Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Antifašisti obilježili 75. godišnjicu oslobođenja Dalmacije

05.12.2019. 11:15


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Zadar zadarski antifašisti obilježili su 75. obljetnicu oslobođenja Dalmacije i to uspješnim završetkom Kninske operacije i 76. obljetnicu 8. dalmatinskog korpusa.
Učinili su to na tradicionalan način, polaganjem vijenaca kod spomenika palim borcima u NOB-u, ali i kod središnjeg križa pored kojeg se nalazi spomen obilježje s popisom poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu sa zadarskog područja. Predsjednik Zajednice udruga antifašista Zadarske županije Nikola Dobre ponovno je istaknuo kako, unatoč pozivima, na obilježavanje nije došao nitko iz Grada Zadra i Zadarske županije. Doduše, obilježavanju se odazvalo svega desetak zadarskih antifašista.
– Otkad je HDZ došao na vlast, nikad nisu položili vijenac palim borcima u NOB-u. Slabo se uključuju i u proslave obljetnica vezanih za slične datume koje mi obilježavamo. Mi ih uvijek pozivamo, ali se oni ne odazivaju. No mi antifašisti tradicionalno polažemo vijenac na oba spomen obilježja na Gradskom groblju, palim borcima u Narodno-oslobodilačkom ratu i palim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Priznali oni ili ne, Tito je sa svojim partizanima uspio stvoriti hrvatsku državu u sadašnjim granicama koja je 1947. godine priznata u svjetskim okvirima, a nakon sloma SFR Jugoslavije priznata je i kao članica Ujedinjenih naroda. Sinovi i kćeri, unuci i unuke antifašista borili su se u Domovinskom ratu kao hrvatski branitelji. Riječ branitelji znači da su nešto branili, a branili su Hrvatsku koja je stvorena u Narodno-oslobodilačkom ratu, rekao je Nikola Dobre.


»Otkad je HDZ došao na vlast, predstavnici Grada i Županije nikad nisu položili vijenac palim borcima u NOB-u. Mi ih uvijek pozivamo, ali se oni ne odazivaju
Nikola Dobre, predsjednik ZUABA


Dodao je kako zadarski antifašisti nisu zadovoljni sve češćom upotrebom talijanskog naziva grada, Zara, u komercijalne svrhe, ali i u nadijevanju tog imena ženskim potomcima. Podsjetio je da se za vrijeme talijanske okupacije Zara nazivala i fašistička divizija stacionirana u gradu. Dobru i ostale to asocira na fašizam čija su zlodjela poznata.
No na opasku da i lijevi hrvatski povjesničari kažu da Zadar nije bio okupiran, već je dogovorom dviju država, nakon 1. svjetskog rata prepušten Italiji, Dobre je rekao:
– Naš Zadar je prije 1920. godine pripadao zajedničkoj Državi Srba, Hrvata i Slovenaca. Rapalskim ugovorom on se prepušta Italiji zbog toga što su hrvatski članovi komisije bili preglasani. Pravi problem nastaje 1922. godine dolaskom Mussolinija na vlast u Italiji, kada se u Zadru zabranjuje hrvatski jezik i sve hrvatsko u javnoj upotrebi, podsjetio je Dobre.




U oslobađanju Dalmacije poginula 1.884 borca NOB-a
U operaciji oslobađanja Dalmacije nacifašistički okupatori te ustaše i četnici imali su 22 tisuće vojnika, a od toga je oko 12 tisuća poginulo. U borbama za oslobođenje Dalmacije svoje živote u borbi za slobodu položilo je 1.884 boraca Narodnooslobodilačke vojske, od koji je najviše, 1.445, bilo Dalmatinaca, a ostali su porijeklom bili izvan Hrvatske