Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NMZ treba ostati funkcionalna cjelina bez obzira tko je osnivač

04.09.2021. 10:00


Upravno vijeće i Stručno vijeće Narodnog muzeja Zadar smatraju da Narodni muzej Zadar treba ostati funkcionalna cjelina koja će uključivati sve sadašnje sastavnice uz pravnu sljedivost, bez obzira na to tko ima osnivačka prava nad muzejom.
Naime, nakon analize i preporuka Stručnog vijeća Muzeja, doznajemo kako je Upravno vijeće NMZ-a donijelo zaključak kojim podržava preporuku i stajalište Strućnog vijeća da postoji potreba za reorganizacijom korištenja postojećih prostora te za dobivanjem novih prostora u smislu svrsishodnije izlagačke i stručne djelatnosti Muzeja.
Upravno vijeće Muzeja predložilo je tako osnivaču prihvaćanje inicijative Grada Zadra za izmjenu postojeće muzejske koncepcije izlagačke djelatnosti u Providurovoj palači te za postavljenjem izložbi koje bi se bavile povijesnim i umjetničkim nasljeđem grada Zadra, uz prethodnu suglasnost Hrvatskog muzejskog vijeća.
Također, zaključili su da je Narodni muzej Zadar kompleksna cjelina koja upravlja brojnim zbirkama i izložbenim te radnim prostorima na zadarskom Poluotoku i otoku lžu te da je rad pojedinih odjela i službi povezan na stručnom nivou, a zbirke nekih odjela se međusobno nadopunjuju.
U skladu s time, Upravo vijeće NMZ-a smatra da se ova ustanova ne smije dijeliti bez obzira tko ima osnivačka prava, a u slučaju prijenosa osnivačkih prava na drugu pravnu osobu, muzej treba tretirati kao cjelinu.
Zaključili su, nadalje, da se, osim izlagačke djelatnosti, poslovi čuvanja i obrade materijala odvijaju u radnim prostorima kojih Narodni muzej ima malo, a u novom kompleksu Providurove i Kneževe palače ovi prostori nisu osigurani.
O mišljenju Županije koja je osnivač NMZ-a, Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport nam je kazao sljedeće:
– Današnjim sastankom kojem je nazočila i resorna ministrica napravljen je prvi korak prema dogovoru o budućem statusu Narodnog muzeja Zadar. Županija je otvorena za daljnje razgovore, a svakako ćemo prvenstveno uvažiti mišljenje struke, kao i stav Ministarstva kulture, izjavio je Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport.