Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osim akcije “selo”, lanjske godine niz uhićenja “dilera”

Autor: Suzana Bandić

04.01.2009. 23:00
Osim akcije “selo”, lanjske godine niz uhićenja “dilera”


Zadarska policija posebice učinkovita bila je u rujnu, kada je bilo nekoliko uhićenja zbog posjedovanja i preprodaje droge, a od početka pa do kraja 2008. godine, uhićeno je najmanje 20-ak sitnih “dilera”, petorica narko “bossova” u akciji “selo” te dvojica umiješanih u međunarodni narko lanac
U protekloj 2008. godini, ako je suditi prema statističkim podacima, zadarska se policija poprilično uspješno obračunavala s narko podzemljem pa se stoga slobodno može reći da su godinu iza nas obilježila brojna uhićenja sitnih dilera i konzumenata opojnih droga, ali i onih koji slove kao narko “bossovi”.
Kao točka na kraju rečenice, posljednje lanjsko uhićenje dogodilo se upravo na Silvestrovo. Riječ je o uhićenju sitnog preprodavača i konzumenta heroina, 46-godišnjeg Davora Valčića, kojega je policija zatekla s 19,2 grama heroina na Trgu tri bunara zadnjeg dana u godini.
No nijedno se prošlogodišnje uhićenje niti količinom niti brojem uhićenih dilera ne može mjeriti sa spektakularnom akcijom „selo”, u kojoj su uhićeni Milorad Troskot (42), Ante Šale (37), Ivo Bratović (37), Tomislav Petković Srića (33) i državljanin BiH Bogdan Pepić (42). Njima je u posljednjem mjesecu protekle godine započelo suđenje za udruživanje radi preprodaje droge vrijedne oko pet milijuna kuna.
Podsjećamo, uhićeni su u zaseoku Kašić kod Stankovaca 12. ožujka. Policija je u toj akciji zaplijenila do tada najveću količinu heroina u svojoj povijesti, a radi se o nešto više od 5 kg heroina, 5 kg paracetamola namijenjenog miješanju s heroinom te dva pištolja, 32 komada streljiva te 12 detonatora. Droga je došla iz Bosne, a time je presječen jedan od krakova tzv. “balkanske rute”. Slučaj je preuzeo USKOK, a akteri ove afere nalaze se iza rešetaka Istražnog centra u Zadru gdje će i ostati sve do okončanja suđenja i izricanja presude.
Odao se sms porukom
Po količini zaplijenjene droge drugo veliko uhićenje bilo je uhićenje Vladimira Begonje, Tomislava Troskota, Dinka Mustaća i Željka Zorića u ožujku prošle godine, a optužnica ih tereti za sudjelovanje u preprodaji preko pet kilograma marihuane. Suđenje čekaju na slobodi.
Posebice “živahan” mjesec bio je rujan kada je bilo nekoliko uhićenja.
Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe opojnih droga 28. rujna je uhićen Nenad Radonja (29) kod kojega je policija u trenutku uhićenja pronašla 42 grama heroina.
Između Vrane i Biograda nakon višemjesečnog praćenja, četiri dana ranije uhićeni su Denis Budan (32) i Alen Čirjak (39), a policija je kod njih pronašla sveukupno 53 grama heroina. Drogu su ostavili u grmu pored ceste, a u pretresu njihovih obiteljskih kuća pronađena je i precizna digitalna vaga i veća količina novca. Obojica su zadržani u pritvoru, a sudski je postupak započeo sredinom prosinca prošle godine.
Jedno od zanimljivijih uhićenja dogodilo se u srpnju u Kalima na otoku Ugljanu. Uhvaćen je Marin Dražić sa 103 grama marihuane i Oliver Bacalja od kojeg je zatečenu drogu kupio. U Dražićevu dvorištu pronađeno je i 10 zasađenih stabljika marihuane. Ovaj slučaj jedan je od onih za koje se može reći da bi bio smiješan da nije tužan.
Naime, prema našim izvorima, dok je dvojac bio na kriminalističkoj obradi, Dražiću se njegov kompanjon Šime Ricov obratio sms porukom u kojoj je napisao „polij mi stabljike”. Na njegovu žalost poruku je pročitala policija pa je i on priveden. Optuženi su nakon obrade pušteni i čekaju poziv za raspravu koja bi trebala uskoro započeti.
Zadrani u međunarodnom narko lancu
Istoga mjeseca zbog posjedovanja 4,1 grama heroina privedeni su i Marijan Dešpoja (28) i Antonio Šindija (33), a u Dešpojinoj kući u Dobropoljani pronađeno je još 28 tableta subotexa i tri mobitela. Dvojac se osim za zlouporabu narkotika tereti i za opiranje pri uhićenju te napad na policajce.
Početkom 2008. godine zbog udruživanja radi preprodaje droge uhićeni su Dario Paravinja (44) i Ante Barin (29), no njima će se najvjerojatnije suditi u Zagrebu s obzirom na to da je zagrebački sud preuzeo istragu zbog umiješanosti nekih Zagrepčana, a navodno i državljana iz susjedne BiH. Sumnja se da su dvojica Zadrana dio velikog lanca krijumčarenja heroina i kokaina na potezu Sarajevo-Zadar-Zagreb.
Ali, oni nisu jedini Zadrani u međunarodnom lancu.
U Rijeci je početkom studenog u zajedničkoj akciji policije i USKOK-a razbijena organizirana skupina od osam osoba, među kojima i 28-godišnji Zadranin Mateo Duka.
Policija je u ovoj akciji, koja je još jedan jaki udarac narko podzemlju, zaplijenila heroin koji bi na crnom tržištu vrijedio više od dva i pol milijuna kuna.
Spomenuti slučajevi samo su neki od zanimljivijih koji su se dogodili u 2008. godini, no s manjom količinom opojnih sredstava uhićeno je još najmanje dvadesetak osoba.
Inače, Zadar je već godinama plodno tlo za ovisnike kojih je, prema nekim procjenama i par tisuća, ali i za dilere. Mnogi od njih višestruki su prijestupnici i kada odsluže kazne, u pravilu se opet vraćaju istom “poslu” i krug se zatvara. Stručnjaci ističu važnost edukacije djece još u osnovnoj školi, no brojni psiholozi mišljenja su ipak da najveću odgovornost trebaju preuzeti roditelji s obzirom na to da je ponašanje djece najčešće odraz obiteljskog okruženja i međusobnih odnosa.