Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NEOBIČNA ZIMA Obilne padaline, krupa na otoku

05.01.2021. 08:38


Na početku godine kao u Balaševićevim stihovima "…riješilo nebo da potopi svijet, nad gradom danima vise iste kulise…" O aktualnom kišovitom vremenu i o tome kakvo nas očekuje, govori nam zadarski meteorolog Duško Kraljev.
– Ovo je sve samo nije uobičajeno vrijeme za siječanj. U ovo doba godine nikada nema ovoliko padalina i ciklona koje dolaze u serijama zbog čega imamo pola sata kiše, pa pola sata sunce. Ono što je također još neuobičajenije jest grmljavina koju smo imali tijekom noći, a koja nije uobičajena tijekom zime. Zadnjih dana vrijeme je kao da smo u travnju – u jednom se danu više puta promijene vremenske prilike. Sreća je da nemamo jakih vjetrova, govori Kraljev dodajući kako je tijekom noći palo oko 20 litara kiše po metru četvornom. Dodao je kako bi tek tijekom vikenda trebali osjetiti ugriz zime i buru koja ne bi trebala biti jaka.


Potkraj tjedna okrenut će na buru
– Temperature su više nego bi trebale biti za ovaj dio godine, tijekom dana je to preko 10 stupnjeva Celzijevih, a tijekom noći još nismo imali negativne temperature niti blizu nule, što nam ukazuje da neće biti drugih oborina osim kiše. Potkraj tjedna bi trebalo okrenuti na buru i tada bismo trebali osjetiti zimu, ali ni to neće biti prava zima. Ipak, budući da će biti burno vrijeme, razvedrit će se, rekao je Kraljev najavljujući sljedeći tjedan lijepo i hladno vrijeme. Ipak, ističe kako to nije ona prava zima, koje se sjećamo od prije, te kako neće biti minusa.
– Smatram da je ovo neuobičajeno vrijeme posljedica klimatskih promjena. Naime, siječanj je mjesec s najvišim tlakom, zbog čega bi trebao imati suho vrijeme. Međutim, u zadnje vrijeme se na Sredozemnom mru razvijaju ciklone koje prodiru kod nas i donose nam ovo vrijeme, pojašnjava Kraljev dodajući kako tijekom siječnja na našem području nećemo imati pravu zimu, osim pokojeg ugriza hladnoće, a već godinama i nema prave zime koja podrazumijeva niže temperature i manje vlage.


Grom udario u dalekovod na vodocrpilištu Bokanjac
Inače, zbog obilnih oborina došlo je i do zamućenja vode u dijelovima vodoopskrbnog sustava koji se snabdijeva s crpilišta Dolac, Muškovci, zbog čega iz zadarskog Vodovoda preporučuju preventivno prokuhavanje vode.
– Voda se na pojedinim mjestima zamutila, ali osim mutnoće, svi ostali pokazatelji zdravstvene ispravnosti vode sukladni su važećim zakonskim propisima. Voda je pod stalnom kontrolom laboratorija Vodovoda d.o.o.Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadar, potvrdio nam je direktor Vodovoda Tomislav Matek. Pojasnio je kako svi žitelji Zadra i okolnih mjesta dobivaju vodu s ovog vodocrpilišta, osim stanovnika zapadnog dijela koje crpi vodu s Bokanjca.
– Noćas je grom udario u dalekovod na vodocrpilištu na Bokanjcu te smo svu vodu preusmjerili iz crpilišta Dolac tako da svi imaju vodu sa Zrmanje, odnosno Dolca. Naši djelatnici su u najbržem roku izašli na teren te popravljaju kvar i nadam se da će ubrzo i Bokanjac biti vraćen u pogon, rekao nam je Matek pojasnivši kako se u biti sva voda koja dolazi u grad miješa te ne postoji razlika između vode u određenim dijelovima grada. Na upit zašto imamo mnogo kamenca u vodi pojasnio je kako mi crpimo vodu iz krškog kraja u kojoj je mnogo otopljenih minerala.




Prekid u opskrbi električnom energijom
– Naša voda dolazi iz Like jer mi u biti zahvaćamo tri rijeke ponornice kod Muškovaca. Mi ne pijemo vodu sa Zrmanje već ju uzimamo iz rijeka ponornica koje dolaze iz Like te ih zahvaćamo prije Zrmanje, pojasnio je uobičajenu pogrešku Matek dodavši kako rade na projektu u kojem će biti i uređaj za pročišćavanje voda nakon čije ugradnje ne bi više trebali imati problema s kamencem.
​Inače, jako grmljavinsko nevrijeme prouzročilo je i probleme na elektro mreži pa je tako nešto prije 22 sata bez struje ostao skoro cijeli Novi Bokanjac.
Uzrok prekida u opskrbi električnom energijom je bio kvar na stanici uz Put Vrela. Doznajemo kako je do kvara došlo jer su iskočili osigurači. Ipak, brzom intervencijom djelatnika Elektre kvar je brzo otklonjen.
 


Krupa zabijelila Premudu
O nestabilnosti vremena najbolje govori činjenica da je otok Premuda jučer tijekom jutra zasula jaka krupa koja je zabijelila cijeli otok.
Led na Premudu su ujutro donijeli teški oblaci, koji su se iza 14 sati istresli i po gradu gdje je također padala krupa, ali u manjoj količini nego na Premudi.
– Velikim naporom svih mještana Premude danas je pripremljena bob staza za održavanje velike nagrade Premude tzv. "Gospe sklanjaj se open" Start prve vožnje će uslijediti u 15:30 po dolasku bob ekipe sa Jamajke, koja će nas razveseliti prigodnim darovima iz njihovog kraja, napisali su Premujani koji unatoč velikim količinama leda i kiše nisu izgubili smisao za humor.
– Krupa je počela oko 7.30 ujutro i stala je oko 9.30. Puna dva sata je padala. Ipak, srećom, nema nikakve štete. Mi imamo agrume i nisu oštećeni, rekla nam je Meri Lukin s Premude. Dodala je kako se krupa nije otopila do ranog poslijepodneva unatoč činjenici što je padala kiša.