Luku Šimuni treba sanirati

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Simuni
Grad Pag preuzeo izradu glavnog projekta za sanaciju postojeće rive

Prema nacionalnom programu planirana je izgradnja nekoliko desetaka ribarskih luka i isto toliko iskrcajnih mjesta na Hrvatskoj obali. Kandidaturu za uređenje iskrcajnih mjesta za ribarske brodove preko 15 metara te uređenje niza za ribarstvo nužnih popratnih objekata, dobilo je mjesto Šimuni na Pagu, potvrđeno je na zajedničkom sastanku u Pagu, kojem su bili nazočni mr. sc. Lav Bavčević, načelnik Odjela za ribarstvo HZPSS-a, Ante Tonći-Fabijanić, predsjednik Ceha ribara Zadarske županije i Andreja Bukša, gradonačelnik Paga.
- Mjesto Šimuni ima sve preduvjete. Imamo luku, a jedino nam nedostaje iskrcajno mjesto za ribarske brodove koji prelaze 15 metara dužine, kaže Fabijanić, iznoseći podatak da je postojeća luka Šimuni već desetljećima adekvatna za siguran prihvat ribarskih brodova u slučaju nevremena.
- Uz to ova luka nalazi se na sredini otoka prema otvorenom moru stoga je mnogi otočki ribari, ali i ribari naše županije i šireg područja poznaju i nije rijetkost da u njoj nađu zaklon u slučaju nevremena na moru, jer je zaštićena od svih vjetrova. Stoga nije slučajno da je luka Šimuni dobila kandidaturu za iskrcajno mjesto, kaže Fabijanić.
Gradonačelnik Bukša istaknuo je da ovaj prijedlog Grad Pag apsolutno podržava.
- Šimuni su zbog svog položaja prihvaćeni kao službeno iskrcajno mjesto, koje je ujedno kao takvo definirano u Zadarskoj županiji. Stoga, luku Šimuni treba dovesti u adekvatno stanje. Pod tim se podrazumijeva sanacija luke i izgradnja popratnih objekta te luka treba imati propisanu dubinu mora kako bi mogla nesmetano prihvatiti ribarske brodove dužine preko 15 metara, kaže gradonačelnik Bukša, dodajući kako je pred Gradom Pagom još dosta posla.
- Grad ima Prostorni plan, a trenutačno je pred nama donijeti detaljni plan luke Šimuni. Preuzeli smo izradu glavnog projekta za sanaciju postojeće rive, budući da je to preduvjet da bi se krenulo s realizacijom projekta na terenu. Grad Pag će svakako preuzeti dio financijskog tereta, ali zatražit ćemo financijsku pomoć od naših i međunarodnih institucija, istaknuo je Bukša.
Fabijanić je dodao da je projekt definiranog iskrcajnog mjesta u luci Šumuni svakako jedan od važnijih projekata.
- Šimuni na otoku imaju najveći broj ribara profesionalaca na otoku, a mnogi ribari npr. iz grada Paga koriste upravo Šimune. Ta luka jako puno znači našim ribarima. Realizacijom projekta službenog iskrcajnog mjesta za ribare, Šimuni i Grad Pag bi svakako jako puno dobili u cilju razvoja ribarstva na našem području, istaknuo je Fabijanić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno