Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sramota da se nema novaca za katamaran!

Autor: Ivana Burica

03.11.2008. 23:00
Sramota da se nema novaca za katamaran!

Foto: Vedran SITNICA



Samo zbog toga da bi nekoliko obrtnika s otoka moglo prevoziti materijal, moramo se voziti skoro tri sata. I to nakon što je već bilo objavljeno da će voziti katamaran, netko u zadnji tren mijenja odluku. Ljut sam i ogorčen zbog ovoga, kazao je Ratko Pelicarić, ravnatelj OŠ Petar Lorini u Salima
Zbog početka radova na proširenju kanala Mali Ždrelac brodske i brzobrodske linije za jugoistočni dio Dugog otoka te za otoke Rava i Iž od jučer plove preko Velog Ždrelca.
Razlika u miljama nije velika kad je riječ o linijama za Iž i Ravu pa putovanja za ove otoke traju svega desetak minuta duže.
No razliku u duljini plovidbenog puta će dok budu trajali radovi na proširenju Malog Ždrelca itekako osjetiti Dugootočani, odnosno žitelji četiri mjesta na južnom dijelu otoka – Saljani, Zaglavci, Žmanci i Lučani, koji će do svojih mjesta putovati gotovo dvostruko dulje nego dosad.
Prvim danom radova na Malom Ždrelcu, došlo je i do nekih izmjena u plovidbenom redu na brzobrodskoj te na brodskoj liniji Zadar – Sali – Zaglav.
No, u prvom redu treba istaknuti da na razočarenje otočana, barem za sada, neće biti uvedena i četvrta dnevna katamaranska linija. Financiranje još jedne katamaranske linije zahtijeva značajna novčana sredstva koja, kako neslužbeno doznajemo, u ovom trenutku u Državnom proračunu nisu pronađena. No, isto tako doznajemo da nije isključeno da se u dogledno vrijeme riješi i taj problem te Dugi otok dobije željenu četvrtu katamaransku liniju.
Dakle, brod Lara i dalje prometuje za Sali i Zaglav s tim da je polazak iz Zadra s 10 prebačen na 9 sati te se u Zadar vraća u 13.30 sati kako bi otočni srednjoškolci mogli stići na nastavu u poslijepodnevnoj smjeni.
– Ovo je grozno, užasno. Drndali smo se do Zadra dva i pol sata. Tko se još u današnje vrijeme toliko vozi, prilično ljuto je prvu vožnju preko Velog Ždrelca prokomentirala jedna Dugotočnaka koja je jučer u 13.40 sati, sa zakašnjem od deset minuta u odnosu na predviđeni dnevni red, s brodom Lara stigla u Zadar.
– Samo zbog toga da bi nekoliko obrtnika s otoka moglo prevoziti materijal, moramo se voziti skoro tri sata. I to nakon što je već bilo objavljeno da će voziti katamarn, netko u zadnji tren mijenja odluku. Sumnjam da će ovaj brod moći voziti kad zapuše prva jača bura. Ljut sam i ogorčen zbog ovoga. Sramota da država ne može naći novce za još jednu katamaransku liniju, kazao je Ratko Pelicarić, ravnatelj OŠ Petar Lorini u Salima koji je spominje i problem organizacije nastave u svojoj školi. Naime, učitelji koji žive u Zadru, a rade u saljskoj osnovnoj školi ubuduće će da bi stigli na posao morati ustajati u 4 ujutro da bi stigli na katamaran u 5, a u Zadar će se vraćati tek u 18 sati.
Larom je stiglo i nekoliko srednjoškolaca koji su jučer po svemu sudeći ipak zakasnili na nastavu. Brod je, naime, u Zadru bio svega 20 minuta prije početka prvog sata. Oni će također morati žuriti i sa zadnjeg sata jer od jučer katamaran iz Zadra ne polazi u 20 sati kao dosad, već u 19.30 sati. Inače, novost je i da će katamaranska linija s polaskom u 19.30 iz Zadra radnim danom i tijekom trajanja školske godine pristajati i u Velom Ižu, čime se htjelo ići na ruku veloiškim srednjoškolcima. Bilo kako bilo, dugootočni srednjoškolci će sljedećih mjeseci samo na morski dio puta u školu i natrag trošiti gotovo četiri sata dnevno.
– U interesu svih nas je da se Mali Ždrelac proširi pa se svi skupa moramo malo strpjeti. Prilično sam zadovoljan jer će srednjoškolci i dalje moći stizati na nastavu, a udovoljeno je i zahtjevu Mardešića da od ponedjeljka do četvrtka polazak druge katamaranske linije iz Zadra bude pola sata ranije, dakle u 15 sati, kazao je načelnik općine Sali Ivo Basioli dodavši da ima određena saznanja o tome i da će za neko vrijeme biti odobrone i četvrta katamaranska linija pa će se Dugootočani umjesto za 2 i pol i drugom dnevnom linijom u Zadar stizati dvostruko brže – za sat i petnaest minuta.