Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Za razminiranje posedarskog područja 2,9 milijuna kuna

03.12.2010. 23:00
Za razminiranje posedarskog područja 2,9 milijuna kuna


Nakon provedenih projekata u Podgradini na Jurjevcu, Gajinama i kod starog Masleničkog mosta u općini Posedarje će ostati još oko 1,4 kilometra četvorna sumnjiva minskog područja. Rezultat je to aktivnog pristupa Zadarske županije i Općine Posedarje problemu miniranosti, naglasio je šef zadarskog HCR-a Čerina


U općini Posedarje jučer je Hrvatski centar za razminiranje (HCR) u projekt razminiranja tlocrtne površine 258.936 metara četvornih minski sumnjiva područja uveo tvrtku Tehnoelektro d.o.o. podružnica 001, Oriovac kod Slavonskog Broda, za što je Vlada Republike Hrvatske uložila 2,953.966 kuna. Rok izvođenja radova je 59 radnih dana od datuma uvođenja u posao.
Predstojnik Podružnice Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) u Zadru, Josip Čerina, izvijestio je tom prigodom da će se cjelokupni projekt razminiranja “Šireg područja cestovnog pojasa državne ceste D8 u Općini Posedarje” provesti na Jurjevcu (176.726 m2), Gajinama (49.548 m2) i na Zelenoj glavi (32.662 m2) kod starog Masleničkog mosta. U tijeku je razminiranje Podgradine prema projektu “Područje između Novigradskog mora i naselja Podgradina u Općini Posedarje” na tlocrtnoj površini od 571.552 metra četvorna koje razminira tvrtka Rumital d.o.o. iz Zagreba. Vrijednost projekta u Podgradini je 7,5 milijuna kuna
– Nakon provedenih projekata u Podgradini na Jurjevcu, Gajinama i kod starog Masleničkog mosta u općini Posedarje će ostati još oko 1,4 kilometra četvorna sumnjiva minskog područja. Rezultat je to aktivnog pristupa Zadarske županije i Općine Posedarje problemu miniranosti, naglasio je šef zadarskog HCR-a Čerina.
Nazočne predstavnike tvrtke Tehnoelektro d.o.o., HCR-a i Općine Posedarje s karakteristikama projekta te načinom izvođenja radova kao i zadanim rokovima upoznao ih je na projektu voditelj Odjela za nadzor i kontrolu kvalitete zadarskog HCR-a Željko Šaravanja.
– Trenutačno je na sve četiri lokacije u našoj općini razminiranje ‘teško’ čak 10,5 milijuna kuna osiguranih iz državnog proračuna, zadovoljno će posedarski načelnik Ivica Juričević.
Državna cesta D8, odnosno Jadranska magistrala do razminiranja sigurnosnih 100 metara od prometnice zatvarat će se za sav promet.
– Do danas je u razminiranje RH uloženo gotovo 3,5 milijarde kuna, od čega je iz državnog proračuna izdvojeno 56 posto novca. Trenutačni MSP u Hrvatskoj iznosi oko 800 kilometara četvornih. U Zadarskoj županiji od 1998. do danas za razminiranje 46,6 kilometara četvornih uloženo je preko 450 milijuna kuna. Po završetku Domovinskog rata na prostoru Zadarske županije pod sumnjom na miniranost bilo je oko 800 četvornih kilometara, sa 680 poznatih minskih polja. Višegodišnjim razminiranjem minski sumnjiva prostora ta površina je danas svedena na 61,9 kilometara četvornih minski sumnjiva prostora koji je obilježen s oko 1.800 oznaka minske opasnosti, istaknuo je mr. sc. Josip Čerina.
Od 1991. do 2010. godine u 191 minskom incidentu stradale su 274 osobe, od čega njih 97 sa smrtnim posljedicama, 157 osoba sa teškim i 27 s lakšim ozljedama. Pirotehničari su stradali u 23 nesreće, i to njih 35 od čega ih je jedanaest imalo smrtne posljedice.
– Osim u Podgradini i širem području Posedarja u tijeku je razminiranje u Paljuvu, cestovnog područja od Miranja do Vrane, Zračne luke Zadar te minsko područje uz vodenicu na Karišnici u Gradu Obrovcu, nabrajao je Josip Čerina.
Nakon uvođenja u posao tvrtke Tehnoelektro u razminiranje Jurjevca i Gajina na ulazu u Posedarje iz pravca Zadra te Zelene glave kod starog Masleničkog mosta, obišli su je i pirotehničari na razminiranju Podgradine.