napredak, a kao primjere dobre prakse izdvojio je vrtiće Snoopy te Maslačak.




Cijene boravka djece u vrtićima
Za 10-satni cjelodnevni program 600,00 kuna, za drugo dijete u predškolskoj ustanovi 300,00 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete pohađanje vrtića je besplatno. Za poludnevni (5-satni) program participacija iznosi 300,00 kuna.


Projekt Mreža ZaDar
Projekt Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja, pripremljen je na temelju prethodno provedenih anketa kojima su roditelji iskazali potrebu za promjenom radnog vremena dječjih vrtića na području Zadra. Provedba projekta započela je 15. siječnja 2019. godine i trajala je 30 mjeseci, odnosno do 15. srpnja 2021. godine. Budući je projekt završen Grad Zadar osigurat će nastavak smjenskog i produljenog rada u onim partnerskim vrtićima u koja je iskazana potreba. Sporazum o sufinanciranju programa smjenskog i produljenog rada potpisan je s 4 vrtića drugih osnivača, a nastavit će se i u po 2 područna objekta gradskih vrtića Radost i Sunce i to: DV Radost (Vruljica i Bokanjac), DV Sunce (Ciciban i Jazine), DV Maslačak (Maslačak, Tratinčica i Potočnica), DV Ribica, DV Klokan i DV Golubica.


Nova školska godina
U ponedjeljak je prvi dan škole za 850 prvašića, što je nešto manje nego je to bilo prošle godine.
– Ukupan broj učenika je opao za 50, što znači da ove školske godine imamo 50 učenika manje u svim školama, rekao je Nekić dodavši kako zapravo to nije veliki broj jer je trend posljednjih godina pozitivan. Pročelnik se osvrnuo i na pretrpanost škola, što bi u budućnosti, najavio je pročelnik, trebalo riješiti izgradnjom nove škole na Crvenim kućama.