Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NA TRONU Opet najbolji: Luka Modrić zaokružio godinu iz snova!

04.12.2018. 13:21
NA TRONU  Opet najbolji: Luka Modrić zaokružio godinu iz snova!


Luka Modrić osvojio je Zlatnu loptu France Footballa! Najbolji hrvatski nogometaš prekinuo je desetogodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda, osvojio još jednu prestižnu nagradu i definitivno potvrdio da je ove godine jednostavno najbolji na svijetu. Modrić je osvojio 753 boda, odnosno 277 bodova više od drugoplasiranog Cristiana Ronalda, a 329 od trećeplasiranog Antoinea Griezmanna!
– Ovo je jedinstven osjećaj, sretan sam i počašćen, teško se izraziti u ovim trenucima. Želim se zahvaliti svima koji zaslužni što sam osvojio ovu nagrade, trenerima, suigračima, u "Real Madridu" i hrvatskoj reprezentaciji i, naravno, svojoj obitelji, ženi i djeci koji me upotpunjuju kao osobu. Kao dijete bio mi je san igrati za veliki klub, a Zlatna lopta je više od tog dječačkog sna. Velika je čast biti dobitnik ovako velike nagrade – rekao je Modrić, prvi nogometaš koji je u istoj godini proglašen najboljim igračem svjetskog prvenstva, najboljim igračem svijeta u izboru Međunarodne nogometne federacije FIFA-e i France Footballa.
Nitko do sada u istoj godini nije osvojio tri najvažnija pojedinačna priznanja. Brazilci Ronaldo i Romario, Francuz Zinedine Zidane i Talijan Fabio Cannavaro osvojili su dvije od tri nagrade u istoj godini, a to nije uspjelo niti Argentincu Lionelu Messiju niti Portugalcu Cristianu Ronaldu. Sve tri nagrade dijele se od 1991. godine, s tim da su od 2010. do 2015. France Football i FIFA zajedno dijelili nagradu. U tom razdoblju održano je sedam svjetskih prvenstava i samo je Luka spojio "hat-trick"!
– Ovo je nevjerojatna stvar za mene, osvojiti ovu nagradu u konkurenciji svih drugih sjajnih igrača i talenata je stvarno velika stvar. U tom kontekstu svjestan sam da sam radio sjajne stvari, ovo je godina iz snova za mene! Ključ uspjeha? Tijekom cijele karijere bio sam svjestan da mukotrpan i vjera u sebe uvijek donose dobro, pogotovo u teškim trenucima. Najbolje stvari nikad ne dolaze lagano, to je bio moj moto. Vjerovao sam da će moja prilika doći i znao sam da u tom trenutku moram biti spreman zgrabiti je – rekao je Modrić, kojemu je putem video linka na nagradi čestitala i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.
– Pružili ste nam puno radosti i veselja. Ponosimo se tobom, ti i reprezentacija učinili ste nas sretnima i ponosnima. Vi ste uzor i podstrek mladima – rekla je predsjednica.
Napadač francuske reprezentacije i PSG-a, Kylian Mbappé, osvojio je nagradu France Footballa za najboljeg mladog igrača svijeta. Trofej Kopa se ove godine dodjeljuje prvi put, a najboljeg igrača starosti do 21 godine birali su dosadašnji osvajači Zlatne lopte poput Messija, Cristiana Ronalda, Kake, Ronalda, Ronaldinha… Mbappe je osvojio i nagradu za najboljeg mladog igrača Svjetskog prvenstva u Rusiji, a na istom natjecanju Luka Modrić je proglašen za najboljeg igrača turnira. Norvežanka Ada Hegerberg, napadačica "Lyona", proglašena je najboljom nogometašicom na svijetu. a ove sezone osvojila je Ligu prvaka i naslov francuskoga prvaka.


Otac Stipe: Ti si moj genij!
Organizatori dodjele Zlatne lopte pred cijelim su svijetom emitirali su ranije snimljeni trenutak u kojem su tu vijest objavili njegovim roditeljima, tati Stipi i majci Radojki.
– Sine moj, ja sam najponosniji ćaća na svitu, ti si moj genij, ne mogu više… Presretan sam. Ovo je zasluga tvoj velikog rada, truda i odricanja, svi se ponosimo tobom – kroz suze radosnice rekao je Lukin tata Stipe.
– Čestitam, sunce. Nagrada je zasluženo tvoja, puno te volim – dodala je majka Radojka.


Osvajači Zlatne lopte
5 Lionel Messi (Arg), Cristiano Ronaldo (Por)
3 Michel Platini (Fra), Johan Cruyff (Niz), Marco van Basten (Niz)
2 Franz Beckenbauer (Njem), Ronaldo (Bra), Alfredo Di Stefano (Špa), Kevin Keegan (Eng), Karl-Heinz Rummenigge (Njem)
1 Luka Modrić (Hrv), Luis Suarez (Špa), Eusebio (Por), Bobby Charlton (Eng), Raymond Kopa (Fra), Gerd Muller (Njem), Zinedine Zidane (Fra), Gianni Rivera (Ita), Ruud Gullit (Niz), Lothar Matthaus (Njem), Roberto Baggio (Ita), Hristo Stoiškov (Bug), Andrij Ševčenko (Ukr), George Best (S.Irs), Allan Simonsen (Dan), Ronaldinho (Bra)




Konačni poredak
1. LUKA MODRIĆ (Hrv/Real Madrid)
2. Cristiano Ronaldo (Por/Real Madrid)
3. Antoine Griezmann (Fra/Atletico Madrid)
4. Kylian Mbappe (Fra/PSG)
5. Lionel Messi (Arg/BArcelona)
6. Mohamed Salah (Egi/Liverpool)
7. Raphael Varane (Fra/Real Madrid)
8. Eden Hazard (Bel/Chelsea)
9. Kevin de Bruyne (Bel/Manchester City)
10. Harry Kane (Eng/Tottenham)
11. N'Golo Kante (Fra/Chelsea)
12. Neymar (Bra / PSG)
13. Luis Suarez (Uru / FC Barcelona)
14. Thibaut Courtois (Bel / Real Madrid)
15. Paul Pogba (Fra / Manchester United)
16. Sergio Aguero (Arg / Manchester City)
17. Gareth Bale (Wal / Real Madrid)
17. Karim Benzema (Fra / Real Madrid)
19. Roberto Firmino (Bra / Liverpool)
19. IVAN RAKITIĆ (HRV / FC Barcelona)
19.: Sergio Ramos (Špa / Real Madrid)
22. Edinson Cavani (Uru / PSG)
22. Sadio Mane (Sen / Liverpool)
22. Marcelo (Bra / Real Madrid)
25. Alisson Becker (Bra / Liverpool)
25. MARIO MANDŽUKIĆ (HRV / Juventus)
25. Jan Oblak (Slo / Atletico Madrid)
28. Diego Godin (Uru / Atletico Madrid)
29. Isco (Špa / Real Madrid)
29. Hugo Lloris (Fra / Tottenham)


Sergio Ramos: Lukita, zaslužio si! Čestitke od srca moj hrvatski brate!
Jedan od najsretnijih raspletom situacije u Parizu bio je Modrićev suigrač iz "Reala", Sergio Ramos. Ramos je na Instagramu objavio selfie s prijenosom dodjele u pozadini uz poruku: Zlatna lopta, Lukita, dobio si Zlatnu loptu. Čestitke od srca moj hrvatski brate. Zaslužio si ovo.