Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NINSKA ŠOKOLIJADA Jedinstvena gastronomska priča koja traje već 19 godina

05.02.2021. 14:59


Ninska šokolijada, nadaleko poznata i najveća manifestacija drevnog Grada Nina, najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada, usprkos koronavirusa je pred nama. Ova odlična, jedinstvena i autentična priča pokrenuta je 2002. i neprekidno traje već 19 godina.
– Finale jedinstvene ekološko-gastronomske manifestacije 19. Ninska šokolijada 2021., natjecanja u pripremi šokola koje je započelo, je u ljeti kad će se održati tradicionalna velika Fešta od šokola koja je planirana za 18. srpnja 2021., kazala je dr. sc. Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina, organizatora Ninske šokolijade.


Zaštitni znak Nina i zadarske regije
Šokol, gotovo nepoznati gastronomski proizvod zahvaljujući ovoj manifestaciji postao je zaštitni znak (brand) Nina i Zadarske regije te ima osobitu važnost za promociju gastronomske i ukupne turističke ponude Zadarske županije, a vjerno i ponosno ga čuva Udruga Šokolara, Grad Nin i Turistička zajednica.
– Teško je uopće zamisliti turističku sezonu bez poznate manifestacije Ninske šokolijade, koja započinje u siječnju i veljači. Jedna je od najboljih primjera kako je moguće tradicijsku ruralnu gastronomiju očuvati i staviti u funkciju naše najjače gospodarske grane, turizma, istaknula je Dejanović.
Prošlogodišnja 18. Ninska šokolijada 2020. bila je obilježena na prigodan način.
– Briga za zdravlje turista i građana u Gradu Ninu povezano s pandemijom COVID-19 bila je ipak na prvom mjestu, pa prema preporuci Stožera za civilnu zaštitu na 18. Šokolijadi nije održano ocjenjivanje i završna Fešta od šokola, navodi Dejanović.


Čuvari nematerijalne kulturne baštine
Uz suradnju s Udrugom Šokolara te sukladno dogovoru s lokalnim Stožerom civilne zaštite, kaže ona, Ninska šokolijada 2020. bila je ipak obilježena izložbenim štandom na glavnom gradskom trgu gdje je svaki turist tijekom vikenda mogao kupiti autohtoni domaći proizvod ninski šokol od registriranog proizvođača.
– Ove 2021. prijavljeno je 41 natjecatelj, čuvara baštine iz 10 naselja koja se nalaze u okruženju Nina, grada čuvene delicije, šokola. Nadamo da će od početnih aktivnosti te kroz ocjenu najboljih šokolara u ljeti doći do mogućnosti da se održi velika ljetna Fešta od šokola, poželjela je Dejanović, prva dama ninskog turizma.
Od ukupno prijavljenih 41 natjecatelja, 24 pripadaju mladim čuvarima baštine koji vještinu izradu šokola baštine u svojim obiteljima jer je recept još uvijek obavijen velom tajni, prenosi se obiteljskim šapatom od koljena do koljena.




Gastronomski doživljaj
– Muškaraca ima 28, a žena 12. Najviše šokolara je iz Nina, njih 20, zatim sedam iz Ninskih Stanova, šestero iz Privlake i dvoje iz Vrsi, a po jedan iz Zatona, Žerave, Islama Latinskog (udajom mlada prenijela recept iz Nina), Poljica Briga i Briševa, objavila je neumorna Dejanović, dodavši kako je u nekim obiteljima izrada vrijednog proizvoda kratko prestala da bi se pod utjecajem manifestacije Ninski šokol obiteljska tradicija nastavila.
Zadatak je manifestacije, koja je dobila tri nacionalne nagrade, da stvori gastronomski i zabavni doživljaj te da dade podršku čuvanju izvornog proizvoda.
– Manifestacija započinje u siječnju i veljači kad natjecatelji u svojim kućama pripremaju šokol. Na manifestaciji se ovdašnji šokolari nadmeću u pripremi najboljeg šokola i tako čuvaju tradiciju, reći će Dejanović.
Pobjeda na Ninskoj šokolijadi stvar je prestiža, a samo natjecanje za turiste je vrlo zanimljivo i napose ukusno.
– Svinjska se vratina najprije stavlja na nekoliko dana u morsku sol, zatim se uranja u kuhano crno vino te se začini raznim mirodijama. Ostalo se prepušta djelovanju dima i bure, ali i recepturi koja je obiteljska tajna, poručila je Dejanović.


Svakon natjecatelju 500 kuna za troškove
Ove godine je došlo do značajne promjene, Turistička zajednica zbog epidemioloških mjera ovog puta natjecateljima nije, kako je uobičajeno, podijelila svježe svinjske vratine za pripremu šokola već će to natjecatelji nabaviti ponaosob kod svojih mesara u mesnicama.
– Odlukom Turističkom vijeća zsvakom natjecatelju će se dodijeliti po 500 kuna za troškove, od toga odmah 250 kuna za kupnju svinjske vratine i potrebitih mirodija, dok će se preostalih 250 kuna dodijeliti nakon ocjenjivanja na izložbi i degustaciji na Fešti od šokola, obznanila je Dejanović.
Nin je tako mali, a tako veliki, važan za hrvatsku kulturu, turizam, identitet.
– Odličnu gurmansku autentičnu deliciju je nemoguće opisati jer je jedinstvena, jednostavno ninski šokol, uvjerljiva je Dejanović.
Upravo ovakve autentične priče moraju biti glavni turistički proizvod.
– To je priča o tajanstvenom receptu obitelji ninskog kraja i očuvanoj vještini gastronomskog proizvoda, zaključila je Marija Dejanović.
 


Natjecatelji 19. Ninske šokolijade
NIN: Marko Oltran, Marin Dejanović, Šime Ljubičić Zdenkov, Mario Oltran, Šime Skočić, Tanja Skočić, Šime Burela, Bernarda Burela, Domagoj Burela, Iva Skočić Burela, Branko Sjauš, Vjera Sjauš, Matija Šalov, Josipa Šalov, Ivan Stulić Tomin, Josip Stulić Ivanov, Nikola Bakić, Tomislav Bakić, Lovre Stulić, Ivan Stulić Brankov. NINSKI STANOVI: Joško Jurkin, Đurđica Jurkin, Anka Jurkin, Branko Jurkin, Ante Jurkin, Nada Jurkin, Ivan Matešić. PRIVLAKA: Kristijan Šango, Miroslav Šango, Marijana Šango, Dragan Begonja, Ana Matulj, Ivica Matulj. VRSI: Šime Stojak, Mladen Maraš. ZATON: Stipe Pavlović. ŽERAVA: Joško Jurlina. ISLAM LATINSKI: Tomislava Jusup. BRIŠEVO: Ante Butić. POLJICA BRIG: Zoran Zekanović. ZADAR: učenici Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škola Stanka Ožanića Zadar – smjer mesar, redoviti na Ninskoj šokolijadi.