Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Perković: Idemo po Ligu za prvakinje

04.09.2021. 07:50


Od Agrama do Agrama. Tako bi se u jednoj rečenici moglo opisati posljednjih godinu dana nogometašica Donata u Prvoj HNL. Debi u najjačem domaćem rangu Zadranke su upisale lani protiv Agrama, a upravo će protiv tog sastava početi i ovogodišnju sezonu. Razlika je u tome što će sada prve minute upisati na gostovanju, a ne kao prošle godine na Stanovima. Od 9. kolovoza, kada su počele pripreme, »bijelo-plave« su odigrale četiri prijateljske utakmice, dvije protiv Splita i po jednu s Neretvom i Marjanom, koji je u međuvremenu postao Hajduk. Lani je Donat prvoligašku premijeru završio na petom mjestu u konkurenciji osam ekipa, što je u klubu donijelo veliko zadovoljstvo. Malo je nedostajalo da se djevojke nađu u Ligi za prvakinje u kojoj su igrala četiri najbolja sastava.
– Iza nas je odličan rezultat, a ove sezone se nadamo napraviti korak više. Radimo i treniramo za taj cilj. Želimo biti sve bolji, a to znači napredovati svake sezone. S obzirom na odlične rezultate mlađih uzrasta u utakmicama koje su pred nama dat ćemo priliku i nekim novim mladim igračicama – ističe Jure Perković, trener Zadranki. Liga će se i ove sezone u prvom dijelu igrati dvokružno, 14. kola, nakon čega četiri najbolja sastava idu u Ligu za prvakinje, a preostale četiri ekipe natjecanje će nastaviti u Ligi za ostanak. Novi klubovi u Prvoj HNL su Rijeka i Međimurje-Čakovec, a natjecanje su napustili Viktorija i Marjan.
– U ligi smo dobili dva kluba s odličnim školama nogometa i sigurno je da će prvenstvo biti jače nego lani. Kad je riječ o prvoj utakmici s Agramom od njih smo prošle sezone izgubili oba puta, ali nismo bili daleko od osvajanja ponekog boda s kojim smo mogli napasti i Ligu za prvakinje u kojoj je završio upravo Agram. Bit će zanimljivo vidjeti koliko smo napredovali u odnosu na te dvije utakmice.
Slično razmišlja i Petra Barbir, koja je prošle sezone imala učinak od osam golova, kao i reprezentativka Sara Ivandić. Barbir je ostala upamćena i kao igračica koja je postigla pogodak u porazu (1:2) od Agrama u 1. kolu prošle sezone i tako postala prva prvoligaška strijelkinja kluba u povijesti.
– Agram je jako dobra ekipa koja ima iskustvo igranja u Prvoj ligi. Međutim, mi smo odlično trenirali i spremi smo za sve izazove koji nas očekuju. U pripremnim utakmicama smo pokazale veliku zrelost i napredak tako da s puno optimizma idemo u novu sezonu u kojoj se nadamo nastupu u Ligi za prvakinje – ističe Barbir.
Raspored 1. kola: Agram – Donat (nedjelja, 13 sati), Osijek – Međimurje-Čakovec, Rijeka – Neretva, Split – Dinamo.


Prvakinje Hrvatske
Osijek (1993. – 2003., 2006. – 2018., 2021.), Maksimir (1992., 2004., 2005.), Split (2019., 2020.), Zagreb (1993.), Dinamo – Maksimir (2006.)


Povijest Donata
2015./16. Drugo mjesto među četiri ekipe u Drugoj ligi – jug
2016./17. Drugo mjesto među četiri ekipe u Drugoj ligi – jug
2017./18. Treće mjesto među tri ekipe u Drugoj ligi – jug, prvi nastupi mlađih uzrasta; pionirke prvakinje Dalmacije, kadetkinje druge u Dalmaciji
2018./19. Seniorke nisu nastupile, kadetkinje prvakinje Dalmacije i četvrte u Hrvatskoj, pionirke treće u Dalmaciji
2019./20. Prvo mjesto seniorki u Drugoj ligi sjever – jug
2020./21. Seniorke pete u Prvoj HNL, pionirke treće, a kadetkinje sedme u Prvoj HNL




Donat 2020./21.
Nensi Adamović, Josipa Burčul, Ana Serdar, Sara Ivandić, Žanamari Števanja, Nina Mijoč, Antonija Goja, Petra Barbir, Katarina Đukić, Nikolina Klapan, Elizabeta Balić, Brigita Čavić, Valentina Dubravica, Lucija Vunić, Cvita Marinović, Roberta Savčić, Ina Fridrih, Ivana Ćubić, Natali Šarić. Trener: Jure Perković.