Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

PREDROMANIČKI SPOMENIK Dvije ponude za rekonstrukciju crkvice na Puntamici

04.10.2019. 08:21
PREDROMANIČKI SPOMENIK Dvije ponude za rekonstrukciju crkvice na Puntamici


Mještani Puntamike već godinama iščekuju obnovu crkvice svete Stošije, a sudeći prema najnovijim informacijama iz gradskog Odjela za EU fondove, rekonstrukcija će uskoro početi. Potvrdio nam je to pročelnik Odjela, Šime Erlić, koji projekt financiran sredstvima EU fondova vodi od početka trudeći se da se njegova obnova, radi oštećenja od vremenskih nepogoda, što prije započne.
Naime, upravo je završen rok za dostavu ponuda, Grad je zaprimio dvije ponude te slijedi odabir najpovoljnijeg izvođača. Radovi će se, kako saznajemo u nadležnom Odjelu, odvijati u dvije faze, a prva se odnosi na sprječavanje dotoka vode u crkvicu te mogućeg urušavanja zidova. U Odjelu nam pojašnjavaju kako će izvođač stoga na svodu napraviti vodonepropusnu barijeru, nakon čega slijedi druga faza koja će obuhvatiti radove na učvršćenju zidova i poda crkvice.


Odabir najbolje ponude
– Vrijednost nabave za uređenje crkvice svete Stošije procijenjena je na 230.000 kuna. Povjerenstvo za postupak nabave zaprimilo je dvije ponude i sada se čeka odabir najpovoljnije, nakon čega pristupamo potpisivanju ugovora s izvođačem. Trebalo bi to biti sljedećih sedam ili osam dana kada će biti objavljeni i na našim web stranicama. Nakon toga, izvođač ima 60 dana za izvršenje radova na crkvici, kaže Erlić, a na pitanje kada bi zapravo radovi mogli započeti, odgovara:
– Relativno brzo ako Povjerenstvo za nabavu donese odluku, što bi moglo biti do kraja ovog ili u idućem tjednu kada slijedi i potpisivanje ugovora. Tada praktički već pristupamo realizaciji ovog projekta za kojega znamo da ga Puntamičani već godinama iščekuju, ističe Erlić te na pitanje jesu li ipak očekivali više ponuda izvođača, pojašnjava kako nisu iz razloga što je riječ o malom objektu, pa i malom zahvatu.
Vijest da će se konačno pristupiti obnovi ovog vrijednog spomenika oduševila je Puntamičane koji za ovaj vrijedni spomenik imaju brojne planove, osobito glede kulturnih događanja poput koncerata i raznih priredbi. Zahvaljujući zalaganju Odjela za EU fondove, za projekt su osigurana i sredstva iz europskog projekta »Ruins« koji financira obnove starih spomenika poput ovog na Puntamici.
Nakon godina uporne borbe i obijanja brojnih pragova s molbom da se zaštiti spomenik kulture iz 9. stoljeća, trud Puntamičana, osobito Društva prijatelja Puntamike na čelu s gospođom Brunom Supičić konačno se isplatio. Crkvicu su obišli čak i predstavnici projekta ‘’Ruins – Održivo korištenje, očuvanje i suvremeno upravljanje povijesnim ruševinama u Srednjoj Europi« kada je putem programa Interreg Central Europe dogovorena i obnova ove predromaničke crkvice, u čiju su se vrijednost uvjerile sve članice projekta iz Poljske, Češke, Italije, Slovenije i Slovačke.


Rješavali imovinska pitanja
Naime, malo tko u Zadru nije čuo za srednjovjekovnu crkvicu na Puntamici, no rijetki znaju da je riječ o jednom od najstarijih spomenika u našoj županiji. Umjesto da se ruševinu crkvice iz 860. godine što prije konzervira i dade joj novi sjaj kako bi ju se uvrstilo i u turističke rute, iz godine u godinu dolazila je u sve lošije stanje. Crkvica nema krova, pa su je poplavile i nedavne kiše, a vrijedni članovi Društva prijatelja Puntamike srećom su brzo sanirali štetu.
U projekt je uključena i Agencija za razvoj Zadarske županije, Zadra Nova, a na njemu sudjeluje još osam partnera iz Slovačke, Slovenije, Poljske, Italije i Češke te Grad Zadar kao drugi hrvatski partner. Na obnovu spomenika ovako dugo čekalo se ponajprije zbog trafostanice koja je priječila bilo kakve zahvate, ali ju je Grad ipak uspio izmjestiti. Crkvicu se već pokušavalo nominirati za sredstva Ministarstva kulture, no ispostavilo se da je ona u zemljišnim knjigama upisana kao društveno vlasništvo, a koje kao titular u Hrvatskoj ne postoji. Grad je stoga zatražio da se crkvicu uknjiži kao njihovo vlasništvo jer ni Ministarstvo ne može dati sredstva za obnovu ukoliko vlasnik nije poznat. Taj je problem u međuvremenu riješen te se apliciralo na sredstva programa Ruins koji je pristao sufinancirati obnovu crkvice svete Stošije.