Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Optuženici: Kajemo se zbog počinjenog!

Autor: Suzana Bandić

04.03.2009. 23:00
Optuženici: Kajemo se zbog počinjenog!

Foto: Filip BRALA



Drugooptužena Marija Balić priznala je djelo i kaje se, dok su oba muškarca istaknula da se kaju ukoliko se sve to uistinu i dogodilo na način na koji ih se tereti u optužnici, pravdajući se da se zbog utjecaja heroina, alkohola i heptanonske terapije ne sjećaju događaja


Na Općinskom sudu u Zadru jučer je završen dokazni postupak u slučaju troje optuženika, Dragana Bilbije, Marije Balić i Marka Balića koje optužnica tereti da su se u listopadu prošle godine udružili i potom počinili razbojništvo nad 84-godišnjim Josipom Tomaševićem kojem su odnijeli oko 9 tisuća kuna i 600 eura iz novčanika.
Tomljenović optužio Bilbiju za pretres
Pred sucem Hrvojem Viskovićem u nastavku jučerašnje rasprave, svoje je svjedočenje o incidentu iznio oštećeni Tomašević koji je rekao da je djevojku upoznao u caffe baru Fredi na Voštarnici. Prema njegovoj priči ona je zatražila čašu vode na šanku, a dok je čekala on ju je zapitao što pije. Zatim ga je pozvala da izađu vani na terasu gdje mu se uz piće požalila da teško živi, jer ima dvoje djece, ne radi, a i muž joj je nedavno dobio otkaz. Sažalio se pa joj je ponudio da mu za novčanu naknadu počisti stan, na što je ona pristala. Iz kafića su se pješice uputili prema Maraska parku gdje mu se stan nalazi, a s ciljem da joj pokaže gdje živi da bi ga ona sutradan lakše pronašla. Čim su ušli u zgradu iza njih su uletila dva mlađa muškarca koji su vikali da su policajci.
– Onaj visočiji mi je prišao, zgrabio me za prsa, odgurnuo na zid i počeo me pretresati. Napipao je novčanik u unutrašnjem džepu kaputa, izvukao ga van pa iz njega uzeo sve krupne novčanice. Imao sam devet novčanica od 1000 kuna, 500 u manjim apoenima i 600 eura. Onaj niži prišao je djevojci koja je bila udaljena od mene oko 2-3 metra, a onda su svi troje nestali u trenu – rekao je Tomašević dodajući da nema govora o tome da je on tražio seksualnu uslugu od djevojke, kako to ona tvrdi, jer da on ima gotovo 85 godina pa mu seks nije ni na pameti. Napomenuo je da mu je odmah bilo jasno da je žrtva prijevare te da je djevojka još u kafiću, dok je plaćao piće vidjela da on u novčaniku ima puno novca. Stoga je pretpostavio da je trojac u dogovoru pa je o događaju obavijestio policiju. Na upit tužiteljstva zašto je sa sobom nosio toliko novca i je li se uplašio, Tomljenović je odgovorio da uvijek sa sobom nosi dosta novca, a da mu u tom trenutku nije bilo lako, jer da nije mogao pobjeći niti se obraniti.
Optuženici iznijeli obrane
Drugooptužena Marija Balić uložila je prigovor na njegov iskaz tvrdeći da laže u dijelu u kojem prepričava događaje iz kafića, a navodeći da je ona njemu nudila čišćenje stana, na što je on rekao: “Zar samo to? Ostani kod mene nekoliko dana i ja ću ti platiti koliko ostaneš. I mlađe od tebe su mi gole šetale po stanu pa sam im svima pošteno platio”. Balićeva je priznala da je nakon te ponude izašla van, otišla do supruga i pitala ga što da napravi. Prema njenim riječima on je u to vrijeme bio s Bilbijom kod marketa Barbara koji se nalazi odmah preko puta kafića. Dogovorili su se da krene s njim, a da će njih dvojica za njima.
Suprotno njoj, prvooptuženi je rekao da o tom dogovoru nije znao ništa te da su mu detalji svih događaja tog dana u magli zbog heptanonske terapije na kojoj je bio te alkohola koji je netom prije konzumirao.
Ni trećeoptuženi se nije složio s takvim iskazom. Ustvrdio je da je suprugu pratio iz straha da joj se nešto ne dogodi te da je mislio da će ona od Tomaševića “izmusti” 100-200 kuna na sažaljenje.
Troje optuženih u završnicama svojih obrana naglasili su da se iskreno kaju zbog počinjenog djela. No, za razliku od drugooptužene Balić koja je djelo priznala, oba muškarca su posebno istaknula da se kaju ukoliko se sve to uistinu i dogodilo na način na koji ih se tereti u optužnici, jer da se oni ne sjećaju svih detalja vezanih uz događaj s obzirom da su bili pod utjecajem opijata i heptanona.
Također su dodali da im je pritvor dobro došao u borbi s ovisnošću, da imaju volju nastaviti terapiju, a isto tako i nadoknaditi štetu Tomljenoviću ukoliko se utvrdi da je njegov iskaz istinit.
Sudac Visković zakazao je novo ročište za 9. ožujak kada će razbojničkom trojcu biti izrečene presude.