Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pucao iz zračne puške na autobus pun djece

Autor: Suzana Bandić

04.03.2009. 23:00
Pucao iz zračne puške na autobus pun djece

Foto: Sebastan GOVORČIN



Na autobusu koji je u vlasništvu 67-godišnjeg Marka Čuline razbijeno je bočno staklo dimenzija 150 puta 100 centimetara. Iako je u trenutku kada je maloljetnik pucao u autobus u njemu bilo 20-tak školaraca, ozlijeđenih srećom nije bilo


Zadarska je policija protiv 16-godišnjeg mladića iz Raštana Donjih jučer podnijela prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo ocijenjeno kao dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.
Naime, utvrđeno je da je maloljetnik u utorak 3. ožujka oko 17.45 sati na raštanskom predjelu Podvršje ispalio hitac iz zračne puške prema školskom autobusu koji je prevozio učenike iz Osnovne škole Sv. Filip i Jakov prema Debeljaku i Raštanima Donjim. 
Tom je prilikom na autobusu koji je u vlasništvu 67-godišnjeg Marka Čuline razbijeno bočno staklo dimenzija 150 puta 100 centimetara. Iako je u trenutku kada je maloljetnik pucao u autobus u njemu bilo 20-tak školaraca, ozlijeđenih srećom nije bilo niti su djeca kako nam je potvrdila Katica Eškinja, ravnateljica škole u Sv. Filipu i Jakovu, pretrpjela strah ili šok.
– Kako sam saznala od djece koja su se vraćala tim autobusom iz škole svojim kućama i njihovih roditelja, vozač je u trenutku kada se to zbilo zaustavio autobus. Najprije je pomislio da je dijete udrilo torbom, a onda kada je primijetio oštećenje autobusa, slučaj je prijavio policiji misleći da je netko slučajno kamenom pogodio u staklo. Djeca su put prema kućama nastavila pješice, a po one koji stanuju dalje došli su roditelji – rekla nam je Eškinja dodajući da su djeca sutradan normalno došla na nastavu, jer im je koncesionar poslao drugi autobus.
Policijskim očevidom kasnije je utvrđeno da je bočno staklo oštetio 16-godišnjak pucavši iz zračne puške. Motiv za takav postupak nije imao, već je riječ o njegovoj nepažnji i nepromišljenosti. Maloljetniku je oružje oduzeto, a uz kaznenu prijavu zaradio je i optužni prijedlog zbog neovlaštenog posjedovanja oružja.
Podsjetimo, prije dva tjedna zadarska je policija podigla kaznenu prijavu protiv 15-godišnjaka iz mjestu Korlat nedaleko od Benkovca, jer je u obiteljskoj kući skrivao arsenal oružja za koji ni njegovi roditelji nisu znali. Policajci su oružje otkrili nakon što su zaprimili dojavu da je dječak pucao iz vatrenog oružja u obližnjoj šumi, a pretresom potkrovlja obiteljske kuće pronašli su dvije automatske puške, dvije ručne bombe i 1900 komada raznog streljiva. Sve pronađeno oružje mu je oduzeto.
U oba slučaja maloljetnici su posjedovali oružje i neovlašteno se koristili njim, što bi svima trebao biti znak za alarm. Međutim, to nije tako. U cijeloj priči zabrinjavajuća je činjenica da se nitko previše ne uzrujava zbog toga, već se pred tim problemom sliježe ramenima pa se obično i čuju izjave da je to sasvim normalno, jer da danas svi u kućama imaju oružje.