Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Projekt »Svakom djetetu na dar« vrijedan milijun kuna

05.02.2021. 18:40


Javio nam se zabrinuti čitatelj iz Kraja na otoku Pašmanu, Matko Benčić, koji je htio upozoriti na, prema njegovom mišljenju, uređivanje igrališta koji bi moglo biti opasno za djecu kojoj je namijenjeno, onoj staroj do pet godina.
Benčić nam je ispričao o tome koliko im je važno to igralište te kako se i brojni turisti dive. Međutim, uređivanjem koje je u tijeku nipošto nije zadovoljan.
– Događa se nešto loše. Nas nitko ništa nije pitao. Postavljaju ljuljačke i tobogan, nemam ništa protiv toga. Ali betonski ivičnjaci i rubnjaci su preblizu. To nema veze s logikom, ističe Benčić i dodaje kako ovo nije politički obojana dojava, u mjestu se svi poznaju i grade dobre odnose.


Zabrinuti mještanin upozorava na oštri ivičnjak
Dakle, govori isključivo radi dobrobiti djece jer, kako kaže, moglo bi se svašta dogoditi ako dijete padne na betonske konstrukcije.
– Pola metra ispred tobogana je ivičnjak koji je jako oštar. Dijete će se ubiti. Zaštitimo našu djecu, istaknuo je Benčić.
S druge strane, načelnik Općine Pašman, Krešimir Ćosić ukazuje na to da se sve radi poštujući standarde i vjeruje kako će po završetku radova koji su tek u povojima svi biti zadovoljni i sretni.
– Riječ je o projektu »Svakom djetetu na dar«, koji je pokrenut u sklopu pronatalitetne politike Općine Pašman. Radi se na obnovi starih dječjih igrališta, kao i izgradnji novih. U otvorenom postupku javne nabave uređenja dječjih igrališta, koji je završio 1. rujna 2020. godine, odabrana je ponuda koja je ostvarila najveći broj bodova sukladno kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude.
Ugovor je sklopljen s tvrtkom Studio Projekt d.o.o. na iznos od 1.088.924,88 kn s PDV-om, od čega je 450.000,00 kn sufinancirano od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok se preostali dio financira iz proračuna Općine Pašman.


Postavljanje pet dječjih igrališta
Dosad je izvršeno postavljanje pet dječjih igrališta, u Kraju, Pašmanu, Dobropoljani, Banju i Ždrelcu. Preostalo je još jedno u naselju Kraj, priča Ćosić.
Kako Benčić kaže, njemu ništa ne znači kako je u drugim mjestima, on brine za svoje pa je načelnik Ćosić komentirao i konkretno igralište.
– Na zadnjem igralištu su tek započeli radovi te gospodin, vjerujemo, nije upoznat sa samim završetkom igrališta. U ovom projektu nismo naišli ni na kakve negativne komentare, već, dapače, same pohvale roditelja, mjesnih odbora i mještana naše Općine. U ovoj početnoj fazi radova nije moguće utvrditi da je igralište opasno. Uvjereni smo da će gospodin, kada vidi sam završetak radova, biti uvjeren da igralište nije niti na koji način opasno za djecu jer je rađeno prema projektu, prema svim standardima, ističe Ćosić te iz Općine Pašman šalju fotografije dječjih igrališta koja su u završnoj fazi radova kako bi potvrdili da je sigurnost djece na prvom mjestu.