Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U EU parlament bar pet hrvatskih zastupnica

04.01.2012. 23:00
U EU parlament bar pet hrvatskih zastupnica


Hrvatski Sabor i parlamentarne stranke imaju priliku popraviti svoj loš “rodni image” zarađen na nedavnim parlamentarnim izborima nakon kojih je udio žena u sabornici pao na samo 19,8 posto, što je najlošiji postotak u posljednjih deset godina.
Pet uglednih ženskih udruga jučer je uputilo otvoreno pismo Saboru i svim političkim strankama u kojima ih podsjeća da su pri skorom izboru hrvatskih promatrača u Europski parlament (EP) dužni poštivati odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova (ZORS), a to konkretno znači da među 12 promatrača, na koliko Hrvatska ukupno ima pravo u EP-u, mora biti najmanje pet žena. Promatrači se biraju iz redova saborskih zastupnika u skladu s izbornim rezultatima.
– Zakon o ravnopravnosti spolova u članku 12. kaže da su “pri imenovanju članova diplomatskih predstavništva, članova odbora, povjerenstava i izaslanstva koja zastupaju Republiku Hrvatsku na međunarodnoj razini, državna tijela dužna voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca”. A uravnotežena zastupljenost, definira Zakon, znači da mora biti najmanje 40 posto podzastupljenog spola, ističu u pismu predstavnice udruga CESI, Babe, DOMIne, Centar za podršku i razvoj civilnog društva Delfin i Centar za građanske inicijative Poreč.
– Bez ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u procesu obnašanja vlasti ne možemo očekivati niti ravnopravnost u drugim područjima života te samim time niti oživotvorenje stvarne ravnopravnosti spolova, napominju feminističke udruge. Podsjećaju da je udio žena u aktualnom sazivu Europskog parlamenta 34,8 posto. Uz to, za razliku od hrvatskog parlamenta koji je napravio korak nazada u uravnoteženoj rodnoj zastupljenosti, udio žena u Europskom parlamentu kontinuirano raste.