Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PARIZ U ZADRU Plesnom predstavom na Narodnom trgu započeo Mjesec frankofonije

05.03.2020. 09:04


Plesnom izvedbom »Pariz«, jučer je na Narodnom trgu, u poslijepodnevnim satima započelo svečano obilježavanje Mjeseca frankofonije u Zadru.
-Plesna udruga »Gesta« iz Zadra, sa svojom umjetničkom voditeljicom, Nenom Jurišić, izvela je plesnu točku »Pariz« iz dramsko-plesne predstave »A Meksiko? A pas« A Pariz«, koju smo za ovu prigodu preimenovali u »Pariz u Zadru«, rekla je Stanka Pera- Martinac, inače predsjednica Hrvatsko-francuske udruge Zadar i ravnateljica Osnovne škole Petra Preradovića te je istaknula kako plesnu grupu Gesta za ovu prigodu čine plesačice iz različitih zadarskih škola koje se uvijek s radošću zajedno sa svojom voditeljicom odazovu suradnji s njezinom školom.
Kako je objasnila Stanka Pera- Martinac, ožujak je mjesec frankofonije, koji se tradicionalno slavi u 88 zemalja svijeta, među kojima je i Hrvatska.
-Naša zadarska Hrvatsko-francuska udruga postoji već osamnaest godina i aktivna je u obilježavanju razno-raznih aktivnosti frankofonije, poručila Pera -Martinac, dodajući kako se kroz takve aktivnosti promiče učenje francuskog jezika, ali i francuske civilizacije i kulture.
Također je predsjednica Udruge najavila i bogati program frankofonaca, koji će lijepo, rasplesano i veselo obilježiti nadolazeće dane francuske kulture u Zadru. Tako će uz projekcije filmova, predstavljanje knjiga, ali i degustaciju francuskih specijaliteta, na radost svih ljubitelja francuskog jezika biti i održano predavanje poznatoga lingviste, Bernarada Cerquiglinija.
-Uz brojna i bogata događanja koja smo priredili kroz cijeli ovaj mjesec na više lokacija u gradu, istaknula bih gostovanje cijenjenoga francuskog lingvista Bernarada Cerquiglinija u kojem će zadarski frankofoni, zahvaljujući Francuskom institutu u Zagrebu, imati priliku sudjelovati u simulaciji njegove kultne emisije »Merci professeur«, posebno je istaknula Pera- Martinac.