Na osam koncerata predstavit će se renomirani domaći i strani umjetnici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadar Organ Festival otvoren interdisciplinarnim nastupom
Zadar Organ Festival jedini je orguljaški interdisciplinarni festival u Hrvatskoj i šire, jer u svoj program uključujemo i druge vidove umjetnosti, ne samo glazbenu. Spajamo film, ples i različite druge tipove umjetnosti. Nakon ovog koncerta, slijedi još sedam izvedbi, te ovim putem pozivam sve one koji žele naučiti nešto više i poslušati kvalitetne izvedbe klasične i komorne glazbe da zavire u našu programsku knjižicu i poprate koncerte koje smo ove godine pripremili, kazala je Kulaš
Vedran SITNICA
Plesni nastup Zadarskog plesnog anasambla na otvaranju Zadar Organ Festivala

Na Morskim je orguljama u srijedu svečano otvoren koncertni dio 3. Zadar Organ Festivala. Na otvorenju su uz orguljašicu, muzikologinju i organizatoricu festivala Teu Kulaš nastupile i članice Zadarskog plesnog ansambla Patricia Gospić, Marta Huber, Nataša Kustura, Korina Oltran i Maja Petani, koje su izvele koreografiju koju potpisuje zadarska plesačica i članica ansambla Matea Bilosnić. Na osam koncerata, koliko su ove godine pripremili organizatori Zadar Organ Festivala, predstavit će se renomirani domaći i strani umjetnici. Održat će se na nekoliko lokacija u Zadru i Zadarskoj županiji.

Jedinstveno multidisciplinarno iskustvo

Uz redoviti program orguljaških koncerata, program Zadar Organ Festivala uključivat će interdisciplinarne i multimedijalne performanse koji će se baviti promoviranjem Zadra, suvremenih tendencija u umjetnosti, preispitivanjem tradicionalnih okvira u pristupu i doživljaju orgulja i umjetnosti uopće, rušenjem brojnih stereotipa vezanih za orgulje, širenjem percepcije o izražajnim mogućnostima instrumenta te poticanjem slobodnog i kreativnog izražavanja. U svoju će slojevitu strukturu integrirati i povijest Zadra i njegova disanja kroz stoljeća, iskoristiti već postojeći element brenda morskih orgulja te podići vrijednost nedovoljno poznatih i nepravedno zanemarivanih zadarskih instrumenata.
- Zadar Organ Festival jedini je orguljaški interdisciplinarni festival u Hrvatskoj i šire, jer u svoj program uključujemo i druge vidove umjetnosti, ne samo glazbenu. Spajamo film, ples i različite druge tipove umjetnosti. Ovdje na Morskim orguljama predstavljamo prvu izvedbu koncertnog dijela ZOF – a, kojem su prethodile kreativne radionice za djecu i mlade, koje su okupile 53 polaznika na filmskim, likovnim i glazbenim radionicama. Nakon ovog koncerta, slijedi još sedam izvedbi, te ovim putem pozivam sve one koji žele naučiti nešto više i poslušati kvalitetne izvedbe klasične i komorne glazbe da zavire u našu programsku knjižicu i poprate koncerte koje smo ove godine pripremili, kazala je Kulaš, te naglasila kako će na ovogodišnjem festivalu publici predstaviti orgulje nizozemske tvrtke Mixtuur.
- To je koncertni prijenosni instrument, koji nam je omogućio da na kreativni način možemo orgulje predstaviti na otvorenom, točnije na Morskim orguljama i popularizirati ovaj, pomalo tajanstveni instrument i pokazati sve njegove mogućnosti, istaknula je Kulaš, kojoj su se na sceni pridružile i plesačice Zadarskog plesnog ansambla, koje su izvele koreografiju koju potpisuje nadarena zadarska plesačica Matea Bilosnić.

 

***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno