Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Neka darovanim štapovima ulove sreću na svjetskom prvenstvu u Španjolskoj!

04.10.2021. 12:10


Mladi sportski ribolovci Ivan Pribilović i Stipan Barišić, članovi ŠRU-a Plodlanica iz Biograda na Moru, hrvatski reprezentativci u sportskom ribolovu odlaze u Španjolsku na 29. Svjetsko prvenstvo u lovu sa štapom s obale u kategoriji U16. Prvenstvo će se održati od 9. do 16. listopada 2021. u popularnom turističkom odredištu gradiću Peniscoli u pokrajini Castellon, poznatom kao »Gibraltar Valencije«.
Prije polaska u Španjolsku u Gradskoj vijećnici održan je prijem za mlade ribolovce, biogradske sportske dragulje. Umjesto opravdano odsutnog gradonačelnika Ivana Kneza ribolovce je primila i darovala Ivana Stamičar, predsjednica Gradskog vijeća.


Osjećaj je prekrasan
– Ponosna sam, osjećaj je prekrasan. Radosna sam kao da su moja djeca. Odlazak na svjetsko prvenstvo kao hrvatski reprezentativci uspjeh je koji ne čudi jer su ribolovci iz ŠRU-a Podlanica uvijek bili ponos grada i jedni od najboljih promotora grada Biograda kao turističke destinacije, kazala je Stamičar.
Biogradski mladi sportaši svojim vrijednim radom uz pomoć svojih trenera ostvaruju vrlo zapažene sportske rezultate.
– Mladi sportaši pokazuju djeci i mladima kako se treba baviti sportom, njegovati zdrav način života i na taj način doprinositi zdravom razvoju sebe, a potom i cijele zajednice, poručila je Stamičar.
Ivana Stamičar je dvojici hrvatskih reprezentativcima uručila dva nova štapa s rolama te najavila prijem u Gradskoj upravi i nakon svjetskog prvenstva u Španjolskoj.
– Velika hvala Gradu Biogradu na vrijednoj, skupoj ribolovnoj opremi. U Španjolsku ću ponijeti novi štap s opremom, ali i starije štapove. Naime, lovi se četiri dana uzastopno, treba biti na sve spreman, objašnjava 17-godišnji Ivan Pribilović, učenik 3. razreda gimnazije u Srednjoj školi Biograd, koji je hrvatske boje branio i 2019. godine na 28. Svjetskom prvenstvu u lovu sa štapom s obale u kategoriji U16 održanom u Italiji.


Ljubav prema ribolovu
– Protekle godine zbog korone nije bilo Svjetskog prvenstva u Irskoj na kojem sam također trebao nastupiti za reprezentaciju Hrvatske, kaže Ivan Pribilović.
Na svjetskom prvenstvu očekuju ozbiljnost, red i tišinu, kaže on, kao da je koncert ozbiljne glazbe. Očekuju mlade ribiče, udice, stalke za štapove, olovo, najlone, podveze, suce, ljubitelje ribolova, znatiželjnike…
– U ribolovu mi je veliki motiv uloviti ribu. I taj me osjećaj drži već 10 godina, od moje šeste ili sedme godine. Ljubav prema ribolovu je nešto što se teško može objasniti. Podvuče ti se pod kožu, ističe Pribilović.
Ivan Pribilović i Stipan Barišić jedini su reprezentativci Zadarske županije u kategoriji U16. Pored njih su Teo Hajdaraj iz Lovrana, Leon Bajčić iz Krka na otoku Krku, Marin Market iz Trstenika, naselja na Pelješcu te Vito Ferara iz Tribunja kod Šibenika.




Sin ribolovac, majka predsjednica
– Selektorica hrvatske reprezentacije je Željka Marković, a trenerica Ana Vučetić, obje iz Stobreča, navodi Ivan Pribilović, sin Antonija i Ivane Pribilović, koji je prošli vikend u Zadru na Međužupanijskom prvenstvu Hrvatske u sportskom ribolovu štapom s obale osvojio drugo mjesto.
Zbog radnih obveza na prijemu nije bila Ivanova mama Ivana Pribilović, predsjednica ŠRU-a. »Podlanica«, naime, broji oko 350 članova, od toga oko 50 aktivnih, najviše djece i mladeži.
– U Španjolsku krećemo već u utorak, 5. listopada 2021., kako bi se priviknuli i vježbali na lokaciji. Natjecanje u našoj kategoriji U16 je od 11. do 15. listopada 2021., kaže nam 16-godišnji Stipan Barišić, učenik 3. razreda u Srednjoj školi Biograd, smjer brodomehaničari.


Najpothvat
Nesvakidašnji ribolovni pothvat prije tri godine napravio je tada 13-godišnji Stipan Barišić koji je s biogradske rive najprije udicom ulovio ogromnog ugora od 9,40 kilograma, a potom nakon velike borbe, izvukao i veliku licu tešku 15 kilograma.
– Zapravo, spremio sam se bio na lov brancina, međutim, srdelu je progutao ugor. Udica se zabila u rub čeljusti, a najlon se našao van dosega zubiju. Uslijedilo je zamaranje, a kada se riba našla na površini priskočili su i prolaznici te su svi zajedno uspjeli nasukati ugora od preko 9 kilograma. S rive sam ulovio i licu tešku 15 kilograma, podsjeća inače samozatajni Barišić.
Stipan Barišić je u akciji Najulov 2018. koja se odvija u sklopu specijaliziranog priloga Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista, za ulov spomenutog ugora od 9,40 kilograma dobio nagradu Najpotvat 2018.
– Biogradska Podlanica je u pravom smisli riječi institucija sportskog ribolova. Osim što sam ponosan raduje me da ću u Španjolskoj braniti boje Biograda, Zadarske županije i Hrvatske, poručuje Stipan Barišić.