Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Između dva kruga Kolinda izgubila Kali, Preko i Sali

05.01.2020. 20:54


Na području Zadarske županije i grada Zadra dogodila se u drugom krugu predsjedničkih izbora svojevrsna repriza prvoga kruga. Prema neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, na razini naše županije Kolinda Grabar Kitarović je postigla značajnu prednost u odnosu na Zorana Milanovića s nekih desetak tisuća osvojenih glasova više, ali je Milanović ponovio pobjedu u glavnom županijskom gradu – Zadru. Osim Zadra, Milanović je u Zadarskoj županiji porazio Grabar Kitarović u još šest općina – sve redom otočnih – i to u: Kalima, Kukljici, Preku, Salima, Tkonu i Viru!
Zanimljivo je da je u tri otočna mjesta – Kali, Preko i Sali – Kolinda Grabar Kitarović u prvome krugu prije petnaest dana pobijedila Milanovića, a sada u drugome krugu glasači u te tri općine glasovali su većinom za Zorana Milanovića.
Bila bi, dakako, zanimljiva analiza uslijed čega je došlo do ovog preokreta od Kolinde prema Milanoviću u ove tri otočne općine Zadarske županije. Usprkos prednosti Grabar Kitarović u prvome krugu, očito da su se glasači "treće opcije" iz prvoga kruga (bilo Škorini ili ostalih kandidata) sada u drugome krugu više priklonili SDP-ovu predsjedničkom kandidatu.
U ostale tri otočne općine – Kukljica, Tkon i Vir – Milanović je jučer ponovio pobjedu nad Grabar Kitarović ostvarenu još u prvome krugu.
U svim ostalim općinama i gradovima Zadarske županije, kandidatkinja na listi koju je predvodio HDZ, ostvarila je pobjedu u oba kruga predsjedničkih izbora.