Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Posolica krijepi ovce i kakvoću paškog sira

04.03.2011. 23:00
Posolica krijepi ovce i kakvoću paškog sira


Posolica ima vrlo dobar učinak na kvalitetu ishrane paške ovce jer ovce ispašom dobivaju dovoljno minerala i ovčari ne moraju u hranu za ovce dodavati sol, kaže Ivica Peranić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu
Posolica utječe na kvalitetu biljnog pokrova jer ga na određeni način konzervira, što se posebno odnosi na aromatična bilja koja ovce jedu i to utječe na kvalitetu mlijeka pa onda i sira. Posolica, slikovito rečeno, začini sve te mirise aromatskih trava koje su primarna hrana ovaca, kaže Nenad Škoda, rukovoditelj u „Paškoj sirani”


Na pašnjacima otoka  Paga od siječnja  traje mužnja, a to  je vrijeme kada  ovčari, kako vole reći, rade  dvokratno, ujutro i poslijepodne. Dva do tri sata provedu u mužnji, pa sat, dva u  traženju janjadi, zbrinjavanju  stada, hranjenju, dovozu mlijeka, pravljenju sira. Od siječnja do lipnja je najintenzivnije razdoblje u otočnom  ovčarstvu jer kroz to se vrijeme radi bez predaha.
– Nema se u to vrijeme  pravo na bolovanje, na godišnji ni na slobodne dane,  kažu ovčari.
Južina je nepogoda
Nesretni su kada u vrijeme  mužnje, upravo kada ovce  trebaju kvalitetnu hranu,  puše jugo, kada se zaredaju  tmurni i kišoviti dani. Za  ovčare južina je nepogoda jer  vlaga i hladan zrak mogu štetiti janjadi, ali i utjecati na  kvalitetu ovčjeg mlijeka koje  je sirovina za proizvodnju  paškog sira.
Po svemu je izgledalo kako  ove godine neće biti bure.  Nestrpljivo su paški ovčari  svakodnevno gledali prema  Velebitu ne bi li zapazili dugačak, ukočeni, tamni oblak  kao nepogrešiv vjesnik jake  bure. Uzaludno. Dva i pol  mjeseca nije zapuhala bura,  zaredali su se topli dani s  kišom. I onda je  konačno pri  kraju veljače tamni oblak nad  Velebitom izmamio osmjeh  na lica ovčara.
Bura i to ona prava
Zapuhala je bura i to ona  prava, ledena i dugotrajna,  koja kao da je htjela dokazati  kako zima najjače udara repom, pri svom kraju, kada se  na livadama već pojavljuju  prvi znaci proljeća. Olujna,  šestodnevna bura na mahove  je puhala jačinom od 180 do  200 km/sat i pravila je silovite  vrtloge na morskoj površini,  nosila morsku pjenu na kopno koja se hvatala na sve na  što se mogla uhvatiti i nastala  je posolica od koje se otok  zabijelio kao da je pao snijeg.
„Eto ga, konačno,” govorili  su ovčari i zadovoljni, s osmjehom na licu odlazili na  pašnjake.
S pokoljenja na pokoljenje  se prenosi mišljenje kako posolica, što se nakupi na  pašnjačkim površinama, utječe na kvalitetu ovčjeg mlijeka i zbog toga ovčari s toliko radosti čekaju buru. 
Posolica kao začin
 – „Posolica utječe na kvalitetu biljnog pokrova jer ga  na određeni način konzervira što se posebno odnosi  na aromatična bilja koja ovce jedu i to utječe na kvalitetu mlijeka pa onda i sira.  Posolica na neki način i  slikovito rečeno, začini sve  te mirise aromatskih trava  koje su primarna hrana ovaca” kače Nenad Škoda,  rukovoditelj u „Paškoj sirani”.
Ivica Peranić iz Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu  navodi kako je šteta što  utjecaj posolice na kvalitetu  ovčjeg mlijeka još nije znanstveno istražen.
Prirodna selekcija  bilja
– Znanstvenim radom bi  se trebalo dokazati do koje  mjere posolica utječe na kvalitetu ovčjeg mlijeka i paškog  sira. Nesumnjivo je da takav  utjecaj postoji i to prije svega  u prirodnoj selekciji bilja.  Naime, ne mogu sve vrste  bilja podnositi veliku količinu soli, što znači da je na  otoku opstalo ono bilje kojem posolica ne smeta, a  upravo je to bilje u većem  dijelu aromatično i mlijeku i  siru daje poseban okus. To  je poznato iz iskustva, ali bi  sve to trebalo potvrditi i  znanstvenom obradom,  kaže Ivica Peranić.
Zdrava za ovce
Posolica je, kaže Peranić,  zdrava za ovce.
– Posolica ima vrlo dobar  učinak na kvalitetu ishrane  paške ovce jer ovce ispašom  dobivaju dovoljno minerala i  ovčari ne moraju u hranu za  ovce dodavati sol, kao što se to  primjerice radi na kontinentu,  navodi Peranić.
Ovčari posolicu smatraju  darom prirode. Za njih je ona  velika radost, ali je radost i  ljubiteljima paškog sira koji u  svakom zalogaju, posebice ako  se radi o odležanom siru, osjećaju bogate mirise aromatičnih trava i zrnce soli što se, u  kapljicama nalik jantaru, prelijevaju u odlomljenom komadu paškog sira.