Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Potraga za sukošanskim ribarom najveća je akcija poduzeta ljetos u zadarskom akvatoriju

04.01.2012. 23:00
Potraga za sukošanskim ribarom najveća je akcija poduzeta ljetos u zadarskom akvatoriju


Statistike stradavanja na moru pokazuju da se, osim zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, i dalje najveći broj nezgoda događa zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i nepropisnog ponašanja članova posade


Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture priopćilo je da je u 341 akciji koju je do sada koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci, tijekom protekle godine spašeno 876 osoba i 226 plovila. Nažalost, u tim pomorskim nesrećama, stradalo je 20 osoba. Tijekom 2011. godine spašeno je 68 osoba manje nego u 2010. godini, četiri osobe manje smrtno su stradale, dok su kao i godinu ranije, tri osobe nestale.
Proteklu godinu dogodilo se 15 sudara plovila, dok ih je u 2010. godini bilo devet, a 52 osobe su ozlijeđene.
Kao i prethodnih godina, najveći broj intervencija izazvali su kvarovi motora na plovilima, kormilima te nestanak goriva. Zbog potonuća je pokrenuto 15, a zbog požara na plovilima devet akcija spašavanja. Pomoć roniocima pružena je 18 puta, a 15 akcija poduzeto je zbog nezgoda daskaša. Iako statistika stradavanja na moru nije rađena za svaku od hrvatskih primorskih županija ona, nažalost, pokazuje da se osim zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i dalje najveći broj nezgoda događa zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, slabe opremljenosti brodica i nepropisnog ponašanja članova posade. Stoga u resornom ministarstvu svima na moru savjetuju redovito slušanje vremenske prognoze te usklađivanje plovidbe sa svojim nautičkim sposobnostima i znanjima, posebice tijekom nepovoljnih vremenskih uvjeta. Svim nautičarima preporuča se povremena obnova stečenih znanja upravljanja brodicama i jahtama i pridržavanje pravila i propisa o sigurnosti plovidbe.
Kada je riječ o zadarskom akvatoriju, tijekom protekle godine dogodio se cijeli niz nezgoda i nesreća na moru, a svakako najveći odjek imala je višednevna akcija traganja za 28-godišnjim ribarom iz Sukošana. Osim plovila pomorske policije i Lučke kapetanije te MUP-ova helikoptera i policijskih ronioca, u traganje za mladim ribarom uključili su se i članovi zadarskog GSS-a te mještani Sukošana i susjednih mjesta sa svojim brodicama. Ribara su, nažalost, dva i pol mjeseca kasnije pronašli slučajni prolaznici, njemački turisti sa svojom brodicom, nedaleko od Pašmanskog mosta. A u biogradskom akvatoriju, nedaleko Tri sestrice, u svega osam dana spašavane su posade brodica zbog požara na njihovim plovilima. U oba slučaja šteta je bila samo materijalna. Evidentirana su i tri sudara na moru u kojima su dvije osobe ozlijeđene. U prvom slučaju riječ je bila o koćarici koja je srećom samo okrznula pet metara dugu brodicu nedaleko od Kukljice, dok je u drugoj, u naletu glisera nastradao bračni par iz Preka koji je u drvenoj brodici ribario nedaleko od obale. Treći sudar zapravo je bizarnost u kojoj su se, prilikom prezentacije novog policijskog broda na kojem je bilo mnoštvo predstavnika medija, sudarili novi brod s drugim, manjim policijskim brodom koji je plovio u pratnji.