Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ne želimo nasipanje obalnog pojasa Karme!

Autor:

04.03.2009. 23:00
Ne želimo nasipanje obalnog pojasa Karme!

Foto: Filip BRALA



Karma je jedina preostala zona koja nema urbanistički plan uređenja, ali je i posebna arbanaška prostorna jedinica koja ima veliku važnost kao vrtno-zeleni, obalni i morsko-ribolovni pojas. Upravo zbog toga treba izbjeći nasipanje obalnog pojasa, a svakako treba sačuvati i sadašnje granice Trga Gospe Loretske, kazao je Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa


Mještani zadarskih Arbanasa, ujedno i vlasnici parcela na Karmi, okupili su se nedavno u svom sjedištu Društva zadarskih Arbanasa kako bi raspravili o urbanističkom uređenju stambene zone Karma.
 – Karma je jedina preostala zona koja nema urbanistički plan uređenja, ali je i posebna arbanaška prostorna jedinica koja ima veliku važnost kao vrtno-zeleni, obalni i morsko-ribolovni pojas. Upravo zbog toga treba izbjeći nasipanje obalnog pojasa, a svakako treba sačuvati i sadašnje granice Trga Gospe Loretske kao i Ulicu Andrije Kačića Miošića koja se ne bi trebala proširiti niti prema Trgu niti u širinu. Smatramo da bi ta ulica trebala ostati jednosmjerna, kao i da ne bi trebala prelaziti preko trga uz ambulantu prema ‘nigdje’, rekli su okupljeni Arbanasi.
Komplicirani plan
Istaknuli su da su nedavno bili na prethodnoj raspravi o nacrtu prijedloga Urbanističkog plana uređenja stambene zone Karma te da su tek tada prvi put bili upoznati s prijedlogom plana. Osim toga, dodali su, nisu dobili kopije plana da bi ih mogli podrobnije proučiti. Naime, kako su objasnili, Urbanistički plan uređenja Karme kompliciran je i obuhvaća oko 200-tinjak vlasnika i isto toliko katastarskih čestica pa oni smatraju da je potrebno da vlasnici imaju uvid u kopije plana te da se na taj način mogu kvalitetno pripremiti za prigovore i primjedbe. Društvo zadarskih Arbanasa inzistira kao zainteresirana strana da bude službeno pozivano na sve rasprave, a posebno kada se budu čitale primjedbe i prigovori te inzistiraju da, svakako, dobiju sve kopije planova na CD-u u nacrtu i tekstu.
 – Urbanističko-stambena-poslovna zona prema ovom planu u svom sadržaju nudi velik broj kafića i automobila i svakodnevnu buku, a parkirna mjesta bila bi na mjestima zelenih površina, ali i na samoj nasutoj obali, s čime smo mi nezadovoljni, rekao je Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa.
On je dodao da uime udruge, ali i vlasnika zemlje koja je obuhvaćena planom Karma, žele da im se plan i nacrt, ali i svi ostali tekstualni dodaci pohrane na CD-u pa da svi na svojim kućnim računalima mogu kvalitetno definirati svoj interes i primjedbu.
Plan podložan promjenama
Zadarski Arbanasi, koji ističu da su hrvatski branitelji te štovatelji Gospe Loretske, kažu da su nezadovoljni što ovaj plan dopušta umanjivanje trga za pola, proširivanje ulice Andrije Kačića Miošića na 12-metarsku dvosmjernu cestu čime bi se zahvatio i dio trga te produživanje iste preko trga u ‘nigdje’, a posebno ne dopuštaju nasipanje obale za koju žele da se sačuva u prirodnom stanju.
Vlasnici također smatraju da bi se izgradnja poprečnih cesta trebala dogovarati s vlasnicima parcela, a ako se dovoljan broj vlasnika ne složi, trebalo bi se od njih odustati jer su često slijepe i ne vode nigdje.
Inače cilj ovog urbanističkog plana je izgradnja neizgrađenih dijelova Arbanasa na način da se uspostavi potpuna ravnoteža planiranih i postojećih stambenih zona, kao i ravnoteža ovog gradskog predjela s ostalim predjelima i gradom u cjelini. Arbanasi kao posebna gradska prostorna jedinica osim rezidencijalne funkcije s pratećim sadržajima, uređenjem obalnog pojasa treba postati važni gradski kupališno-rekreacijski prostor.
 – Prethodna rasprava održana je za komunalna poduzeća i vlasnike zemljišta i tamo smo predstavili samo plan prometne i ostale infrastrukture, rekla je Nives Kozulić, članica Poglavarstva za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Zadra. Ona je dodala da je plan tek u izradi i najvjerojatnije će biti još nekoliko prethodnih rasprava na kojima će vlasnici zemljišta kao i komunalna poduzeća moći reći svoje primjedbe koje će se razmotriti.
Kozulić je objasnila da je na Karmi predviđena stambena zona niže gustoće, a predlaže se i uređenje obalnog pojasa. No, dodaje, za to treba biti napravljena detaljnija studija, kao i studija utjecaja na okoliš. Prema njezinim riječima, plan je tek u izradi i još je podložan promjenama.
Pavle Marušić, direktor Arhitektonske radionice Marušić, i projektant ovog plana rekao je da je ovo bila tek prva prethodna rasprava na koju su bila pozvana komunalna poduzeća i građani kako bi rekli svoje komentare i prijedloge.
 – Javni uvid u plan tek će uslijediti i onda će vlasnici zemlje imati uvid te će na njega moći davati svoje primjedbe i prigovore, rekao je Marušić. Na pitanje postoji li mogućnost da se udovolji vlasnicima i da im se dade CD na kojem se nalazi plan, rekao je da to nije uobičajen postupak.


 NOVI RAZGOVOR U PONEDJELJAK




Na prijedlog članova pozvani su svi zainteresirani za razgovor o Karmi da se odazovu u sjedište Društva zadarskih Arbanasa, koje se nalazi u novootvorenom Ogranku Arbanasi Gradske knjižnice Zadar u ponedjeljak u 17 sati.


 KARMA OPJEVANA U “PLANINAMA”


 – Društvo zadarskih Arbanasa tijekom 2008. godine proslavilo je i obilježilo 500. obljetnicu rođenja Petra Zoranića, koji je u “Planinama” opjevao prostor od Fontane do Podbriga, odnosno prostor današnje Karme – Slavne Karme. I mi je želimo sačuvati za buduće naraštaje kao zelenu oazu i mjesto za mirnu šetnju uz more, zaključio je Enio Grdović.