Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Osiguran novac za Mali Ždrelac!

Autor: Ivana Burica

03.11.2009. 23:00
Osiguran novac za Mali Ždrelac!


Direktor Mate Perišić informirao nas je da su preraspodijeljena sredstva za Mali Ždrelac te da će Plovput već za nekoliko dana pozvati izvođača radova tvrtku Konstruktor Inženjering da formira gradilište
Nakon mjesec dana neizvjesnosti iz splitskog Plovputa, nositelja projekta proširenja i produbljenja kanala Mali Ždrelac, jučer su konačno stigle dobre vijesti! Naime, direktor Mate Perišić informirao nas je da su preraspodijeljena sredstva za Mali Ždrelac te da će Plovput već za nekoliko dana pozvati izvođača radova tvrtku Konstruktor Inženjering da formira gradilište.
Podsjetimo da su radovi na proširenju i produbljenju kanala Mali Ždrelac nakon ljetne stanke trebali biti nastavljeni 15. rujna ili najkasnije 1. listopada. No, rebalansom su Državnog proračuna novci predviđeni za financiranje radova u Malom Ždrelcu do kraja ove godine, a riječ je oko 1,5 milijuna kuna, ukinuti.
Još prije mjesec dana Mate Perišić nas je izvijestio da je Plovput od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobio usmeno obećanje da će se iznaći model i vratiti novce za Mali Ždrelac.
Obećano je i učinjeno. Naime, novci za nastavak projekta Mali Ždrelac uzeti su od nekih drugih investicijskih projekata.
– Riječ je o projektu Plivački gaz kraj otoka Cresa koji još nije niti započet. U ovoj situaciji kad nema dovoljno novaca za realizaciju svega planiranog, Ministarstvo mora je procijenilo da je bolje da se osiguraju novci za završetak započetih projekata, a da se početak novih projekata odgodi za još neko vrijeme. Za sada nam je osigurano oko 638.000 kuna što je dovoljno za cijeli studeni, a do kraja godine će se osigurati i razlika do 1,5 milijuna kuna, kazao je Mate Perišić, direktor Plovputa.
Perišić ističe i da je nije nemoguće da cijeli projekt bude završen u zadanom roku – do 31. ožujka 2009. godine.
– Mi ćemo izvođača radova zamoliti da upre sve snage i projekt finalizira do 31. ožujka. No, bit ćemo zadovoljni i ako se radovi završe do 30. travnja, budući da tada još neće započeti turistička špica. Sve će uvelike ovisiti i o vremenskim uvjetima, odnosno o tomu koliko vrijeme hoće ili neće pustiti izvođača da radi svoj posao, rekao je Perišić.
Vijestima iz Plovputa zacijelo će se najviše razveseliti žitelji južnog dijela Dugog otoka koji, dok traju radovi u Malom Ždrelcu (već više od godinu dana), do svojih mjesta plove gotovo dvostruko duljim putem – preko Velog Ždrelca. Bude li se situacija razvijala onako kako nas je informirao Mate Perišić, Saljani, Zaglavci, Žmanci i Lučani će najkasnije nakon 30. travnja 2010. godine do svojeg otoka putovati starim putem – kroz Mali Ždrelac.