Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obitelji žrtava u ulozi svjedoka žele čuti i Stjepana Mesića!

04.03.2012. 23:00
Obitelji žrtava u ulozi svjedoka žele čuti i Stjepana Mesića!


Sudski poziv za sutrašnju je raspravu bio upućen na svekupno pet adresa međutim, kako smo saznali trojica od petorice pozvanih svjedoka neće doći. Oni su naime, pripadnici Mirovne misije u Afganistanu


Saslušanjem dvojice svjedoka, tehničara – letača sutra bi se na Županijskom sudu u Zadru, nakon 50-tak dana stanke, trebalo nastaviti suđenje Draženu Slavici, bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku jedinom optuženom za tragediju na otoku Kornatu kada je 30.kolovoza 2007. godine poginulo 12 njegovih kolega iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
Sudski poziv za raspravu je bio upućen na svekupno pet adresa međutim, kako smo saznali trojica od petorice pozvanih svjedoka neće doći u zadarski Županijski sud iz opravdanog razloga. Oni su naime, pripadnici Mirovne misije u Afganistanu.
Tehničari letači helihoptera – Filip Butorović i Josip Sovulj ranije nisu svjedočili, a njih je predložilo tužiteljstvo.
Osim što je do sada ispitano stotinjak svjedoka, obitelji stradalih podsjećamo, sumnjaju da se od njih taje dokazi, pa su 21. prosinca prošle godine uputili podnesak predsjedniku Sudskog vijeća Borisu Babiću u kojem ga obavještavaju da su na 17 adresa u državi, među kojima je Hrvatski sabor, predsjednik RH Ivo Josipović, Ministarstvo zdravstva, zadarska Opća bolnica, MUP RH i druge institucije, poslali zahtjev za pristupom svim informacijama o “slučaju Kornat” i predložili su da se na raspravu pozove i sasluša još 50-tak svjedoka, od kojih je najzvučnije ime ono bivšeg predsjednika RH, Stjepana Mesića.
Odluku o tome hoće li pozvati i koje od svjedoka koje su predložile obitelji stradalih vatrogasaca, donijet će Sudsko vijeće kojim predsjeda Boris Babić. Podsjećamo, na prošloj su se raspravi održanoj 18. siječnja ove godine u ulozi svjedoka izmjenjivali bivši i sadašnji vatrogasni zapovjednici Istarske, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Oni su uglavnom odgovarali na pitanja optužbe i obrane o tome kakva je procedura u vatrogastvu, o sustavu zapovijedanja u slučajevima požara, ali i opasnostima kojima su izloženi vatrogasci na terenu prilikom gašenja vatre.
Svi su potvrdili da nije dopušteno slati maloljetnike na požarišta, ali da se to događalo te da za to nije morao znati županijski vatrogasni zapovjednik, nego zapovjednici samih DVD-ova.
Što se pak, tiče Dražena Slavice, vatrogasni su zapovjednici tako na posljednjoj raspravi pojasnili kako u konkretnom slučaju, kada je riječ o tragediji na Kornatu, Slavica nije bio dužan obavještavati Centar 112 jer je o svemu prethodno obavijestio zapovjedništvo u Divuljama, koje je u sastavu te iste Državne uprave.