Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ninsku solanu sačuvati za sljedeće generacije

03.10.2010. 22:00
Ninsku solanu sačuvati za sljedeće generacije


U okviru 2010. godine, godine Međunarodne biološke raznolikosti i Europskog prebrojavanja ptica, u subotu je u Ninu u organizaciji Udruge za biološka istraživanja “BIOM-a” iz Zagreba te Javne ustanove za upravljanje zaštićenih dijelova Zadarske županije sa sjedištem u Zadru kao i ninske gradske Turističke zajednice, a uz potporu UNDP-COAST projekta u Hrvatskoj, upriličena manifestacija pod nazivom “Salbun”. U ovom projektu koji za cilj, prvenstveno, ima podizanje razine svijesti o zaštiti prirode i okoliša s posebnim naglaskom na potrebu očuvanja biološke raznolikosti sudjelovao je stručni tim biologa i ornitologa iz spomenute Udruge “BIOM” u sastavu Krešimir Mikulić, direktor, Olga Jovanović, voditeljica programa te članovi Martina Temunović, Goran Šafarek i Marko Matešić.
Aktivnosti su počele u jutarnjim satima i trajale čitav dan. U početku se krenulo na prostor Parka ninske solane gdje su, kroz tri turnusa, organizirani obilasci i šetnje parkom. Pozivu organizatora odazvalo se 50-ak zainteresiranih posjetitelja, koji su mogli promatrati ćurline, ptice koje sada u velikom broju obitavaju na solani, te čuti stručna pojašnjenja o značenju ptičjeg svijeta i njihovih staništa na muljevitom području solane. Bilo je govora i o ukupnom projektu “Salbun” koji se uz ostalo bavi jednim od bitnih staništa na obali, ninske muljevite i pjeskovite obale smještene na potezu od Privlake preko Nina do uvale Plemići u blizini Ražanca. Stručnjaci “BIOM-a” zainteresiranima su pokazali kako promatrati i bilježiti ptice. Na ulasku u solanu postavljen je informativni štand gdje su se posjetitelji mogli upoznati s proizvodima koje trenutačno nudi ninska solana, prvenstveno cvjetnu sol, koja je iz dana u dan sve poznatija i u Hrvatskoj i izvan njezinih granica.
U sklopu projekta u večernjim satima u likovnoj galeriji “Višeslav”, smještenoj u obnovljenoj i restauriranoj Baroknoj kući, otvorena je zanimljiva izložba fotografija pod nazivom “Sabun”. O tridesetak izloženih fotografija govorili su autori Olga Jovanović i Krešimir Mikulić, koji su istaknuli svoju želju da potaknu održivi način tzv. “zelenog turizma”, koji je alternativa klasičnom turizmu, i koji se uspješno može provoditi za vrijeme proljeća i jeseni.
Zanimljivo cjelodnevno druženje hrvatskih biologa i ornitologa s posjetiteljima okončano je stručnim predavanjem pod nazivom “Raznolikost ptica jadranskih močvarnih područja” Ivana Budinskog iz udruge “Biom”.
– Ninska solana je značajno stanište zbog skupljanja velikog broja specifičnih ptica. Lokalnoj javnosti se stoga poručuje da takve položene pjeskovite, muljevite, slane travnjake i močvare obale nisu nešto što treba uništiti. Naprotiv, oni su posebna prirodna bogatstva koja treba prepoznati i naučiti cijeniti. Ona su neprocjenjivo važna ne samo za Nin, već i Hrvatsku u cjelini, kazao je Budinski.