Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sklopljene samo dvije nagodbe

Autor:

03.11.2008. 23:00
Sklopljene samo dvije nagodbe

Foto: Filip BRALA



Unatoč svim navedenim prednostima, Slobodan Novak, glasnogovornik zadarskog Trgovačkog suda, navodi kako je od gotovo 50 predmeta, koje je Trgovački sud na vlastitu inicijativu predložio za nagodbu, najavljeno svega njih 13, od čega su do sada uspješno sklopljene tek dvije nagodbe
Ovogodišnji Tjedan sudskih nagodbi, koji je u svim trgovačkim sudovima Republike Hrvatske trajao od 27. do 31. listopada, ne izazvavši dovoljno interesa među strankama, nije ispunio očekivanja.
Riječ je, naime, o izvanrednoj prilici koja je u proteklih nekoliko dana omogućavala brojnim strankama da svoje sporove okončaju mirnijim, bržim i jeftinijim putom, odnosno sklapanjem sudske nagodbe.
Unatoč svim navedenim prednostima, Slobodan Novak, glasnogovornik zadarskog Trgovačkog suda, navodi kako je od gotovo 50 predmeta, koje je Trgovački sud na vlastitu inicijativu predložio za nagodbu, najavljeno svega njih 13, od čega su do sada uspješno sklopljene tek dvije nagodbe.
– Svi najavljeni predmeti nisu stariji od pet godina. Od ukupno 13 predmeta, četiri se nisu uspjela dogovoriti, dok je ostatak, odnosno još sedam predmeta, još uvijek u postupku, kazao je Novak, napomenuvši kako je iz toga jasno da je interes ljudi za ovakav način rješavanja sporova ove godine iznimno slab.
Iako je ovaj projekt prvi put organiziran još prošle godine, Novak napominje kako je ovoga puta interes među strankama jednako loš kao i prošlogodišnji.
– Mislim da je problem u mentalitetu naših ljudi, jer svi oni koji su u sporu jako teško se povlače i to je najveći razlog zbog kojeg će sklapanje nagodbi kod nas teško zaživjeti. Takva situacija nije samo u Zadru nego, kako čujem od kolega, i u drugim gradovima, kazao je Novak, napomenuvši kako će se ovaj projekt nastaviti, a tendencija je da postane tradicionalan.
Jer, kako napominje Novak, činjenica je da ljudima samo treba dati vremena da shvate kakve im sve prednosti pruža prilika poput Tjedna sudskih nagodbi.