Poginuli civili Domovinskog rata dobivaju ulicu u Benkovcu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na sastanku s gradonačelnikom Tomislavom Bulićem dogovoreno
Postignut je dogovor da se ulica otvori na sam Dan grada Benkovca i u Udruzi veselimo tom događaju jer on znači jako puno našim članovima. Uz spomenik kojega se nadamo što prije dobiti, ulica u Benkovcu bit će još jedan važan način prisjećanja naših poginulih čiji su život također utkani u slobodu Hrvatske, kaže predsjednica Udruge civilnih stradalnika, Ljubica Krcić
Velimir BRKIĆ
Na benkovačkom području u Domovinskom ratu ubijeno je više od 200 civila

Osim spomenika na Trgu svetog Krševana, Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata uskoro će dobiti još jedan spomen na sve poginule civile Zadarske županije.
Naime, u Benkovcu će jedna ulica biti preimenovana u Ulicu civilnih stradalnika Domovinskog rata. Rezultat je ovo sastanka predsjednice udruge Ljubice Krcić s gradonačelnikom Benkovca Tomislavom Bulićem koji su, na obostrano zadovoljstvo, vrlo brzo postigli dogovor oko najprimjerenijeg načina odavanja počasti svim civilima stradalim u Domovinskom ratu.

Čekaju podizanje spomenika

- Doista smo zahvalni gradonačelniku Buliću na ovakvoj susretljivosti s obzirom da odavanje počasti našim poginulima znači jako puno. Kao što znate, godinama se već borimo da civilni stradalnici dobiju svoj spomenik, ali je uvijek nešto zapinjalo. Nakon sastanka s gradonačelnikom Zadra, Brankom Dukićem, konačno je i taj problem riješen i uskoro bismo trebali krenuti u realizaciju projekta podizanja spomenika na Trgu svetog Krševana koji bi se preimenovao u Trg civilnih stradalnika Domovinskog rata. Sada smo riješili i dogovor oko dobivanja jedne ulice u Zadarskoj županiji kako bismo i na taj način zadržali trajnu uspomenu na naše poginule civile, ističe gospođa Krcić dodajući kako su precizirali i datum svečanog otvaranja ploče s novim nazivom ulice u Benkovcu:
- Nakon sastanka s gradonačelnikom Bulićem postignut je dogovor da se ulica otvori na sam Dan grada Benkovca (zaštitnik grada je Sv. Ante pa se Dan grada Benkovca obilježava na dan tog blagdana, op.a.) i u Udruzi veselimo tom događaju jer on znači jako puno našim članovima. Uz spomenik koji se nadamo što prije dobiti, ulica u Benkovcu bit će još jedan važan način prisjećanja naših poginulih čiji su život također utkani u slobodu Hrvatske, poručuje gospođa Krcić.

Pomoć Grada i Županije

Odlučeno je da se ulica za sve civilne stradalnike naše županije imenuje upravo u Benkovcu jer je na njegovu području i poginulo najviše civila. Čelnica Udruge napominje kako su svih poratnih godina pažljivo prikupljali podatke o poginulima i čak ih dostavljali institucijama.
Inače, Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata jedna je od najaktivnijih u Zadarskoj županiji, zahvaljujući čemu dobivaju i godišnja sredstva kojima namiruju one najosnovnije potrebe, osobito obilježavanja godišnjica pogibija. Protekle su godine tako od Županije dobili 30.000 kuna, a bez tih sredstava teško bi mogli realizirati svoje programe, napominje čelnica Udruge.
Aktivni su i u Koordinaciji braniteljskih i stradalničkih udruga s kojima su nedavno održali i sastanak dogovarajući daljnji rad, a osobitu pažnju, kaže gospođa Krcić, posvećuju sjećanju na ubijenu djecu u Domovinskom ratu.
- Tako smo nedavno s članovima obitelji 25. siječnja na Gradskom groblju položili cvijeće, zapalili svijeće i izmolili molitvu u spomen na Miljenka Šljepicu koji je poginuo 1993. godine, te na groblju Popovići za Davora Zelića koji je poginuo istoga dana. Stradali su zajedno u vojno-redarstvenoj akciji Maslenica od nagazne mine na Ploči, kažu u Udruzi koja redovito obilježava i godišnjice ostalih poginulih civila u našoj županiji.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)