Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bačić: Ako se Sakarun želi zaštiti od erozije, onda se i dio posidonije mora ostaviti

06.02.2020. 16:30


ZADAR/VELI RAT – Od listopada prošle godine u tijeku je projekt zaštite i očuvanja morske trave, odnosno posidonije koji će se provoditi na Dugom otoku na plaži Sakarun. Natura Jadera, zadarska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije nositelj je projekta koji je odobren na nedavno održanom skupu na Sardiniji. U realizaciji projekta, Naturi Jaderi podršku su dali i pridruženi partneri, Općina Sali, te turističke zajednice Sali i Božava. Završetak projekta, kako je rekla Morana Bačić stručna voditeljica u Naturi Jaderi, predviđen je za lipanj 2022. godine.


Prirodna brana koja štiti pijesak od valova
– U zadnjih nekoliko godina, plaža Sakarun naočigled nestaje i lokalno stanovništvo je već prihvatilo posidoniju pod izlikom kako je nje bilo i ranije, ali to nije dobro rješenje, rekla je Bačić, ističući kako ovo nije projekt zaštite od morske trave, već projekt kojim se štiti ono što je potrebno, a posidonija je u kontroliranim uvjetima i količini itekako potrebna, kazala je Morana Bačić istaknuvšii ako se Sakarun želi zaštiti od erozije, onda se i dio posidonije mora ostaviti, jer je ona prirodna brana koja štiti pijesak od valova koji ga povlače u more. Da bi se pijesak zaštitio, a turisti zadržali, potrebno je naći kompromis, ali i objasniti turistima da dolaskom na Sakarun ne dolaze na Havaje.


"Turisti mogu očekivati da će se dio posidonije ostaviti, ali će o tome biti obaviješteni i na samoj plaži na kojoj će se nalazi table na kojima će pisati da su došli na prirodnu plažu i da na njoj ima posidonije koja je u konačnici dobra za njih, jer je pokazatelj da je more čisto"
Morana BAČIĆ




– Nije da na svakoj pješčanoj plaži dolazi do erozije, ali ovdje dolazi jer je plaža okrenuta prema jugu i veliki valovi odnose pijesak ako nema prirodne brane, potvrdila je Bačić, nadodajući kako se ovim projektom ne misli iskorijeniti posidoniju, jer je ona potrebna, već je cilj rebrednirati plažu Sakarun kako se turisti ne bi razočarali dolaskom na plažu koja je na fotografijama prikazana na jedan način, dok je u stvarnosti nešto sasvim drugo. Naime, turisti budu razočarani jer ne znaju što im se lijepi po nogama dok plivaju u moru.
Zadatak projekta je uspostaviti ravnotežu kako bi se sačuvala plaža za budućnost turističkog korištenja. Zbog toga će Natura Jadera organizirati lokalne radionice po istom principu koje će provoditi i ostali mediteranski projektni partneri; Španjolska, Italija, Grčka, Baleari i Cipar koji imaju isti problem s posidonijom.


Radionice i videomaterijali
– Organizirat ćemo radionice s različitim sadržajima uz promotivne videomaterijale u suradnji s našim pridruženim partnerima Salima i Božavom, kako bi predočili potrebu očuvanja posidonije, micanje plažine nije rješenje jer bi se tada uzrokovala biološka šteta, a s druge strane ni posidonija se ne smije ukloniti jer tada pijesak na plaži ne bi bio zaštićen preko zime, objasnila je Bačić.
Jedino rješenje za plažu Sakarun, a koje bi se moglo primijeniti i na drugim hrvatskim pješčanim plažama je kompromis koji će očuvati biološku potrebu s jedne strane, ali i turističku s druge.
-Turisti mogu očekivati da će se dio posidonije ostaviti, ali će o tome biti obaviješteni i na samoj plaži na kojoj će se nalazi table na kojima će pisati da su došli na prirodnu plažu i da na njoj ima posidonije koja je u konačnici dobra za njih, jer je ista pokazatelj da je more čisto. Pritom je bitno da se ni jedan turist ne osjeća prevarenim, niti pokradenim zbog ponude preko web stranica koja ne odgovara stvarnosti, rekla je Bačić.