Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Umirovljenike iz Pakoštana razveselile i pomladile besplatne pedikure, manikure i frizure

06.02.2020. 16:00


U organizaciji Općine Pakoštane, a u sklopu projekta »Vama na dar«, u suradnji s Obrtničkom školom Gojka Matuline Zadar, u Općinskoj vijećnici je priređena dobrotvorna akcija pod nazivom »Umirovljenicima na dar«.
– S ciljem kvalitetnije socijalne uključenosti ljudi treće dobi, organizirali smo ovu dobrotvornu akciju u kojoj će učenice Obrtničke škole Gojka Matuline Zadar umirovljenicima s područja naše općine darovati pedikuru i manikuru te šišanja i frizure. Za sve smo pripremili fritule i porcije rižota, kazala je Martina Bungur, viša stručna suradnica za gospodarstvo i održivi razvoj u Općini Pakoštane.
Kako bi odziv bio što veći, Općina je oglasila akciju »Umirovljenicima na dar« plakatima i putem medija. Odazvalo se oko 50 umirovljenika.


Mladi se školuju, modeli umirovljenici
– Ovo je prvi put i predstavlja kotačić koji će pokrenuti sadržaje i za ljude treće dobi. Mladi se još školuju, usavršavaju svoja znanja i vještine, dok je umirovljenicima zagarantiran tretman za nula kuna. I, naravno, dobar provod, ističe Bungur dodajući kako stručne učiteljice iz Obrtničke škole rade s puno ljubavi što se jasno može vidjeti i po tome kako rade učenice koje je dovela u Pakoštane.


»Učenice vježbaju zanat za koji su se opredijelile, dok mi stariji uživamo u tretmanu. Baš sam zadovoljna s frizurom. Maturantice su to odlično obavile i jako sam ponosna na njih«
Mira JAMBRIŠAK




Slasne fritule su pripremale meštrice Zlata i Ivka, a rižot Bebi Vulin. Količinski je bilo za još dvostruko više ljudi.
– Zadarska škola već dugi niz godina organizira humanitarnu aktivnost u sklopu koje učenici posjećuju Dom za odrasle osobe Sv. Frane te daruju štićenicima usluge šišanja, friziranja i pedikiranja. Pred božićne blagdane bili smo kod umirovljenika u Sv. Filipu i Jakovu, a idući ponedjeljak, 10. veljače 2020., smo u humanitarnoj akciji »Vama za dar« koja će se održati za umirovljenike iz Biogradu na Moru, najavljuje Anđela Šarić, stručna učiteljica pedikure.
Zbog specifičnosti zanimanja za koja se obrazuju učenici, odnosno uglavnom učenice, prakse nikad nije dosta.
– Sretna sam zbog ove akcije, sretna kada vidim nasmiješena lica ovdašnjih umirovljenika i organizatora, sa zadovoljstvom govori Šarić.


Godine nisu važne
Pedikuru su pod paskom stručne učiteljice Anđele Šarić radile učenice 2. c razreda koji broji 12 pedikerki, dok su frizure pod budnim okom stručne učiteljice Doris Perinović vješto radile maturantice 3. d razreda koji broji 16 frizerki.
– Volim šišati, volim bojiti, ništa mi nije teško. Tako mi je drago da sam danas ovdje, da su cure unijele tako puno radosti među ovdašnje umirovljenike, govori Perinović.
Da godine nemaju veze sa željom za životom, željom za uljepšavanjem, moglo se vidjeti na licima svih okupljenih umirovljenika, poput Mire Jambrišak iz Draga.
– Prvenstveno sam došla podržati akciju za umirovljenike, općinske žitelje treće životne dobi. Dakako, i napraviti frizuru. Učenice vježbaju zanat za koji su se opredijelile, dok mi stariji uživamo u tretmanu. Baš sam zadovoljna s frizurom. Maturantice su to odlično obavile i jako sam ponosna na njih, ističe gospođa Mira koja je dopustila mladoj frizerki da sama odluči kako će je ošišati i nije pogriješila.


Odlična atmosfera
Osnovna zadaća pedikiranja je zaštita stopala i noktiju te sprječavanje traumatskih promjena na njima. Većina osoba ima određeni problem sa svojim stopalima, bio to urasli nokat, zadebljana koža ili neoblikovan nokat.
– Na nozi mi je puknuo nokat, i čim sam doznao za akciju rekao sam da ću se odazvati i nisam pogriješio. Jako sam zadovoljan i nakon ovog tretmana idem kod pedikerke koju su mi ovdje preporučili, sa zadovoljstvom govori 82-godišnji Roko Bungur.
Pod nadzorom stručnih učiteljica učenice su digle atmosferu u Općinskoj vijećn0,ici u prizemlju zgrade, ne samo uredivši umirovljenike, već i nasmijavši sve nazočne.
– Učenice su sasvim ozbiljno i odgovorno krenule u šišanje moje uglavnom proćelave glave. Što reći, zadovoljan sam s ophođenjem frizerki, šišanjem i frizurom. Ovakve akcije za nas u trećoj životnoj dobi su pohvalne, već se radujem nekoj sljedećoj, kaže 79-godišnji Joža Nemet, zahvalivši na kraju Martini Bungur iz Općine što je ovu lijepu akciju organizirala da sve ide »kao po špagi«.