»Matovilkom i Pepeljugom« oživjeli čarobni svijet braće Grimm

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U samo mjesec dana pripremili predstavu za djecu
Dragon teatar pokazuje nam kako to možemo ostvariti u jednoj maloj predstavi, koju su s radošću stvorile i iznijele žene svih uzrasta, djeci kojoj je potrebna priča, događaj, slika jednog nedeljnog jutra koju će pamtiti cjeloga života, zaključila je Maja Šimić
Vedran SITNICA
»Matovilka i Pepeljuga« za najmlađe

Nakon uspješne ljetne premijere dramske predstave »Leonce & Lena Wojzeck« nastale prema djelima njemačkog pisca Georga Büchnera, Dragon teatar ohrabren pozivom upravnog ureda za kulturu i šport Grada Zadra za sudjelovanje u Danima Grada Zadra, ostvaruje u samo mjesec dana predstavu, ovaj put za najmlađe »Matovilku i Pepeljugu«, kaže osnivačica i voditeljica Dragon Teatra, Maja Šimić.
Pokazalo se da je predstava za djecu bila pun pogodak. Budući da se zbog reduciranog broja posjetitelja premijerna izvedba predstava Dragon teatra Matovilka i Pepeljuga« u nedjelju 28.11.2021. godine u 11:00 sati u koncertnoj dvorani braće Bersa »ubrzo popunila, Dragon se odlučio za još jednu u 13:00 sati za koju se pokazao jednako dobar interes djece.
U samo mjesec dana, saznajemo od polaznica kazališne škole za mlade i odrasle Dragon teatra u Zadru, osam glumica: tri srednjoškolke, dvije umirovljenice i tri mlade žene, uspjele su kroz specifičan narativno- glumački koncept, djeci približiti originalne priče sakupljene i zapisane perom njemačkih velikana braće Grimm.
Simona Perić dugogodišnja članica kazališne škole Dragon teatra za djecu sjajno je ostvarila ulogu Pepeljuge, bez lažne patetike, skromnošću i jednostavnošću glume iznijela je čistu emotivnu situaciju: nemoć mlade djevojke okružene nasiljem i okrutnošću maćehe i njezinih kćeri.

Osam žena

Helena Hunčaga prvi je put zaigrala u kazališnoj predstavi u ulozi vile naratorice. Tankoćutno i osebujno je kazivala djeci priču, ohrabrivala Pepeljugu u najtežim trenucima i veselila se preokretu Pepeljugine sudbine.
Senka Marković umirovljenica, koja se našla već u nekoliko ozbiljnih projekata i uloga Dragon teatra, karikaturalno je oslikala lik zle maćehe koja nemilosrdno podčinjava ne samo Pepeljugu, već i svoje dvije kćeri kako bi se samo domogla sjaja i raskoši dvorskog života.
Marta Vukić i Karla Kresoja uvjerljivo su odigrale tandem okrutnih kćeri. Njihovu bahatost i razmetljivost, kaznile su ptičice, Pepeljugine saveznice, iskljucavši im oba oka pri izlasku iz crkve nakon Pepeljugina vjenčanja.
Marijana Marjanović umirovljenica staloženo i rafinirano odigrala je ulogu zle čarobnice u predstavi »Matovilka«, te ulogu oca i vile u predstavi »Pepeljuga«.
Katarina Golubović odigrala je uloge kraljevića i princa kroz obje predstave. Dugogodišnja članica ansambla Dragon teatra okušala se u brojnim i raznolikim ulogama kroz niz različitih projekata.
Silvija Grgić se prvi put iskušala na kazališnim daskama, poput prave vile, diskretna, lepršava, začudnom ljepotom osvojila je srca mališana.
Za potpuno uobličenje predstave pobrinuli su se: dramatizacijom, režijom i produkcijom profesionalna redateljica i dramska pedagoginja Maja Šimić, majstor tehnike Josip Šindija, fotografkinja Žeminea Čotrić, a kostime je izradila Davorka Zelić.
Predstava je nastala pod pokroviteljstvom Grada Zadra, Zadarske županije, Koncertnog ureda Zadar i Mjesnog odbora Jazine II.

Blagostanje u svakodnevici

Dragon Teatar je prje nekoliko dana napunio jedanaest godina, no posljednje skoro već dvije nisu bile naklonjene kazališnoj djelatnosti.
-Ovo sasvim sigurno nisu najbolja vremena, niti se odvijaju našim izborom.Pandemija utječe na pojedinca i društvo na mnogim razinama. Kada vlada daje upute o izolaciji te zatvaranju i otkazivanju svega što je utkano u našu svakodnevicu, djeca kao i odrasli doživljavaju neugodne emocije tjeskobe i tugu povezanu s gubitkom onoga na što su navikli. No, u situaciji u kojoj svi zajedno sada jesmo, umjesto kreiranja crnih scenarija, možemo se usredotočiti na sadašnjost i stvaranje smislenih trenutaka. Subjektivan osjećaj zadovoljstva životom zapravo je naša mogućnost da uživamo u ovdje i sada, kako bismo percipirali blagostanje u svakodnevici, kaže Maja Šimić i dodaje:
-Dragon teatar pokazuje nam kako to možemo ostvariti u jednoj maloj predstavi, koju su s radošću stvorile i iznijele žene svih uzrasta, djeci kojoj je potrebna priča, događaj, slika jednog nedeljnog jutra koju će pamtiti cjeloga života, zaključila je Maja Šimić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)