Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Može li Downey popraviti stvari?

04.02.2011. 23:00
Može li Downey popraviti stvari?


Treniramo stvarno dobro. Dosta pričam s igračima i volio bih da barem dio te energije i želje, koju prikazuju na treninzima, prikažu i na utakmici, što nije bio slučaj u posljednje vrijeme. Svi se zalažu na treningu, dobro to odrađuju, međutim, postoji jedna blokada koju ćemo, vjerujem, riješiti – ističe trener Zadra Tihomir Bujan


Sutra će u  Krešinom domu snage odmjeriti posljednja i sedmoplasirana momčad NLB lige. Zadar (5-14) će pokušati prekinuti crni niz od pet poraza i  tražiti bodove spasa, dok će  Igokea (10-9) rasterećeno pokušati doći do pete uzastopne  pobjede i produljiti san zvan  završni turnir. O neuvjerljivosti Zadrana na domaćem  terenu ove sezone, već je dosta toga rečeno i napisano. U  regionalnoj ligi izgubili su čak  6 od 9 utakmica, a ovaj tjedan  su doživjeli i prvi europski  poraz u svojoj dvorani. S druge strane, momčad iz Aleksandrovca je na gostovanjima  7 puta poražena, a slavila je  samo dvaput (Radnički u 5. i  Zvezda u 17. kolu), no sigurno  jako dobro zna za sve Zadrove  probleme i pokušat će ih iskoristiti.
– Čeka nas stvarno teška  utakmica protiv dobre, vrlo  iskusne momčadi. U dobrom  su stanju, što se vidi po posljednjim utakmicama. Između ostalog, pobijedili su i  euroligaša Olimpiju prije nekoliko kola. Prepuni su iskusnih igrača, a iskače playmaker Chase, koji igra na  jako dobrom nivou. On daje  ritam cijeloj momčadi. Uz njega, treba izdvojiti Harveya na  centarskoj poziciji, ali ne treba zaboraviti ostale igrače, jer  su svi vrlo iskusni i kvalitetni.  Šuterski su dobri, imaju dobar  skok u napadu i iz utakmice u  utakmicu prikazuju čvrstu,  mušku igru – ukratko je protivnika opisao Tihomir Bujan.
Iskusna Igokea
Najkorisniji igrač te najbolji strijelac i asistent Igokee  je 29-godišnji Amerikanac  Brian Chase, koji za 32 minute u prosjeku postiže 16,1  poena (47% za dva, 44% za tri,  83% sl.bacanja), uz 3,6 asistencija i 3 skoka. U vanjskoj  liniji je i njegov imenjak i  sunarodnjak Florence  (13min, 5,1p, 1,6as), koji se  momčadi priključio sredinom  prosinca, a tek je u prošlom  kolu protiv Budućnosti prvi  put zabio dvocifreni broj poena (13, šut 6-6). Tu su i bekovi  Milan Dozet (24min, 9,5p,  1,1as) i Nebojša Joksimović  (25min, 5,6p, 2,9as) te krilni  igrač Čedomir Vitkovac, koji  za nešto manje od 28 minuta  prosječno postiže 10,9 poena,  uz 4,9 skokova, a ponajbolju  utakmicu sezone odigrao je  baš protiv Zadra (21p, 8sk,  3as). Iskustva ne nedostaje ni  pod košem, gdje su Mladen  Pantić (19min, 8,9p, 3,8sk),  Stevan Nađfej (18min, 6,3p,  3,5sk), Žarko Rakočević  (16min, 4,5p, 3,4sk) te treći  Amerikanac Eugene Harvey,  koji za 22 minute po utakmici  bilježi vrlo dobre brojke, 11,1  poena, uz 7,6 skokova.  Momčadi se priključio početkom prosinca, tako da ni on,  kao ni Florence, nije igrao na  prvoj utakmici protiv Zadra  (pobjeda Igokee 78:75). U rotaciji na krilnoj poziciji je i  Marko Đerasimović (15min,  4,2p), koji je propustio posljednju utakmicu protiv Budućnosti. Prosjek godina ove  desetorice igrača, koje trener  Slobodan Klipa najviše koristi je 28,1 (najmlađi Florence ima 22, svi ostali 26 i  više), što najbolje govori kako  je klub iz Aleksandrovca isključivo u lovu na rezultat.  Kako se Zadar treba suprotstaviti takvoj momčadi, da bi  došao u priliku da pobijedi?
– Ono što mi trebamo prikazati je mnogo čvršća, brža,  agresivnija i poletnija igra, nego što je to bilo na posljednjih  nekoliko utakmica. S tom  agresivnošću i pritiskom na  igrača s loptom trebamo  tražiti svoju šansu. Oni jesu  iskusni, ali su i nešto stariji od  nas i zato očekujem da naši  mladi igrači daju jedan dodatan impuls u igri, onako  kako su to napravili u završnici utakmice protiv Oostendea. Sigurno će dobiti minutažu i određene uloge u igri.  Prvenstveno moramo dobro  odraditi posao u obrani pa da  nam to otvori neke lagane  situacije za poentiranje, koje  kod kuće moramo naučiti koristiti.
Debitira Downey
Više je puta u posljednje  vrijeme trener Zadra isticao  da njegova momčad izgleda  mnogo bolje na treningu, nego na utakmici. Hoće li se to  sutra konačno promijeniti?
– Treniramo stvarno dobro.  Dosta pričam s igračima i volio bih da barem dio te energije i želje, koju prikazuju na  treninzima, prikažu i na utakmici, što nije bio slučaj u posljednje vrijeme. Svi se zalažu  na treningu, dobro to  odrađuju, međutim, postoji  jedna blokada, koju ćemo, vjerujem, riješiti. Ovaj tjedan  smo cijelo vrijeme bili kod  kuće, nismo putovali i imali  smo dovoljno vremena da se  odmorimo i osvježimo. Zato  sutra očekujem mnogo žustriju utakmicu.
Kakva je atmosfera u  momčadi? Ostavljaju li financijski problemi traga na  igračima?
– Problemi sa neplaćanjem  su prisutni i to ne od jučer,  nego već duže vremena. Dobili smo obećanja da bi danas  (petak, op.a.) trebao biti riješen veći dio tog duga i sada  čekamo da vidimo što će biti.  Ali što se tiče samog treninga,  to nam ne predstavlja probleme. Naravno da određeno  nezadovoljstvo uvijek postoji,  međutim, kada iziđu na parket, dečki stvarno daju sve od  sebe.
Jesu li svi igrači trenirali  posljednjih dana?
– U principu da. Brown je  dobio jedan udarac u koljeno,  tako da je u četvrtak bio  pošteđen. Svi ostali su u redu.
Downey?
– Na treninzima dosta dobro reagira. Pohvatao je akcije, dobar je na lopti, teško  mu je oduzeti, ima dobar pregled igre i pravi je playmaker.  Nije toliko agresivan po koš,  koliko razigrava momčad. No,  treba vidjeti kako će sve to  izgledati na utakmici. Pokušavamo ga uklopiti u  momčad što je prije moguće,  tako da nam već sutra može  pomoći. Vjerujem da će tako i  biti – za kraj će Bujan.


Domaći poraz Partizana, debakl Olimpije




Vodeće momčadi NLB lige doživjele su poraze u 4. kolu drugog kruga  Eurolige. Partizan je, pred 17923 gledatelja u beogradskoj Areni,  poražen od Montepaschi Siene s 58:66, a dvocifreni broj poena za  domaće ubacili su samo Amerikanci Gist (15) i Jerrells (13). Srpski  prvak je tako ostao na dnu poretka skupine G, s omjerom 0-3. Real je  u dramatičnoj završnici izborio produžetak i pobijedio Perasovićev Efes  Pilsen te ostao na vrhu sa tri pobjede, bez poraza. Turci imaju 2-1, a  Talijani 1-2.
Pravi debakl doživjela je Olimpija na gostovanju kod Maccabija u Tel  Avivu. Bilo je 104:67, a pobjednika je predvodio Lior Eliyahu s 20 poena  (10-10 za dva). Kod Ljubljančana, Shermadini je zabio 15, Gregory i  Markota po 14, a Ožbolt i Ilievski po 9, no ovu će utakmicu najbolje opisati  podatak da su Izraelci poveli 37-10. Barcelona predvodi skupinu F s  omjerom 3-0, Maccabi ima 2-1, Olimpija 1-2, a Roma 0-3. Skupina E:  Panathinaikos 2-1, Caja Laboral 2-1, Unicaja 1-2, Lietuvos Rytas 1-2.  Skupina H: Fenerbahce 3-0, Olympiacos 2-1, Valencia 1-2, Žalgiris 0-3.


Klipa zove na oprez, Chase pod upitnikom


– Našem protivniku gori pod nogama, a s momčadima u tako  nezavidnom položaju, uvijek je teško igrati. Dakle, neće nam biti lako u  Zadru, no vjerujem da ćemo nastaviti uspješnu seriju – kazao je u najavi  sutrašnje utakmice Slobodan Klipa, trener Igokee, koji za svoje igrače  ima samo riječi hvale.
– U 2011. godini smo napravili pravi posao. Odigrali smo na  vrhunskom nivou, doživjeli samo jedan poraz i svi moji košarkaši za igru  i zalaganje zaslužuju pohvale.
Problem Klipi predstavlja činjenica da organizatori igre, Brian Chase  i Nebojša Joksimovič, nisu trenirali prethodnih dana zbog prehlade i  njihov je nastup pod velikim znakom pitanja.
– Vidjet ćemo kakva će biti situacija do početka utakmice, ali u  svakom slučaju imamo spremne alternative. Florence je na prošlom  susretu protiv Budućnosti pokazao da se na njega može ozbiljno  računati, a tu je i mladi Milorad Šutulović.
Trener Igokee dodaje da nema govora o podcjenjivanju protivnika,  bez obzira na stanje na tablici i pet uzastopnih poraza.
– To nas neće uspavati. Zadar je Zadar i moramo ga respektirati.  Siguran sam da će napraviti sve da prekine negativan niz i zato se  moramo maksimalno pripremiti, kako bismo osujetili njegove planove.  Bilo kako bilo, biće to zanimljiva utakmica – zaključio je Klipa.


Marčinković: “Igokea nije nepobjediva”


Pavle Marčinković, čovjek s kapetanskom vrpcom dok nema  Jakova Vladovića, ovako će najaviti ogled s Igokeom.
– Riječ je o vrlo dobroj, iskusnoj momčadi, koja je u dobrom ritmu,  jer je povezala četiri pobjede. U odnosu na našu prvu međusobnu  utakmicu, doveli su dva Amerikanca, Harveya i Florencea, no glavni  motor momčadi je i dalje playmaker Chase. Brz je, dobro razigrava  suigrače, a može i pogoditi izvana. Dobro su pokriveni na svim  pozicijama, solidni pod košem, a imaju i dobre šutere, tako da ćemo  morati odigrati jako dobru utakmicu da ih pobijedimo.
Zadar?
– Sigurno nisu nepobjedivi, no mi prije svega moramo podići našu  igru na viši nivo, prvenstveno u obrani. Taj segment nam u posljednje  vrijeme nije bio dobar i zato smo nanizali dosta poraza. Osim toga, kada  upadnemo u razdoblje loše igre, teško se iz njega izvlačimo i protivnici  nam se prelako odvajaju i prelamaju utakmicu. Mislim da je to više  psihološki, a ne taktički problem. Ako to popravimo, vjerujem da sutra  možemo osvojiti dva boda. Bez obzira na sve, mi se ne predajemo. U  svakoj utakmici želimo pobijediti i vjerujemo da možemo izboriti  ostanak u ligi – kaže Pavle.


Kapetan još na čekanju


– Krajem prošlog tjedna je to slikao i sada opet treba proći određeno  vrijeme do novog slikanja. Maknuli su mu gips i sada mu je šaka  fleksibilnija, međutim, taj dio gdje se prijelom dogodio je još uvijek  imobiliziran. Vidi se da ide na bolje, ali još to nije ni blizu onoga što bi  trebalo biti. Kroz nekih tjedan dana, kada to ponovno slika, donijet će  se nova prognoza što i kako dalje – pojasnio je Bujan.


NLB liga


Raspored 20. kola: Nedjelja:  Zadar – Igokea (17), Partizan –  Nymburk (17), Široki – Olimpija  (17). Danas: Cibona – Crvena  zvezda (17), Krka – Radnički  (18), Budućnost – Cedevita  (19), Hemofarm – Zagreb (19).