Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Marjana Botić: “Utemeljimo Morsku službu spašavanja”

05.03.2020. 19:42


Klub vijećnika Akcije mladih i Mosta uputio je priopćenje u vezi zadnje sjednice Županijske skupštine odnosno Prijedloga programa javnih potreba za obavljanje redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Naveli su kako je vladajuća većina pokazala potpuno nerazumijevanje vladajuće većine prema razlozima djelovanja Kluba vijećnika Akcije mladih i Mosta.
– Na toj točki napokon se uspostavilo određeno razumijevanje naših namjera da spašavamo sve što se spasiti može. HGSS je jedna od dobrih stvari koje su još preostale i dobro funkcioniraju u Hrvatskoj. Međutim, postoji primjer vlastitog malog mista na otoku gdje je obitelj izgubila mladog čovjeka, iskusnog ronioca zbog utapanja koje nije bilo izravna posljedica ronjenja, već nesretni splet okolnosti o čijim se posljedicama može raspravljati. Šira zajednica mještana, rodbine, kolega iz Otočnog sabora – udruge za razvitak hrvatskih otoka…, došli smo do zaključka kako bi se sustav traganja i spašavanja na moru mogao unaprijediti, ističu u ovom Klubu vijećnika dodajući kako u potragama na moru također vrijedan doprinos daje HGSS koja ipak nije za to primarno organizirana.
– Stoga smatramo kako bi se po uzoru na organizaciju HGSS-a trebala osnovati široka, dobrovoljna Morska služba spašavanja u koju bi se prema potrebama trebao organizirano uključivati, kao vrlo zainteresiran širok skup ljudi otočana, ribara, radnika u marikulturi, sportskih rekreativaca i ronioca na moru, gospodarskih subjekata sa djelatnosti na moru i otocima…, navode ovi vijećnici.
Smatramo kako na tim polazištima svi možemo početi raditi na stvaranju jednog prijedloga takve nadogradnje spašavanja i traganja na moru i stoga pozivamo odgovorne prvenstveno župana Longina da podrži ovu inicijativu, pokrene eventualnu radnu skupinu koja bi takav prijedlog od početka smjestila na kvalitetne temelje, uključila sve dostupne resurse od znanja do raspoloživih brodica, brodova, jahti koje bi za eventualno stavljanje na raspolaganje mogle dobivati određene povlastice i slično.
Osim dobrog primjera HGSS-a imamo i dobar primjer dobrovoljnih vatrogasnih društava, pa smatramo kako upravo Zadarska županija s najviše naseljenih otoka, od toga velik broj pučinskih, najvećim ribolovnim i marikulturnim naporom na našoj obali Jadrana mora predvoditi u stvaranju jedne takve izuzetno potrebne nadgradnje organizacije traganja i spašavanja na moru.
U ova nastojanja dobro se uklapa i prijedlog o kojem smo razgovarali tijekom Aktualnog sata sjednice o tome da se sredstva od prodaje stare zgrade Zavoda za javno zdravstvo Zadar ipak preusmjere na za danas potrebnija područja zdravstvene zaštite od onih ugovorenih prije 10-12 godina i usmjere na kupnju medicinski opremljenog broda za otoke koji bi mogao služiti i ovakvim namjenama, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje županijska vijećnica Kluba Akcije mladih i Mosta, mr. sc. pomorskog prava i prava mora Marjana Botić.