Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PROTIV RAKA Uporna zadarska Liga i dalje u borbi za linearni akcelerator

05.02.2021. 15:13


Svake godine, 4. veljače obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) sa željom podizanja svijesti javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju te skrbi za oboljele.
Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju 2019. – 2021. glasi »Ja jesam i hoću«, te naglašava kako svatko osobno može dati svoj doprinos i poduzeti konkretne akcije u cilju smanjenja globalnog opterećenja obolijevanja od raka.


Pomoć onkološkim pacijentima i njihovim obiteljima
O ovoj bolesti koja pogađa moderan svijet i širi se poput epidemije razgovarali smo s Ladom Šokotom, dugogodišnjom članicom Predsjedništva zadarske Lige protiv raka.
– Zadarska Liga protiv raka osnovana je 1967. godine s ciljem poboljšavanja standarda onkoloških pacijenata. Kroz ove godine pokrenuli smo i ostvarili mnoge projekte, ali nismo zadovoljni kojom se brzinom rješava kupnja linearnog akceleratora. Tijekom našeg djelovanja mnogi su se liječnici educirali i specijalizirali onkologiju kako bi naši pacijenti imati kvalitetnu skrb. Također, organizirali smo i besplatnu psihološku pomoć za pacijente, koju smo ostvarili u suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo, rekla nam je Šokota dodavši kako se trude učiniti što više mogu kako bi pomogli pacijentima, ali i njihovim obiteljima u borbi s ovom teškom bolesti.
– Putem brojnih humanitarnih akcija skupljamo novac za kupovinu razne opreme koja je potrebna za bolju skrb o pacijentima. A zadnjih nekoliko godina fokusirani smo na kupnju linearnog akceleratora kako naši pacijenti ne bi morali patiti i voziti se na zračenje u Split, Rijeku ili Zagreb. Budući da mi nismo klinički centar nemamo aparat za zračenje, ali smo odlučili boriti se i nabaviti ga, rekla nam je Šokota.


U manje od mjesec dana 11.775 poziva!
Istaknula je kako je zaista nelogično da ljudi oboljeli od karcinoma, a koji su teški pacijenti, moraju putovati cijeli dan i biti cijeli dan u vozilu saniteta kako bi dobili tretman koji traje jedva pola sata.
Zbog toga su nedavno pokrenuli i telefonski broj 0609001 za prikupljanje novca na koji su do sada, u manje od mjesec dana dobili 11.775 poziva!
O tome koliko je uključena u rad Lige potvrđuje i činjenica kako nam je gotovo bez razmišljanja i u lipu točno odmah odgovorila kako je Liga do sada prikupila 1.999.711,14 kuna. Iako se ovo čini puno, ipak je daleko od dovoljnog jer je za kupnju linearnog akceleratora potrebno čak 30 milijuna kuna.
Ipak, Šokota govori kako ne odustaju na svom putu te idu dalje svojim akcijama; traže pomoć od ljudi, donatora, tvrtki, ali prvenstveno i resornog ministarstva kojemu, kako kaže, ne bi trebao biti problem dati jedan ovakav uređaj za liječenje pacijenata petog po redu grada po veličini kojemu gravitiraju žitelji još dviju županija. Na ovaj način rasteretili bi se klinički centri, ali i cijeli zdravstveni sustav jer bi bilo manje prijevoza pacijenata, dnevnica, putnih troškova.




 


Smrtnost
Prema podacima zavoda za javno zdravstvo u Zadarskoj županiji u 2019. godini rak je bio s udjelom od 26,5%, drugi po redu uzrok smrti stanovništva, iza bolesti cirkulacijskog sustava (38,1,%). Stopa smrtnosti od raka bila je veća kod muškaraca nego kod žena.
Vodeći pojedinačni uzroci smrti u 2019. godini kod muškaraca bili su rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate, rak mokraćnog mjehura i rak jetre, a kod žena rak debelog crijeva, rak dojke, rak pluća, rak gušterače, rak želuca i rak mokraćnog mjehura.
Prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske u Zadarskoj županiji prema zadnjim podacima koji se odnose na 2018. godinu, broj novooboljelih od raka bio je 1.131 osoba; od čega 631 muškarac i 500 žena. Kod muškaraca vodeća sijela raka bili su rak prostate, rak debelog crijeva, rak pluća, rak mokraćnog mjehura i rak bubrega. Kod žena su vodeća sijela raka bila rak dojke, rak debelog crijeva, rak pluća, rak tijela maternice, rak štitnjače.