Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U zadarskim školama ima sapuna

05.03.2020. 09:48


Nedavno objavljena informacija kako u ovom trenutku čak 150 tisuća djece u zagrebačkim vrtićima te u osnovnim i srednjim školama nema osnovne higijenske uvjete, a to znači običan sapun za pranje ruku i toalet papir, pa potom i komentar zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kako je on u svom djetinjstvu prao ruke lugom i »bio je zdraviji nego danas«, razumljivo, izazvala je salve bijesnih komentara na društvenim mrežama te golemo ogorčenje roditelja.
U zadarskim školama srećom, djeca neće morati ruke »prati lugom« jer osnovnih higijenskih potrepština ima dovoljno. Ovo definitivno ne bi trebala biti vijest u 21. stoljeću, ali nažalost – jest. S obzirom na to da stručnjaci svakodnevno upozoravaju i objašnjavaju da je najbolja prevencija koronavirusa, visoka razina osobne higijene te posebno, često pranje ruku i sve su zadarske škole dobile poseban naputak resornog Ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo.


Sve pod kontrolom
– Čim je krenuo koronavirus dobili smo poseban naputak i Minstarstva i Zavoda, a svi učitelji razredne nastave i razrednici upozorili su svoje učenike da budu ozbiljni i da se pridražavaju uputa. Da vode računa da obavezno nakon korištenja toaleta peru ruke, prije jela i poslije itd. Imamo dovoljne količine i sapuna i toalet papira i ubrusa sa brisanje ruku i vodimo računa da toga ne nestane, ali smo ipak, upozorili učenike da se ne razbacuju bez potrebe. Jer, znaju oni biti i malo – nestašni, rekla je jučer ravanteljica zadarske Osnovne škole Petra Preradovića Stanka Pera – Martinac.
Dodala je kako u školi nema niti jednog slučaja sumnje na koronavirus među učenicima, a niti među nastavnicima i profesorima. Također, kako je napomenula ravnateljica Pera – Martinac i ona, obična sezonska gripa je u opadanju.
– Prvi val sezonske gripe je prošao. Prošloga je mjeseca znalo biti i do desetak djece manje u razredu zbog gripe, ali je taj val prošao, pa mislim da je to – to za ovu godinu – zaključila je ravnateljica.


Vrtići se redovito dezinficiraju
Što se, pak, tiče one najosjetljivije i najranjivije skupine – djece vrtićke dobi, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Joso Nekić objasnio je kako su prostori gdje su djeca pod stalnom i strogom kontrolom Sanitarne inspekcije i inače, a ne samo sada kad je u pitanju prijetnja epidemijom koronavirusa.
– Sanitarna inspekcija redovito obilazi i nadzire sve naše vrtiće. Kontroliraju se i dezinficiraju svi protsori u kojima borave djeca te vrlo često i njihove igračke te posebno, kuhinje i sanitarni čvorovi. Vrtići su uvijek dobro opskrbljeni higijenskim potrepštinama, a sada i tete dodatno vode računa sa svoje strane, da djeca pažljivo i redovito peru ruke i da se prostorije redovito provjetravaju, naglasio je pročelnik Joso Nekić.
 




Umirovljenici i koronavirus


U zadarskom Domu za starije i nemoćne na Sfingi prije nekoliko dana na ulaznim je vratima osvanuo natpis – Zabranjene posjete. Međutim, kako je objasnio ravantelj Doma Marko Buljat u pitanju je – prevencija.
– Stavili smo taj natpis više iz preventivnih razloga. Nije to tako strogo, pa da nitko ne može ući. Ali, kao što znate, stručnjaci upozoravaju kako su naši korisnici umirovljenici – ljudi treće životne dobi i još ako imaju neku kroničnu bolest – najugroženiji, pa moramo biti oprezni. Inače, za sada je situacija u Domu odlična. Nitko nije bolestan, a nismo čak, imali ni obične sezonske gripe. Jako sam zadovoljan i molim boga da tako i ostane. Inače, i mi smo u stalnom kontaktu i sa Zavodom i Stožerom civilne zaštite i pratimo svakodnevno sve vezano uz epidemiju koronavirusa. Dakle, za sada je sve pod kontrolom – zaključio je ravnatelj Doma za straije i nemoćne na Sfingi Marko Buljat.