Izložba kostimografije iz predstave "Alisa i bijeli zec"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra i rođendana Narodnog muzeja
Izložbom otvaramo pitanja kako nastaje kostimografija za predstavu od ideje do realizacije, što se događa s kostimima, scenografijom i rekvizitima kad predstava više ne živi u kazalištu. Otvaramo i pitanja poput nalazi li kostim u tom izmijenjenom obliku mjesto u muzejskim zbirkama i muzejima kao izložak, dodala je Marija Šarić Ban
Zvonko KUCELIN
Autorica i kustosica izložbe je Marija Šarić Ban, inače voditeljica Dizajnerskog studija

U sklopu obilježavanja Dana grada Zadra i rođendana Narodnog muzeja Zadar, u Kneževoj palači preksutra će biti upriličena Izložba kostimografije iz predstave "Alisa i bijeli zec".

Autorica i kustosica izložbe je Marija Šarić Ban, inače voditeljica Dizajnerskog studija. Nastavljajući razvoj studija u smjeru oblikovanja i stvaranja novog iz tradicijskog ruha, ostvarila je suradnju s tradicijskim zborom Kantalice i trenutno je u fazi kreiranja i oblikovanja kostima za njihove nastupe. Inspiracija kostimografije je narodna nošnja dalmatinskog i dinarskog područja. Ovom izložbom autorica istražuje i dokumentira, izlaže i edu­cira u području suvremene likovne i kazališne umjetnosti.

Likovne radionice zračnog kista

- Sve više svjedočimo iznimnom interesu za otkrivanje, dokumenti­ranje i organiziranje materijala, što zauzima posebno mjesto u istraživanju u suvremenim umjetnostima, kako likovnim tako i izvedbenim te dovodi do formiranja novo-starih, inovativnih formi i potrebe za arhiviranjem i formiranjem muzejskih arhiva i fundusa. Takvim koncepcijama izložbi i projektima otvaraju se pitanja: kako umjetnici izdvajaju sadržaje, medije i teme, što se događa s nositeljima vizualnog identiteta kazališnih predstava i scenskih djela, kostimografijom i scenografijom, kad predstava nije više na životu, jesu li to samo izgubljeni predmeti, skice u fundusima ili mogu nastaviti život u izmijenjenim prostori­ma i funkcijama, u kojim su odnosima arhivi, fundusi, sjećanja i pamćenja, stvaramo li na taj način paralelne povijesti umjet­nosti, paralelne svjetove. Jesu li arhivi tek pomoćno sredstvo arheologije znanja te na koji način u galerijskom, muzeološkom, umjetničkom i scensko-izvedbenom kontekstu rekonstruiraju izrečeno ili zaboravljeno, rekla je Marija Šarić Ban.

Uz izložbu autorica je osmislila likovne radionice zračnog kista koje će se održavati u periodu trajanja izložbe na temu priče Alisa u zemlji čudesa. Polaznici su učenici Škole za primijenjenu umjet­nost i dizajn Zadar uz mentoricu, akademsku slikaricu Irenu Bako­vić Marušić.

Slikopriče za predškolce i osnovce

U suradnji s pedagoginjom Lucijom Sekula održat će se i likovne radionice izrade slikopriča za vrtićku djecu od 5 do 6 godina i osnovnoškolsku djecu od 1. do 5. razreda.

- Cilj izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajner­skog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja muzejskih suvremenih praksi. Izložbom otvaramo pitanja kako nastaje kostimografija za predstavu od ideje do realizacije, što se događa s kostimima, scenografijom i rekvizitima kad predstava više ne živi u kazalištu. Otvaramo i pitanja poput nalazi li kostim u tom izmijenjenom obliku mjesto u muzejskim zbirkama i muzejima kao izložak, dodala je Marija Šarić Ban.

Kostimografija za navedenu predstavu je oblikovana i izvedena u Dizajnerskom studiju u razvoju u Narodnom muzeju Zadar. To je prvi takav projekt u Zadarskoj županiji i gradu Zadru, što govori o održivosti Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil koji u sebi objedinjuje razvoj stvaranja novih mu­zejskih zbirki na području kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode. Uz izložbu će se održati okrugli stol na temu Alisa u književnosti, filmu i kazalištu koji će moderirati Mario Žu­panović (film), Ana Županović (književnost), Marija Šarić Ban (ka­zalište i likovna umjetnost), Sanja Petrovski (plesna umjetnost) i Irena Baković Marušić (likovna umjetnost). Okrugli stol je namije­njen učenicima i studentima, profesorima, svim zainteresiranim za likovnu i kazališnu umjetnost te široj javnosti.

Izložbeno-edukacijski projekt je realiziran u sklopu proslave Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana i rođendana Narod­nog muzeja Zadar u suradnji Narodnog muzeja Zadar, Škole na primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar, autorice Marije Šarić Ban, pedagoginje Lucije Sekula i etnologinje Jasenke Lulić Štorić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno