Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predstavljen otpor procesima privatizacije kulture

04.09.2021. 10:06


U sklopu »Nosi se Teatro VeRRdi revije«, izvedbene platforme kojoj je cilj jačanje organizacije, njene vidljivosti u javnosti i stvaranje mreže idejno i stilski kompatibilnih organizacija i pojedinaca, održan je diskurzivni relej Privatizacija kulture na kojoj su predstavljeni kolektiv Blok iz Zagreba i Kuća Klajn, a sudjelovali su Vesna Vuković, Dunja Kučinac, Jerko Marčić, Hrvoje Pašalić i Igor Ružić.


Demokratizacija kulture i umjetnosti
Nakon predstave Vic o Sizifu Kunst Teatra u crkvi sv. Dominika, u Dvorištu Kazališta lutaka započeo je razgovor ugodni.
– 20 godina djelovanja kolektiva Blok nije najjednostavnije sažeti u jednoj večeri, to bi trebao biti ipak poduži razgovor, započeo je Pašalić te postavio pitanja o nastanku – što, kako i za koga služeći se nazivom drugog kustoskog kolektiva.
Vesna Vuković iz kolektiva Blok prisjetila se početaka formalnog i neformalnog djelovanja.
Naime, Blok, osnovan 2001., je kustoski kolektiv koji radi na demokratizaciji kulture i umjetnosti te artikulaciji otpora procesima privatizacije kulture koji su restauracijom kapitalizma temeljito preuredili polje. Bave se produkcijom i istraživanjem društveno angažiranih umjetničkih praksi, izdavaštvom, političkom i umjetničkom edukacijom te organiziranjem kulturnih radnika u borbi za bolje radne uvjete.
Od 2016. vode prostor za umjetnost i aktivizam Baza, smješten na Trešnjevci, najvećem zagrebačkom kvartu. 2018. pokrenuli su dugoročni projekt Muzej susjedstva Trešnjevka koji predstavlja okvir za rad u lokalnoj zajednici, kroz izgradnju virtualnog fundusa, umjetničke produkcije te različite kulturno-umjetničke i socijalno angažirane programe. Njihove aktivnosti prožima suradnja s kulturnim i obrazovnim institucijama te umjetničkim i aktivističkim inicijativama na lokalnoj i međunarodnoj razini.
– Trešnjevka je četvrt koja ima manjkavu kulturnu infrastrukturu, to nas je poguralo i potaknulo inicijativu Muzej susjedstva Trešnjevka, istaknula je Vuković.
Krenuli su, dakle, kao inicijativa s ulice koji je kasnije rastao i razvijao se te naposljetku dobio svoju bazu.


Pogled unatrag
Pašalić je istaknuo fokus na lokalnu razinu, ali i orijentiranost na sistem.
– Krenuli smo kao inicijativa entuzijasta. 2000. godine je specifično razdoblje, to je bilo vrijeme u kojem je stasao čitav niu udruga, kustoskih kolektiva. Tad se činilo, iz ove perspektive, jako privlačno budući da je tome prethodilo desetljeće devastacije kulturne infrastrukture. Kulturne institucije na najnižim razinama propale su, prostori u mjesnim zajednicama, radnički klubovi…, pričala je Vuković, zatim se osvrnula na krizu 2008. godine zaključivši kako je svakodnevnica postajala sve mračnija i mračnija.
Komentirala je i europske socijalne fondove. Ružić je istaknuo kako Blok pokreće inicijative za poboljšanje sustava za što većina nema hrabrosti.
Dunja Kučinac prisjetila se »izlaska na ulicu« zbog dugogodišnjeg srezivanja javnog financiranja i kulturne infrastrukture.
 




***Više pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista!