Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pandemija je krivac za manji broj preventivnih pregleda

04.10.2021. 08:43


Liga protiv raka Zadar obilježila je na Narodnom trgu Mjesec ružičaste vrpce. Na štandu Lige građani su imali priliku doznati nešto više o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Kao i uvijek, na raspolaganju su im bile članice Lige, ali i razne informativne brošure. Uz donaciju, građani uvijek mogu pomoći projektu kupnje linearnog akceleratora i drugih posebnih aparata za dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika.


Rana dijagnostika spašava život
O važnosti prevencije karcinoma i redovitim pregledima govorio je Branko Dukić, gradonačelnik Zadra i predsjednik Lige protiv raka Zadar.
– Kao i svake godine, uz pomoć drugih udruga i organizacija, obilježavamo Mjesec ružičaste vrpce i ukazujemo na važnost prevencije karcinoma. Sve građane pozivamo na redovite preglede, kako bi se na vrijeme dijagnosticirao karcinom i na taj način pacijentu omogućila veća šansa za izlječenje i dugi život, kazao je Dukić i naglasio kako se porast malignih oboljenja primjećuje u cijelom svijetu, što je još jedan razlog za redovite preglede i kontrole.
– S radošću čekamo i otvorenje dnevne bolnice za onkološke pacijente, gdje će biti smješten i novi linearni akcelerator, kako bi se žiteljima Zadra i Zadarske županije osiguralo objedinjeno liječenje malignih bolesti.


Izgradnja dnevne bolnice
Na važnost preventivnih pregleda i realizaciju projekta izgradnje dnevne bolnice za liječenje onkoloških bolesnika ukazala je Lada Šokota, članica Predsjedništva Lige protiv raka Zadar.
– U zadnje skoro dvije godine najviše smo se fokusirali na borbu s pandemijom koronavirusa, što je dovelo do povećanog straha i smanjenja dijagnostičkih pregleda. Mi kao udruga stoga stalno upozoravamo i molimo na odazivanje na preventivne preglede, koji se bez zastoja obavljaju u Općoj bolnici Zadar, kazala je Šokota i dodala kako projekt »Zraka za život« ide dalje.
– Građanima pokušavamo objasniti i važnost kupnje linearnog akceleratora. Nastavlja se raditi na projektu gradnje dnevne bolnice za onkološke bolesnike, kao i podruma, gdje bi bio smješten linearni akcelerator. Nastavljamo s akcijom prikupljanja sredstava za kupnju dodatne opreme, koja je potrebna za opremanje linearnog akceleratora. Akcelerator je trebao doći još ove godine, no još uvijek ga nemamo gdje smjestiti, tako da, u suglasnosti s Vladom čekamo završetak izgradnje prostora. U najgoroj varijanti, s obzirom na to da je OB Zadar raskinula ugovor s izvođačem radova za izgradnju dnevne bolnice za onkološke bolesnike te očekujemo novo raspisivanje natječaja i odabir izvođača radova, očekujemo da će aparat biti u funkciji najkasnije 2024. godine, zaključila je Šokota.