Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PRIPREME ZA IZBORE SDP uvjeren da ovoga puta može pobijediti HDZ

05.02.2021. 11:11


Uoči priprema za lokalne izbore zadarska organizacija SDP-a provela je anketu među Zadranima. Cilj im je doznati kakav rejting u ovom trenutku imaju u gradu, ali i kako među zadarskim biračima stoje ostale stranke.
Anketu je na uzorku od 600 građana provela agencija Promocija plus, a svi oni koji su imali prilike odgovarati na njihova pitanja znaju da su im anketari postavili doista velik broj pitanja, pa i ona o svim čelnicima političkih stranaka u Zadru.
Nakon dobivenih rezultata ankete, rukovodstvo Gradskog odbora u srijedu je bilo na sastanku u Zagrebu kako bi u Središnjici analizirali sve podatke te donijeli kvalitetne odluke za izbore. Daniel Radeta kaže kako je iznimno zadovoljan rezultatima jer pokazuju da vladajuća stranka ima tek malu prednost u odnosu na njih.


Vodimo mrtvu trku s HDZ-om
– Anketa je za nas jako pozitivna i mogu slobodno reći da nam daje povijesnu šansu da napravimo promjene u Zadru. Naše je politička priča i dalje nadstranačka jer to više nije samo pitanje SDP-a, već i ostalih stranaka i nezavisnih pojedinaca. Nadam se da će građani ovoga puta i prepoznati ovakvu našu šansu i dati nam podršku, kaže Radeta, otkrivajući detalje ankete:
– Prema njenim rezultatima, vodimo mrtvu trku s HDZ-om, ali vjerujem da ćemo u kampanji animirati onaj dio nezadovoljnih građana koji žele promjenu vlasti. Anketa je pokazala da se razlika u postocima podrške ovim dvjema listama unutar statističke pogreške, odnosno da je naša koalicija u ovom trenutku izjednačena s HDZ-om i stoga smo prezadovoljni, poručuje Radeta.
U ovoj stranci, pak, neslužbeno saznajemo kako rezultati ankete u kojima se građane pitalo i o samostalnom izlasku SDP-a na izbore ipak daju drugačije rezultate. Po njima HDZ vodi za desetak posto, zbog čega će se stranka i odlučiti za koalicijski izlazak na izbore.
Radeta pak napominje kako će ovog tjedna precizirati s kojim će SDP strankama surađivati, a koalicijska slika trebala bi otprilike biti gotova do 10. veljače.
Što je pak s kandidatom za gradonačelnika, odnosno ostaje li u igri i Marko Vučetić, bivši saborski zastupnik Mosta?


Imamo pozitivan trend
– To još uvijek nismo precizno definirali, a točno je da je Vučetić jedan od potencijalnih kandidata. Ta priča zasad ide jako dobro te vjerujem da će se tako i dogoditi. Što se tiče ankete, pokazuje nam da imamo jedan pozitivan trend kojim možemo ići prema pobjedi i vjerujem da će građani to prepoznati. Atmosfera je u stranci izuzetno pozitivna, što je prepoznala i Središnjica s kojom smo svaki dan u kontaktu i koja nam daje veliku podršku, ističe Radeta.
Unatoč najavi virskog načelnika Kristijana Kapovića o koaliciji nekoliko manjih stranaka i nezavisnih načelnika, neke od stranaka koje bi s njim koalirale očito pregovaraju i s drugima jer Radeta kaže kako ih nazivaju čelnici nekih stranaka, ali i pojedinci:
– Cilj nam je promijeniti vlast u Zadru i to je ono najvažnije na što ćemo se sada usredotočiti, zaključuje čelnik zadarskih SDP-ovaca.
 




Rezultati ankete provedena na uzorku od 1417 ispitanika
Još neke zadarske stranke ovih dana provode izborne ankete, a mi smo u posjedu jedne koja također daje prednost HDZ-u, dok je SDP na drugom mjestu. Anketu je, na uzorku od 1417 ispitanika, provela stranka čiji se rejting u ovom trenutku vrti tek oko izbornog praga te je njeni čelnici ne žele javno komentirati. Evo pak njenih rezultata u postocima:
 
HDZ 36,41
SDP 21,88
Neodlučnih 12,42
Most 7,48
AM 4,66
DP 4,38
HSP 3,88
NL E. Meštrović 3,60
Možemo 3,46
HSS 0,42
HNS 0,42
HSU 0,35
HSLS 0,21
Reformisti 0,21
SU 0,14
HČSP 0,07