Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Stojanov: Svaki odlazak loše djeluje na članstvo

04.10.2019. 08:27
Stojanov: Svaki odlazak loše djeluje na članstvo


Bilo je samo pitanje dana kada će HNS-ov kandidat za Europarlament, Matija Posavec, reći i službeno »zbogom«
stranci. Svi njegovi istupi posljednjih mjeseci ukazivali su na to da će Posavec ipak napustiti stranku, osobito izjava kojom je poručio kako bi HNS trebao raskinuti koaliciju s HDZ-om.
No njegov poziv ne samo da nije naišao na odobravanje stranke, već je na Posavca navukao i negodovanje rukovodstva, a da je situacija postala teška kazuje upravo Posavčeva najnovija odluka o napuštanju HNS-a. U situaciji kada im predstoji izbor za predsjednika stranke i kada se očekivalo da će upravo Posavec biti nasljednik Ivana Vrdoljaka, Posavec povlači potez kojim je iznenadio mnoge, ali i nanio štetu stranci.


Mogao je čekati izbore
Priznaje to i član Središnjeg odbora HNS-a, Milan Stojanov, predsjednik Županijskog odbora, koji nam na pitanje o tome kako je reagiralo njegovo članstvo te općenito ono u HNS-u, na ovaj potez Matije Posavca, odgovara:
– Za svakog člana koji otišao izjavio sam da mi je žao, pa isto mogu reći i za Posavca. Ipak je on bio uvaženi član stranke i kandidat na izborima za Europarlament. Ali, to je njegov izbor i tu nema više povratka. Što se tiče reakcija njegova odlaska na članstvo, treba biti iskren i reći da svaki odlazak na članstvo djeluje loše, ali stranka ide dalje. Čekaju nas unutarstranački izbori za koje se treba dobro pripremiti jer novog predsjednika moramo izabrati već do svibnja, kaže Stojanov, zamjerajući ipak svom bivšem kolegi jednu stvar.
– Posavec nije imao strpljenja čekati nove izbore za predsjednika, a po meni je to trebao. Čini se kako se ipak nije našao u ovoj priči te je inzistirao da izbori budu odmah sada. Po statutu to, međutim, nije moguće s obzirom da su podružnice te koje najprije moraju izabrati rukovodstva. A prema odluci stranke sa sjednice u Karlovcu, izbore po podružnicama obavit ćemo do kraja prosinca. Moje je mišljenje da je Posavec ipak trebao imati strpljenja i kandidirati se ukoliko je želio nešto promijeniti, jer najlakše je otići, poručuje čelnik županijskog HNS-a koji je pak krenuo i u izbore po organizacijama Zadarske županije.


Novi udarac članstvu
– Upravo radimo na ažuriranju članstva čiji popis šaljem Središnjici i nakon toga slijede prvi izbori pa nekim otočkim podružnicama, a potom i diljem županije, zaključuje Stojanov kojemu slijedi i najvažnija priprema – ona za izbore za rukovodstvo zadarske organizacije i to u situaciji kada je otišao jedan od najprepoznatljivijih ljudi HNS-a, Matija Posavec.
Za razliku od drugih HNS-ovaca, Stojanov iskreno priznaje kako i ovaj odlazak loše djeluje na članstvo. Naime, HNS je posljednjih godina potresao odlazak najpoznatijih članova: Vesne Pusić, Radimira Čačića, Anke Mrak Taritaš, Gorana Beusa Richembergha i ostalih. Odlazak Matije Posavca dodatni je udarac za narodnjake, tim više što su time izgubili jednog od najvažnijih članova.
U utrci za šefa stranke stoga najvjerojatnije ostaje bivši zamjenik ministra gospodarstva u Vladi SDP-a, Alen Leverić. U HNS-u se tako već najavljuje kako je njegova pobjeda već gotova stvar te da ga rukovodstvo već danima priprema za preuzimanje stranke, nakon povlačenja aktualnog predsjednika Ivana Vrdoljaka. Vjerojatno je i to bila kap preko čaše sada već bivšem članu Matiji Posavcu, koji je očito nekome u stranci stao »na žulj«, nakon što je počeo propitivati koaliciju s HDZ-om zbog koje se čak i javno ispričao biračima i članovima HNS-a, poručujući kako HNS mora izaći iz Vlade.
 




Posavec propitivao koaliciju s HDZ-om


Matija Posavec, međimurski župan, počeo je nedavno javno propitivati koaliciju s HDZ-om zbog koje se čak i javno ispričao biračima i članovima HNS-a, poručujući kako HNS mora izaći iz Vlade