Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

U koordinaciji s USKOK-om dovršeno kriminalističko istraživanje

04.11.2021. 14:11


Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da 51-godišnjak, službenik Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, kao službena osoba zadužena za naplatu, ovrhe, stečaj i likvidaciju, u razdoblju od sredine srpnja 2015. do kraja  listopada 2021. godine, sukladno prethodnim dogovorima s vlasnicima trgovačkih društava u dobi od 48, 71, 43 i 52 godine, registriranih na zadarskom području, nije poduzimao zakonom predviđene ovršne mjere na sredstvima i imovini trgovačkih društava kao poreznih obveznika sa dospjelim poreznim dugom na koji način je dopustio da novčana sredstva i imovina tih poreznih dužnika budu preusmjerena u korist povezanih osoba i društava na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske. Istovremeno je koristeći svoj položaj službene osobe na traženje  48 – godišnjeg vlasnika više društava sa zadarskog područja, vršio provjere podataka u Informacijskom sustavu državnog tijela u kojemu je zaposlen a potom istome javljao dinamiku provođenja zapljene sredstava po računima društava u njegovu vlasništvu kako bi isti mogao pravodobno preusmjeriti sredstva sa računa društava. Zauzvrat je kao protuuslugu, od vlasnika navedenih društava dobivao razne poklone u vidu čašćenja u ugostiteljskim objektima na području grada Zadra, alkoholna pića, besplatna korištenja vozila te besplatno izvođenje radova na svojoj nekretnini.
Navedenim protuzakonitim radnjama 51-godišnjak je oštetio državni proračun Republike Hrvatske za iznos od preko 3 milijuna kuna za koji iznos je navedenim društvima te pravnim i fizičkim osobama povezanima s njihovim vlasnicima pribavio nepripadnu imovinsku korist.
Nadalje, 51-godišnjaka se sumnjiči da prema sedam drugih poreznih obveznika sa zadarskog područja koji su imali dospjelo porezno dugovanje, nije poduzimao zakonom predviđene ovršne mjere na sredstvima i imovini tih poreznih obveznika, te je na taj način oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od 600 tisuća kuna, za koji iznos je istima pribavio nepripadnu imovinsku korist. Također je 43 – godišnjem voditelju poslovanja poreznog obveznika sa zadarskog područja kontinuirano javljao točno vrijeme dolaska poreznih službenika radi pljenidbe novca iz blagajne tog poreznog obveznika. Zauzvrat je kao protuuslugu, od tih poreznih obveznika dobivao razne poklone u vidu čašćenja u ugostiteljskim objektima na području grada Zadra, alkoholna pića, prehrambene namirnice, te besplatno izvođenje radova sebi povezanim osobama.
Isto tako, osnovano se sumnja kako je 51-godišnjak za dva porezna obveznika sa dospjelim poreznim dugom zatražio od 58-godišnjaka, također službenika Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, da kod tih poreznih obveznika ne poduzme zakonom predviđena ovršne mjere na sredstvima i imovini tih poreznih obveznika, a na koji način je državni proračun oštećen za iznos od preko 100 tisuća kuna.
Također je provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 64 – godišnjak, službenik Porezne uprave, Područnog ureda Zadar, kao službena osoba zadužena za nadzor fiskalizacije koji je bio upoznat sa planiranim terminima provođenja nadzora primjene Zakona o fiskalizaciji, u odnosu na pojedine porezne obveznike, protivno Zakonu o poreznoj upravi i Općem poreznom zakonu, na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske, poreznim obveznicima za koje je smatrao da bi mu mogli biti od koristi, višekratno dojavljivao termine planiranog nadzora. Tako uspostavljene kontakte sa poreznim obveznicima koristio je za osobno ostvarenje koristi, pa je tako višekratno dvanaestorici vlasnika obrta i trgovačkih društava sa zadarskog područja dojavljivao dolazak poreznih službenika u nadzor primjene Zakona o fiskalizaciji, sve kako bi oni na dan nadzora mogli uskladiti stanje u blagajnama sa iznosom fiskaliziranih računa, a zauzvrat je od njih kao mito primao novac, te druge darove u vidu besplatnog čašćenja u njihovim ugostiteljskim objektima kao i prehrambene namirnice.
Naposljetku, 64 – godišnji porezni službenik se sumnjiči da je od 58 – godišnjeg poreznog službenika za ovrhe zatražio da za poreznog obveznika u dobi od 51 godine, sa dospjelim poreznim dugom ne poduzme ovršne radnje na novčanim sredstvima i imovini istoga, već da taj predmet „drži sa strane“ što je 58-godišnjak i učinio.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv 10 hrvatskih državljana u dobi od 51, 58, 64, 48, 71, 43, 52, 53, 65 i 51 godine, USKOK-u je podnesena kaznena prijava, a sve prijavljene osobe su predane pritvorskom nadzorniku.