Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Branimirovoj obali u subotu će biti privezan 18-metarski jedrenjak iz 1929. godine

03.11.2010. 23:00
Na Branimirovoj obali u subotu će biti privezan 18-metarski jedrenjak iz 1929. godine


U ponedjeljak u 19 sati u crkvi sv. Donata održat će se otvorenje dviju izložbi, ‘Boje Mediterana’ Ive Pervana i ‘Zadar Velebit more’ Mladena Radolovića Mrlje, a moći će se poslušati i nastup jazz kvarteta ‘Ipanema’ pod vodstvom Josipa Marcelića. Nakon otvorenja u Sv. Donatu program će se nastaviti u Arheološkom muzeju gdje će u 20 sati započeti projekcija crno bijelog dokumentarnog filma ‘Brodovi ne pristaju’ iz Arhive Hrvatskog saveza
Peta po redu manifestacija Zadar more koja se održava od 6. do 10. studenog odvijat će se u suradnji s Arheološkim muzejom, pa će se tako izložbe i predavanja čije održavanje je zakazano od ponedjeljka do srijede moći vidjeti i poslušati u Sv. Donatu kao i prostorijama same zgrade muzeja. To je ujedno i glavna promjena koja se veže uz ovu manifestaciju koja polako počinje već stvarati svoju tradiciju.
– Prognoze ipak govore kako će ove subote biti lijepo vrijeme, pa ćemo se program zakazan za tad moći neometano izvesti, kazala je suorganizatorica Zrinka Mandić, inače odgovorna za program ovogodišnje manifestacije.
Ove subote će tako na Branimirovoj obali bit će privezan 18-metarski jedrenjak iz 1929. godine koji pristiže za tu prigodu iz Crikvenice. Nosi švedsko ime ‘Bente Dorte’ i njime upravlja obitelj Vidas. Na tom jedrenjaku odviti će se većina subotnjeg programa, poput radionice šivanja jedra te radionice pomorskih vještina Pomorske škole Zadar.
Tko ima najtrošnije jedro, dobit će novo
– Radi se o tradicionalnom šivanju jedra od platna koje će biti namijenjeno jednom od naših malih kaića iz zadarskog ili pašmanskog kanala. Onaj tko ima najtrošnije jedro, dobiti će novo. Kao i svake godine, biti će tu još jedna mala radionica učenika Pomorske škole, a paralelno s tim odvijati će se i akcija čišćenja podmorja u Jazinama za koji su zaduženi ronioci ronilačkog kluba Sv. Roko, kao i pripadnici interventne policije PU zadarske, kazala je Mandić, dodajući kako će, osim jedrenjaka iz Crikvenice, u subotu biti prisutan i trabakul ‘Branimir’, a sve to biti će popraćeno i ribarskom ‘spizom’. Također, brodovi će se moći i obići, a građani će i sami moći aktivno sudjelovati u radionicama.
U ponedjeljak, u 19 sati u crkvi sv. Donata održati će se otvorenje dviju izložbi, ‘Boje Mediterana’ Ive Pervana i ‘Zadar Velebit more’ Mladena Radolovića Mrlje. Ive Pervan već petu godinu sudjeluje sa svojim izložbama u manifestaciji Zadar more.
– Kroz trideset godina svoje karijere on je prikupio neke od najljepših fotografija hrvatske obale. Pejzaži su njegov zaštitni znak i oni će biti najviše i zastupljeni u izložbi, pojasnila je Mandić.
Također, građani će u ponedjeljak moći poslušati i nastup jazz kvarteta ‘Ipanema’ pod vodstvom Josipa Marcelića, a izložene fotografije moći će se razgledati i nakon što završi manifestacija, odnosno cijelih mjesec dana od otvorenja.
Bogatija gastro ponuda
Nakon otvorenja u Sv. Donatu program će se nastaviti u Arheološkom muzeju gdje će u 20 sati započeti projekcija crno bijelog dokumentarnog filma ‘Brodovi ne pristaju’ iz Arhive Hrvatskog saveza.
Program u utorak odviti će se u zgradi Arheološkog muzeja, i to s početkom u 19 sati kada će započeti ‘Priča o jednom pilotu i avionu 66.godina poslije’ Jordanke Grubač. Radi se inače o priči o jednom pilotu šezdeset i šest godina nakon njegovog pada na otok Žut. Iste večeri predavanje na temu ‘Istraživanja brodoloma u 17. stoljeća održati će i Smiljan Glušćević.
U srijedu, također s početkom u 19 sati započeti će projekcija ‘filma o najmanjem brodu na svitu „Pol oriha”‘ Hvarke Tonke Alujević i Višanina Alena Krstulovića, koji je prethodno prikazan u Arsenalu, no pred svega nekolicinom ljudi. Svoje predavanje imati će i arhitekt Nikola Bašić i to na temu ‘Polja križeva na otoku Kornatu’. O njegovom projektu snimljen je i dokumentarni film, no na njegovu projekciju ćemo morati pričekati nekom drugom prilikom, budući da je film u vlasništvu Šibenske županije i još nije prikazivan, kazano je na konferenciji.
Novost ove godine jest i bogatija gastro ponuda koja je do sada bila koncentrirana samo na jedan dan, no ove godine, ona se proširuje na sve dane manifestacije, a izbor jela pripasti će Renatu kraljevu koji će za svaki dan manifestacije tijekom sljedećeg tjedna odabrati i jedan domaći specijalitet., kazao je suorganizator Igor Bačić.
Bačić je dodao i to kako je manifestacije ove godine relativno skromna.
Manifestaciji dodijeljeno 80 tisuća kuna
-To nije ništa veliko i glamurozno. Baza manifestacije su predavanja i projekcije, odnosno detalji koji su široj javnosti možda nepoznati. Ona ima svoj krug poklonika koji su zainteresirani za takvu tematiku, a mi pokušavamo izborom prostora i termina privući što više njih te im na taj način pruži neke zgodne i dobre informacije koju možda do sad nisu imali, pojasnio je Bačić.
Novinarima se na konferenciji obratio i ravnatelj Arheološkog muzeja Smiljan Glušćević iskazavši zadovoljstvo novosklopljenom suradnjom:
-Nadam se da je ovo samo početak i da ova godina ujedno neće biti i posljednja da naši prostori pružaju mogućnost za neka od događanja u sklopu manifestacije Zadar more. Počevši od izložbe egipatskih mumija, pa do ove iznimno značajne manifestacije Arheološki muzej počinje sve više sudjelovati u kulturnom životu Zadra kako je to uvijek bilo i kako bi to trebalo biti. Mi smo vrlo otvoreni i nadamo se da ćemo i sljedeće godine surađivati na ovoj, a možda i na nekim drugim manifestacijama, zaključio je.
Direktor TZ Zadarske županije Ivo Dunatov kazao je kako je sadržaj ovogodišnjeg programa vrlo sličan onome što su imali u prethodnim godinama:
-Hoćemo li ubuduće koncept mijenjati to ćemo vidjeti, sve je otvoreno i ništa nije sveto. Sve se može mijenjati, usavršavati i poboljšavati, kazao je Dunatov izražavajući zadovoljstvo plakatom ovogodišnje manifestacije, inače radom Nevena Stojakovića:
-Ne njemu je škota, glavni konop s kojim se drži jedro i ja se nadam da ćemo mi svi skupa nastaviti držati jedra ove godine, a i ubuduće, zaključio je Dunatov.
Ove godine je inače za manifestaciju Zadar more dodijeljeno osamdeset tisuća kuna, plus PDV, dok je prošle godine ta svota iznosila sto tisuća kuna, plus PDV.