Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Karakternom igrom do trijumfa u Sinju

04.10.2021. 07:14


Košarkaši Sonik Puntamike u subotu su u utakmici trećeg kola HT Premijer lige došli do druge pobjede u novoj sezoni elitnog razreda hrvatske košarke, svladavši na gostovanju u Sinju KK Alkar rezultatom 70:81. Puntamičani su jako dobro otvorili susret i na krilima raspoloženog Ivana Vučića, koji je zabio devet od prvih 12 poena Sonika, već u petoj minuti primorali domaćeg stratega Marka Trninića na kratki razgovor sa svojim igračima. Semafor je u tim trenucima pokazivao 7:14 za zadarski sastav, a nije trebalo dugo čekati ni da s Kuliševi momci odvoje na prvu dvoznamenkastu prednost (7:18). Ključ velikog naleta »Soniksa« koji se zaustavio na 13 vezanih poena ležao je u agresivnoj obrani koja je rezultirala s nekoliko kontri i polukontri, a u istom se ritmu nastavilo do kraja prve četvrtine pa se u drugu dionicu ušlo s plus 13 za Puntamiku (15:28).


Pad u drugoj dionici
Uslijedilo je razdoblje izjednačene igre u kojem smo za svaki koš Alkara vidjeli odgovor s gostujuće strane, a takva se košarka nastavila sve do 16. minute kada su dva vezana ubačaja Viktora Šarića i Ariana Došena primakli domaćine na jednoznamenkasti zaostatak. Dalo je to prijeko potrebni vjetar u leđa Sinjanima koji su u završnici prvog poluvremena krenuli u veliki nalet i serijom 7:0 prišli na samo minus dva (35:37), s koliko se i otišlo na veliki odmor. Bitnu ulogu u povratku domaćeg sastava odigrala je kontrola skoka i čak deset uhvaćenih lopti više u odnosu na Zadrane (24-14), koji su u prvih 20 minuta ostali bez napadačkog doprinosa igrača s klupe.
– Utakmicu smo otvorili na izuzetno karakteran način te smo se striktno držali plana koji smo definirali prije početka susreta. Obrambeno smo držali visok intenzitet nakon čega su nam se otvarali kvalitetni tranzicijski poeni, međutim u drugoj dionici je nastupilo »propadanje«. Kao da nas je ta velika prednost »ugasila«. Smatrali smo da će se utakmica dobiti sama od sebe i tu smo vratili Alkar u igru – kazao je nakon susreta trener Sonik Puntamike Stipe Kuliš.
Otvaranje nastavka proteklo je u igri koš na koš, da bi mini-serija Hrvoja Vučića i Ahmeda Alija sredinom treće četvrtine dovela domaćine do prvog vodstva nakon početnih 2:0. Mladi Kanađanin je pogodio iza linije 6,75 za 45:42, no tricom mu je ekspresno odgovorio Gabriel Marić za prve poena s klupe zadarskog sastava, a kada mu se nedugo potom priključio i Marko Jurič Puntamičani su ponovno otišli na ugodnih plus šest (47:53).


Prijelomni trenuci
U odlučujuću dionicu ušlo se s dva poena prednosti za košarkaše Sonika koji su četvrtu četvrtinu otvorili serijom 0:6. Domaći strateg je reagirao minutom odmora, no četiri vezana poena najboljeg igrača u zadarskim redovima Pavla Marčinkovića odveli su goste natrag na dvoznamenkastu prednost (53:65). Bili su to, pokazat će se, prijelomni trenuci susreta. Nakon što su se ponovno odvojili na dvoznamenkastu razliku, igrači Stipe Kuliša se više nisu osvrtali te su bez previše muke priveli susret kraju, upisavši vrijednu pobjedu na teškom gostovanju u Sinju.
– U zadnjoj četvrtini smo uspjeli iskontrolirati utakmicu na teškom terenu gdje publika na svaki »momentum« koji ode na stranu njihovih ljubimaca zna uvesti gostujuću momčad u još veće »propadanje«. Tu smo kvalitetno odgovorili kada su se domaćini vraćali, ostali smo karakterni, striktno smo se držali detalja koje smo definirali i na našu radost smo zaključili dvoboj na željeni način – dodao je Kuliš.
Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su Pavle Marčinković i Ivan Vučić s 21, odnosno 16 poena, a valja istaknuti i dobru predstavu Petra Marića koji je svojih 14 koševa »podebljao« s devet asistencija.




Trninić: Presudili nedostatak iskustva i uska rotacija
Sinjani su subotnju utakmicu vidjeli kao idealnu priliku da nakon dva poraza dođu do prve pobjede u novoj sezoni, no loše otvaranje susreta i izostanak nekoliko igrača bili su preveliki utezi uz koje se nije moglo svladali raspoložene Puntamičane.
– U utakmicu smo ušli s premekanim pristupom te smo razigrali suparnika. Nakon lošeg otvaranja, gdje smo u napadu igrali prebrzo i bez željenog ritma, morali smo se »čupati« i uložiti dodatnu energiju da se vratimo u susret. U tome smo uspjeli te smo se do poluvremena vratili u egal, no u nastavku nam je, s obzirom na iznenadno neigranje Gilberta te ozljede Krstanovića i Putnika, nedostajalo rotacije i iskusnih igrača na klupi koji mogu prevagnuti – kazao je trener Alkara Marko Trninić.


Marčinković: U Sinju je uvijek teško igrati
Novu dobru partiju u dresu Sonik Puntamike odigrao je hrvatski reprezentativac Pavle Marčinković koji je s 21 poenom, sedam uhvaćenih lopti i tri asistencije vodio svoju momčad do druge pobjede.
– Znali smo što nas čeka. U Sinju uvijek vlada odlična atmosfera te je Alkar teško gostovanje za svakoga. Odlično smo otvorili utakmicu, no krajem prvog poluvremena je došlo do pada koncentracije kakav nam se dogodio i u Osijeku. Jako je bitno da smo na koncu uspjeli potvrditi dobru partiju protiv Šibenke, jer su ljudi počeli sumnjati u to imamo li karakter kada pređemo granicu županije. Željeli smo krenuti od sebe jer znamo koliko rezerve imamo u nekim stvarima. Izuzetno mi je drago što smo uspjeli uzeti dva boda iz Sinja. Dolazio sam ovdje s, ne bih htio reći većim ili jačim klubovima, ali kao dio boljih momčadi pa sam gubio. Zna se da je u Sinju uvijek teško igrati i ova pobjeda nam puno znači – rekao je najbolji strijelac u zelenim redovima. 


ALKAR 70 – SONIK P. 81


(15:28, 20:9, 18:18, 17:26)
SINJ – GŠD Ivica Glavan-Ićo. Gledatelja: 150. Suci: Luka Kardum, Denis Bajramović i Ante Bralić.
ALKAR: Ali 13, I. Jurela, Gizdavčić 6, Collins 9, H. Vučić 15, B. Jurela, Putnik 3, Šarić 8, Tomašević 6, Došen 10, Jukić, Gilbert. Trener: Marko Trninić.
SONIK P.: P. Marić 14, Palčić 6, Šarlija 6, Marčinković 21, I. Vučić 16, Jurič 6, Tomas, G. Marić 8, Zelanto, Keserović, Pavin, Prskalo 4. Trener: Stipe Kuliš.