Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Zlatne kune Vetropacku, Knaufu i Slavonija sladu

Autor: Damir Maričić

04.03.2009. 23:00
Zlatne kune Vetropacku, Knaufu i Slavonija sladu

Foto: Zvonko KUCELIN



Nagrade su otišle u ruke proizvođača, a izražena je i podrška Vladinim antirecesijskim mjerama – Zadarski udjel u slavlju je kandidatura Tankerske plovidbe među pet tvrtki za Zlatnu kunu srednje velikim kompanijama i OTP banke među bankama
Zlatne kune HGK za 2008, prema izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK), primile su tvrtke Vetropack Straža iz Huma na Sutli kao velika, Knauf iz Knina kao srednja te Slavonija slad iz Nove Gradiške kao najbolja mala tvrtka.
Najbolja banka u Hrvatskoj u 2008. godini bila je Erste & Steiermaerkische banka (ESB), a najbolji osiguravatelj Allianz.
Na svečanoj sjednici HGK-a tim su tvrtkama dodijeljene nagrade “Zlatna kuna”, koju je za životno djelo dobio i akademik Daniel Rukavina, a za inovaciju Carola Bukša iz riječke tvrtke Alarm Automatika.
Ovogodišnja, 16. dodjela nagrada HGK za izvrsnost u poslovanju protekla je u znaku trenutačne gospodarske krize pa je tako, čestitajući laureatima, potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec okupljenim gospodarstvenicima još jednom predstavio dosadašnje mjere za borbu protiv krize.
10 Vladinih zapovijedi
Podsjećajući na deset mjera koje je Vlada RH prihvatila na svojoj današnjoj sjednici, među kojima je posebice važnom označio rebalans proračuna te niz mjera koje su donosene tijekom prošle i ove godine, potpredsjednik Polančec je naglasio kako time rad Vlade na suzbijanju krize nije dovršen.
Vlada će razmatrati i mogućnosti skraćivanja radnog tjedna sa 40 na 36 ili 38 sati, kao što su to neke zemlje već napravile, ili gradnju novih i davanje postojećih autocesta pod koncesiju, rekao je Polančec.
Istaknuo je da tabu ne smije biti niti rasprava o učincima mirovinske reforme i mogućim izmjenama u mirovinskom sustavu.
Emocionalni Vidošević
Predsjednik HGK Nadan Vidošević nadahnut i na momente emocinalan, ocijenio je pak kako će jedan od učinaka sadašnje gospodarske krize biti uspostava novog svjetskog poretka, nakon 30-godišnjeg razdoblja globalnog liberalizma, koji sada završava.
Iz tog procesa, kazao je, nisu isključene niti male zemlje poput Hrvatske, koja će u tom novom poretku morati pronaći svoje mjesto.
Pritom Vidošević kao najveći problem Hrvatske ne vidi “niti u 35 milijardi eura vanjskog duga, niti u deficitu platne bilance, niti u nerestrukturiranim dijelovima javnog sektora, niti u Sloveniji, niti u topničkim dnevnicima”.
Smatra kako su to sve izvedenice iz temeljnog problema, a taj je – kazao je Vidošević – “da hrvatski građani moraju promijeniti svoj stav, odnosno kult raspodjele zamijeniti kultom rada”, kako bi stvorili zemlju etike “u kojoj se plješće onima koji prodaju svoju robu po svijetu, a ne onima koji krvavo zarađenu kunu troše na jahte, ljetovanja i zimovanja”.
Nominirani
Nominirane tvrtke, svakako, zaslužuju spominjanje jer ih je ipak svega 15 u tri kategorije između više od 80.000 u zemlji. Kandidirane velike tvrtke bile su: Alstom Hrvatska d.o.o., Karlovac, Dalmacijacement d.d., Kaštel Sućurac, Ericsson Nikola Tesla d.d., Zagreb, Končar – Energetski transformatori d.o.o., Zagreb i Vetropack Straža tvornica stakla d.d., Hum na Sutli. Srednje tvrtke bile su EXOR informatički inženjering d.o.o., Zagreb, Hempel d.o.o., Umag, Knauf d.o.o., Knin, Omco Croatia d.o.o., Hum na Sutli i Tankerska plovidba d.d., Zadar. Male tvrtke u kanidaturi bile su Blitz film i videodistribucija d.o.o., Zagreb, Mack d.o.o., Rijeka, Navis Consult d.o.o., Rijeka, Nexus d.o.o., Cerna i Slavonija slad d.o.o.. Nominirane banke bile su Erste & Steiermärkische Bank d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., OTP banka Hrvatska d.d., Privredna banka Zagreb d.d. i Raiffeisenbank Austria d. Kandidirana osiguravajuća društva bila su Allianz Zagreb d.d., Croatia osiguranje d.d., Grawe Hrvatska d.d., Jadransko osiguranje d.d. i Kvarner Vienna Insurance Group d.d..


 DVIJE ZADARSKE TVRTKE U KANDIDIRANOJ ELITI


Prolaz “malog” Zadra u cijeloj kandidaturi ipak zavrjeđuje pažnju. Naime, među 15 kandidiranih, odnosno među pet u srednje velikim tvrtkama je i Tankerska plovidba d.d. Zadar, što je iznimno priznanje ako znamo da je potencijalno kandidat svako trgovačko društvo u zemlji, a ima ih preko 80.000. Tim prije što se kandidatura ne određuje na osnovi dojma, nego 18 preciznih matematičkih, odnosno ekonometrijskih kalkulacija podijeljenih u šest skupina podataka.
Naravno, kada je u pitanju Tankerska plovidba vječno se stvarnost lomi s formalnostima pa je tako njeno uvrštavanje u srednje velike tvrtke izraz specifičnosti. Naime, prema broju zaposlenih i prometu, ako se uzme stvarni podatak o onima koji ga stvaraju, Tankerska je plovidba velika tvrtka jer obuhvaća preko 1.000 angažiranih pomoraca i drugih djelatnika. No, kako su pomorci djelatnici pod ugovorima, onda se u formalnom iskazu Tankerska svrstava u srednje tvrtke. Mimo toga valja istaknuti da je 2008. godina bila dobra godina za Tankersku plovidbu sa zamjetnom dobiti. Kriza koja je zahvatila brodarstvo u četvrtom kvartalu dotaknula je i njih, ali ne snagom kakvom su pogođeni brodari za rasute, odnosno suhe terete.
Također, među nominiranih pet banaka u državi nalazi se OTP banka s hrvatskim sjedištem u Zadru neovisno o činjenici da prihode ostvaruje na cijelom prostoru Hrvatske.
Naravno, uvijek ima i “manjih”, a većih kao što je, recimo, Hum na Sutli s, također, dvije nominacije među kojima jednim laureatom.
Vraćajući se opet Zadru, kažimo da su i nekadašnja Dalmatinska banka čije je sljedništvo utkano u OPT banku u Hrvatskoj, i Tankerska plovidba bili laureati najviših nagrada, ali je ovo prvi put da su dvije tvrtke s domicilom u Zadru nominirane.




 JURIN: NA PROLJEĆE NOVO REGIONALNO OKUPLJANJE


Nedavno smo razgovarali o mjerama koje ste predlagali kao član Ekonomskog vijeća Vlade RH. Tada se Vlada opirala nizu mjera na čelu s rebalansom koji ste i vi predložili, a sada imamo usvojene mjere?
– Sve je u redu i podržavam ovakve mjere Vlade. Mislim da su na dobrom pravcu i na vrijeme bez obzira što se uvijek može špekulirati je li trebalo prije. Naravno, kao što su i svi drugi kazali na čelu sa samim premijerom Sanaderom, Vijeće će nastaviti raditi, sve još nije gotovo, stanje treba pratiti i poduzimati i druge mjere. Uostalom, znate da ćemo o nekim stvarima koje kao potencijalne mogućnosti spominje i Vlada raspravljati nevezano uz to kakve će biti odluke. Spomenuti su tu i pitanje mirovinske reforme, odnosno drugog stupa, koncesija na autoceste, neke trošarine…, kazao nam je Dario Jurin nakon što je Vlada obznanila antirecesijske mjere.
– Naravno da na regionalnoj, odnosno lokalnoj razini nećemo stati te namjeravamo u travnju ponovno prikupiti sve podatke o prilikama u ovdašnjem gospodarstvu te poput sjednice održane krajem prethodne godine održati opet proširenu sjednicu Gospodarskog vijeća s predstavnicima Zadarske županije, Zadra i ostalih gradova i općina. Mogu samo kazati da gospodarstvenici podržavaju i ove tri odluke prema kojima ide Gradsko vijeće Zadra o smanjenju poreza na tvrtku, smanjenju i promjenama u spomeničkoj renti kao i smanjenju poreza na piće u ugostiteljstvu. Ova zadnja mjera svakako smjera prema konkurentnosti ugostiteljstva iznimno važnog i za sezonu, a nevezano hoće li mjere biti iskorištena za snižavanje cijena ili konsolidaciju u nas važnog ugostiteljskog sektora, zaključio je Jurin na kraju, izrazivši zadovoljstvo što su dvije zadarske tvrtke našle mjesto među malobrojnim kandidatima za najprestižnije nagrade Hrvatske gospodarske komore.